Sute de ieşeni au solicitat ajutoare de căldură
Dimensiune font:
Cei mai mulţi sunt cei care au încălzire în sistem centralizat * ajutoarele se acordă pentru ultima oară, în forma actuală * din sezonul rece 2021-2022, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire * în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei
Persoanele cu venituri mici vor putea obține în continuare bani pentru a-și acoperi integral sau parțial costurile cu încălzirea în timpul sezonului rece. Numai că banii se cer în baza Legii 196/2016, începând cu sezonul rece 2021-2022, iar, concret, persoanele fizice vor cere la primărie venitul minim de incluziune, componenta „supliment pentru locuire”. Practic, ajutorul pentru încălzirea locuinței, ce este reglementat acum prin Ordonanța de urgență a Guvernului 70/2011, se va acorda pentru ultima oară, în forma actuală, în sezonul rece 2020-2021, aceasta deoarece, din sezonul rece 2021-2022, ajutorul pentru încălzirea locuinței va fi înlocuit de venitul minim de incluziune, care va avea o componentă numită supliment pentru locuire. Cu alte cuvinte, suplimentul pentru locuire va înlocui ajutorul pentru încălzirea locuinței.
Deocamdată, 200 de ieşeni au solicitat acest ajutor. „Cei mai mulţi, în jur de 150, sunt cei care primesc căldură în sistem centralizat. Însă am primit cereri pe toate palierele : căldură în sistem centralizat, încălzirea cu gaz metan, cu lemne şi alţi combustibili fosili şi energie electrică”, spune Luminiţa Munteanu, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Iaşi.
Ce venituri trebuie să aveţi
În principiu, pentru a putea obține ajutorul, veniturile solicitanților trebuie să fie sub anumite niveluri stabilite prin OUG 70/2011. Astfel, în cazul energiei termice, ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar pe membru de până la 786 de lei și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 1.082 de lei. Cuantumul acoperit de autorități din costul de încălzire scade sau crește în funcție de venitul net mediu lunar.
În cazul ajutoarelor pentru gaze naturale, energie electrică și lemne, cărbuni și combustibili petrolieri, limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană (persoana singură sau membrul de familie) trebuie să fie, în principiu, de cel mult 750 de lei.
Deși cererile pentru ajutor trebuiau depuse până pe 15 octombrie 2020, acestea pot fi depuse și ulterior. Însă în aceste cazuri ajutorul nu se va acorda pentru toate cele cinci luni de sezon rece, ci în funcție de lunile rămase la momentul depunerii cererii. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau