Tabletele de lux primite de Ambulanță, aruncate în magazii!
Dimensiune font:
* tabletele cumpărate pentru ambulanțe în anul 2016 de către Serviciul de Telecomunicații Speciale nu mai sunt folosite * în acestea ar fi trebuit introdusă fișa 112 a pacientului, însă acest lucru nu se întâmplă * deși au costat „o căruță” de bani și ar fi trebuit să ușureze munca echipajelor de pe ambulanță, acestea zac acum uitate fiindcă s-au dovedit a fi total infeciente * tabletele au costat 11.000 de lei bucata, la SAJ Iași ajungând 51de bucăți
Investițiile proste sunt o constantă în sistemul de Sănătate și nu numai. Acest lucru este confirmat și de proiectul cu tabletele scumpe care au ajuns la Serviciul Județean de Ambulanță (SAJ) Iași și nu numai, în 2016, achiziționate printr-un proiect european desfăşurat la nivel naţional de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).
Dacă de atunci erau contestate prin faptul că erau scumpe și că îngreunau munca medicilor şi asistenţilor, iar semnalul prost din anumite locuri îi împiedica să-şi facă treaba, se pare că acestea n-au fost prea mult timp utilizate. Potrivit unor surse din cadrul SAJ Iași, pe aceste tablete s-a așternut deja praful, nemaifiind folosite.
„Tabletele nu mai sunt folosite de mult timp. Sunt mașini care le-au și dus la magazie fiindcă încurcau. Nu au nicio utilitate. Ar fi trebuit să fie corelate și cu farmaciile și cu spitalele, dar acest lucru nu s-a întamplat. Fișa pacientului ar fi trebuit completată electronic, dar tot de mână se face”, a precizat un angajat al SAJ Iași sub protecția anonimatului. Acesta a mai spus că acestea ar fi fost într-adevăr bune dacă se putea face cu ele ce s-a promis. „Tabletele ar fi fost bune dacă ar fi fost corelate cu farmacia, cu spitalele, ele văzând în timp real ce se completa și ar fi pregătit materialele și medicația necesare, dar treaba aceasta nu a mers niciodată. Ar fi fost folositoare dacă făceau toate acestea, dacă se completa fișa doar electronic, fiindcă pentru asta au și costat mai mult decât tabletele normale”, a mai spus acesta.
„Sunt alte probleme mai importante în sistemul sanitar”
Întrebată de utilitatea tabletelor, Simona Ivașcu, managerul SAJ Iași, după întrebări adresate reporterilor cotidianului Evenimentul Regional al Moldovei referitoare la informațiile solicitate, la ce anume le-ar folosi acestea, a negat faptul că tabletele ar sta „pe tușă”. Mai mult, ulterior, aceasta a dat de înțeles că utilitatea acestora este inexistentă și la spitale, nu numai la SAJ. „Tabletele se mai folosesc, dar rar, în funcție și de semnal și de cât de aglomerat este. Oricum nici la spital nu funcționează, nu se folosesc. Noi trebuia să scriem pe tabletă și ei să preia, dar nu funcționează. E vorba de întreg sistemul sanitar, nu numai de noi. Noi dacă trecem pe tablete, trebuie preluate la spital, nu? Majoritatea au rămas să facă fișa pacientului de mână. Vom vedea ce va fi, dar la câte probleme sunt în sistemul sanitar, în niciun caz nu s-ar ocupa cineva acum de rezovlarea problemelor cu tabletele”, a declarat aceasta.
Tabletele s-ar fi vrut a fi sistem principal de raportare. Potrivit declarațiilor oficiale ale lui Raed Arafat din 2017, se dorea oprirea ultilizării hârtiei în sistem. Din păcate, și astăzi tot hârtia e baza. „Suntem încă în faza de testare şi încercăm ca, până la sfârşitul lunii februarie, să îl folosim ca sistem principal de raportare. Încercăm ca, de la 1 martie, să ajungem către oprirea utilizării hârtiei în sistem, vom scoate treptat hârtia, şi vom folosi doar sistemul digital de raportare. Fişele pacienţilor nu vor mai fi completate pe hârtie. Nu suntem primii care facem acest lucru, sunt foarte multe ţări în care nu se mai foloseşte hârtia nici pe ambulanţe, nici în UPU-uri, ci se folosesc doar raportări digitale”, preciza Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) la începutul anului 2017.
Reamintim că SAJ Iaşi a primit în dotare 51 de tablete, în cadrul unui proiect european desfăşurat la nivel naţional de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) în 2016. Acestea au costat 11.000 de lei bucata și au fost puse pe ambulanţele funcţionale, inclusiv pe cele de consultaţii cu medic la domiciliu. În tablete ar fi trebuit introdusă fişa 112 a fiecărui pacient la care se deplasează echipajul, fișă transmisă ulterior spitalului la care este transportat pacientul. Din păcate, însă, acest lucru nu se prea întâmplă astfel că am putea trage concluzia că, din nou, niște bani, deloc puțini, au fost cheltuiți infecient. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau