Târg naţional „Cămaşa tradiţională-meşteşug şi mod de viaţă”, la Iași
Dimensiune font:
Timp de trei zile, esplanada Palas Iaşi a devenit loc de întâlnire între meşteri populari din ţară şi din Republica Moldova. Cu toţii au luat parte la prima ediţie a Târgului naţional „Cămaşa tradiţională-meşteşug şi mod de viaţă”.
Manifestarea a fost organizată pentru a aduce în prim plan a creațiilor tradiționale autentice, prin promovarea cămășii țărănești din diferite zone ale țării, prin prezența și implicarea meșterilor populari recunoscuți în domeniu. „Târgul își propune să aducă în atenția publicului ieșean și nu numai, detaliile specifice cămășii țărănești autentice, contribuind astfel la delimitarea de kitsch-ul promovat sub denumirea de „ie tradițională”. Evenimentul reprezintă astfel o ocazie pentru admiratorii portului tradițional să-și achiziționeze produse autentice și, implicit, să-i încurajeze pe meșterii țărani care duc mai departe acest dificil meșteșug”, au spus cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi.
La ediţia din acest an au fost prezenţi meşteri din județele Iași, Botoşani, Brăila, Buzău, Neamț, Suceava, Vaslui, din localitățile Colibași, Zîrnești și Chișinău – Republica Moldova, precum și din Odesa – Ucraiana. „Facem parte din Asociaţia Art - Meşteşugurile Prutului, suntem meşteri populari. Ne bucurăm că am fost invitaţi şi la acest eveniment. Marea majoritate a iilor expuse sunt adunate de prin sate şi le-am recondiţionat. Sunt ii vechi. Câteva dintre ele, care sunt noi, le-am cusut eu. Pentru prima oară am cusut ii în urmă cu 17 ani. Între timp a apărut pasiunea. Mereu sunt invitată la târguri meşteşugăreşti”, a spus Adriana Hoşbotă, meşter popular din Mănăstirea Humorului.
Spre deosebire de anii trecuţi, mulţi dintre vizitatorii standurilor cu ii şi ştergare doar vin şi admiră ţesăturile sau punctele în care au fost lucrate frumoasele exponate. „Lumea întâi se informează, unii caută anumite modele, şi apoi, cine este doritor de o ie şi vrea să o cumpere se întoarce şi o ia”, a spus Adriana Hoşbotă, meşter popular din Mănăstirea Humorului.
Pe durata desfășurării Târgului au fost organizate ateliere de creație interactive coordonate de meșteri la care invitați speciali au fost copii din comunele Deleni și Scânteia și copii ucraineni refugiați în Iași. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau