Ţeapă de un sfert de kilogram de aur
Dimensiune font:
Urmare a sesizării păgubitului, s-au făcut nişte descinderi şi percheziţii * o parte din bijuterii a fost găsită în sutienul fiicei unuia dintre „cumpărători”, probe suficiente pentru trimiterea în judecată * magistraţii au decis încarcerarea țeparilor pentru un an şi jumătate, cu obligația de a plăti și 55.120 lei, daune materiale
Aflat într-o stringentă nevoie de bani, băcăuanul Marian M. a scos la vânzare bijuteriile moştenire de familie. Toate din aur de 14K. Un colier damă Versace cu masa netă de 35,77 g, un colier damă Louis Vuitton cu trei iniţiale bătute cu pietre incolore în greutate de 34,29 g, un lanţ damă model necunoscut în greutate de 14,15 g, un lanţ bărbătesc Versace în greutate de 47,34 g, un lanţ bărbătesc model necunoscut în greutate de 35,26 g, un lanţ Versace cu zale dreptunghiulare în greutate de 29.09 g şi încă trei lanţuri cu model necunoscut sau greutate, două piese „brăţări” (o brăţară model CERC cu greutate de 10,81 g şi lăţime de circa 2,53 – 3,00 cm. şi o brăţară model CERC cu greutate de 12,55 g), precum şi trei „inele/verighete” (un inel în formă ovală, în greutate de 7 – 8 g care avea montat central o piatră de culoare roşie şi faţetat circa 1 cm, iar pe lateral avea montate un număr de 8 pietre albe faţetate transparent şi două verighete model BVLGARI, în greutate de circa 14 g, ambele având poansonate lateral cuvântul BVLGARI). În total, ceva mai mult de un sfert de kilogram de aur, mai exact 281,84 grame. Valoarea totală, aproximativ 45.000 lei.
Fiind presat de timp, Marian a postat pe internet un anunţ de vânzare. Imediat a fost contactat de Ionel şi Cătălin Stănescu, tată şi fiu, din Ciurea. Aceştia s-au arătat foarte interesaţi să cumpere toate bijuteriile, n-au negociat deloc preţul, au pus doar o condiţie, considerată rezonabilă de vânzător. Înainte de a perfecta trazacţia, să verifice autenticitatea bijuteriilor la o casă de amanet.
Cei trei s-au întâlnit pe 14 decembrie, la orele prânzului, la restaurantul de la Metro. Stăneştii au venit cu un jeep Ford ultimul răcnet, erau îmbrăcaţi la patru ace, plini de ghiuluri şi lănţişoare din aur. Au scos la iveală portofelele burduşite cu bancnote mari. Lei, euro, dolari. L-au impresionat pe băcăuan, apoi au spus că nu cumpără, până nu verifică, invocând un caz mediatizat în trecut în care un afacerist de naţionalitate turcă a fost cercetat cu privire la contrafacerea unor bijuterii din aur. Marian a fost de acord cu condiţia ca verificarea să aibă loc în prezenţa sa.
Diversiunea cu insulina
Invocând diverse motive, Stăneştii i-au solicitat persoanei vătămate să nu participe la verificarea bijuteriilor, iar aceasta a fost de acord, întrucât a considerat că inculpaţii sunt cumpărători de bună credinţă. Astfel, în jurul orei 13.30, Marian i-a înmânat cele 14 bijuterii lui Ionel, care le-a dat mai departe lui Cătălin, ca să se duce să le verifice. Septuagenarul Ionel a rămas cu Marian ca un soi de garanţie.
Trecuseră două ore, iar Cătălin tot nu mai apărea. Teatral, Ionel l-a sunat de câteva ori, dând pe speaker. Cătălin a dat vina pe trafic pentru a-şi motiva întârzierea. A revenit la restaurant pe la ora 16.00, însoţit de nevastă şi un puradel. Nu avea la el nici banii, nici bijuteriile, dar a reuşit să-l convingă pe Marian că va plăti a doua zi, după ce va vinde un autoturism de lux.
Ca diversiune, bătrânul Ionel a început să acuze stări de ameţeală, a pretins că trebuie să-şi facă injecţie cu insulină, motiv pentru care s-au despărţit şi au plecat din parcarea de la Metro.
Marian s-a întors la Bacău, a aşteptat câteva zile, a văzut că nu se întâmplă nimic, apoi s-a apucat de dat telefoane la cei doi Stăneşti. Aceştia au răspuns o vreme, au invocat tot soiul de motive, întâmplări neprevăzute, dar n-au plătit şi nici n-au returnat bijuteriile. Mizau pe faptul că victima înşelăciunii lor nu va reacţiona, întrucât nu are acte pe aurul respectiv. S-au înşelat. Fost lucrător M.A.I., Cătălin le avea trecute în declaraţiile de avere pe 2015 şi 2016.
Băcăuanul şi-a pierdut răbdarea şi, la începutul lunii mai a anului 2020, a făcut plângere penală împotriva celor doi. Meticulos, a pus la dosar toate dovezile. Înregistrase toate convorbirile. Investigaţiile procurorilor au dovedit că Stănescu junior nu fusese la nicio casă de amanet. Mai mult, acestea nu oferă servicii de verificare a autenticităţii bijuteriilor, piesele fiind doar verificate înaintea realizării unui contract de împrumut cu amanet.
Urmare a sesizării păgubitului, s-au făcut nişte descinderi şi percheziţii. O parte din bijuterii a fost găsită în sutienul fiicei lui Cătălin. Probe suficiente pentru trimiterea în judecată a ţeparilor.
Aceştia au invocat tot soiul de motive, încercând să acrediteze ideea că au fost cumpărători de bună credinţă. Ba că nu le-a ieşit vânzarea jeepului, ba că au vrut să se împrumute, dar dobânda era prea mare, 30%, ba că amaneturile ar fi perceput comisioane mult prea mari.
Procesul s-a încheiat la finele săptămânii trecute. Prejudiciul n-a putut fi recuperat, aşa că magistraţii de la Judecătoria Iaşi au decis încarcerarea Stăneştilor pentru un an şi jumătate, răstimp în care cei doi trebuie să achite şi suma de 55.120 lei, daune materiale. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau