Teatrul Național Iași se redeschide cu premiera „Libertate la Bremen”
Dimensiune font:
Publicul este așteptat astăzi, de la ora 19, la Teatru³ * spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani
Ieșenii iubitori de teatru sunt așteptați astăzi, de la ora Teatru³, pe 8 ianuarie, de la ora 19:00, la premiera „Libertate la Bremen” de Rainer Werner Fassbinder, un spectacol realizat de Teatrul Național „Vasile Alecsandri" Iași în coproducție cu FaPt – Fabrica de Artă și Producție Teatrală Iași și Centrul Cultural German Iași.
Povestea de la Bremen
„Libertate la Bremen” este una dintre cele mai cunoscute piese ale lui Fassbinder. Povestea are la bază evenimentul petrecut în Germania, în secolul al XIX-lea, când doamna Gottfried, născută Timm și văduvă Miltenberg, a fost decapitată în public, la Bremen, la 21 aprilie 1831, pentru că a otrăvit cincisprezece oameni, majoritatea bărbați. Deși știrea a ținut prima pagină a ziarelor, nimeni nu a aflat vreodată ce a determinat-o pe femeie să devină o criminală în serie.
Fără să apeleze la recontextualizare, regizorul Florin Caracala descifrează în profunzime textul și îl expune scenic printr-o dioramă, un tablou vivant care portretizează manifestarea relațiilor istoric inegale între femeie și bărbat, o vitrină de muzeu în care ni se înfățișează o lume de secol XIX unde bărbații și femeile se stereotipează reciproc și a căror tensiuni își găsesc ecouri profunde și astăzi, chiar dacă societatea contemporană le acoperă cu termeni de „political corectness”.
Geesche Gottfried a crescut și trăiește într-o lume patriarhală, în care inegalitatea dintre condiția femeii și cea bărbatului este considerată naturală. Femeia, a cărei viață este caracterizată de abuz, respingere și umilire, devine o rebelă și încă una foarte periculoasă. Ea luptă pentru propria fericire, dragoste și independență, eliminându-i pe rând pe cei care i se opun. Pentru Geesche condiţia unei existenţe autodeterminate este libertatea totală, iar asta înseamnă libertate faţă de lipsuri și teamă. Ea duce o luptă cu sistemul și societatea căreia trebuie să i se supună, iar în numele dobândirii drepturilor și libertății face absolut orice, inclusiv îi ucide pe cei apropiați.
Avertisment la distanță de două secole
Spectacolul lui Florin Caracala este o parabolă despre radicalizare, despre acțiuni extreme și despre consecințele care decurg atunci când nevoile și drepturile naturale ale omului sunt nerecunoscute, restricționate sau retrase de către sistem și societate. „Atunci când aceste nevoi și drepturi nu sunt îndeplinite, sau sunt îngrădite, violența dinăuntru ajunge să iasă din matcă și să se reverse cu o forță de nestăvilit, pentru că ființa umană nu poate nega ceea ce se află în ea în mod natural. Sistemul și societatea o creează pe Geesche Gottfried. Ea devine o criminală în serie, dar înainte de toate este o ființă umană, ca oricare alta, cu dreptul la libertate, demnitate și fericire”, spune regizorul.
Din vitrina expozițională, la distanță de două secole, Geesche Gottfried ne atenționează că în zilele noastre, în era ce pare a fi una a emancipării, bezna veacurilor trecute nu s-a împrăștiat cu totul. Atunci când sistemul, societatea, oamenii nu apără adevăratul sens al egalității și a aplicării sale legate de drepturile naturale ale omului, atunci devenim responsabili indirect și pentru radicalizările și violențele care au loc.
Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani
„Libertate la Bremen” este realizat în cadrul proiectului „UnderAct - Program de rezidențe și mobilitate artistică”, finanțat de Primăria Iași, prin Programul Anual de Finanțare Nerambursabilă destinat proiectelor culturale propuse de organizațiile neguvernamentale.
Din distribuție fac parte Petronela Grigorescu, Ionuț Cornilă, Daniel Busuioc, Georgeta Burdujan, Livia Iorga, Mălina Lazăr, Doru Aftanasiu, Radu Homiceanu, Constantin Avădanei, Dumitru Georgescu, Horia Veriveș, Gabriel Anton. Regia este semnată de Florin Caracală, iar traducerea aparține lui Victor Scoradeț.
Autorul, Rainer Werner Fassbinder (1945-1982), a fost regizor de teatru și film, dramaturg, actor, compozitor, editor și eseist, figură proeminentă a expresionismului german și catalizatorul mișcării „Noul Cinematograf German”, din cadrul căreia mai fac parte remarcabilii Werner Herzog, Wim Wenders, Volker Schlöndorff. Avea 37 de ani când a tras ultima „linie” însă, în doar 14 ani, cu o forță de impact uimitoare și într-o abundență incredibilă, a regizat 25 de spectacole de teatru și 44 de filme, a scris 37 de scenarii de film și 20 de piese de teatru.
Conform reglementărilor în vigoare, biletele sunt puse în vânzare pentru 30% din capacitatea sălii Teatru³.
Următoarea reprezentație este programată pe 11 ianuarie.
Spectacolul nu este recomandat persoanelor sub 16 ani.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau