Telefonul copilului, din ce în ce mai solicitat
Dimensiune font:
De pe 5 ianuarie, când a fost lansat Telefonul Copilului 119, cei de la Direcţia pentru Protecţia Copilului Iaşi au înregistrat 39 de apeluri, dintre care 27 au reclamat diferite forme de violenţă. În 9 cazuri s-a identificat o stare de urgenţă şi s-a intervenit în timp real.
Aproape 44,5% dintre copiii care au sunat în această perioadă la Telefonul Copilului 119 au reclamat că sunt neglijaţi, 11,1% s-au plâns de abuzul emoţional şi psihologic exercitat asupra lor, 11,1% au reclamat că sunt abuzaţi sexual, 22,2% au reclamat alte forme de abuz, iar 3,7% au reclamat abandonul, 3,7% abuzul fizic, 3,7% violenţa în şcoală.
Pe lângă aceste forme de abuz, copii au mai raportat la telefonul 119, că sunt puşi să cerşească, că în familiile din care provin se consumă alcool sau, mai rău, droguri, dar şi infracţiuni precum viol, act sexual cu un minor, incest, furt, comportament delincvent sau tulburări de comporament din partea adulţilor.
În ceea ce priveşte locul în care s-au petrecut aceste acte de violenţă, majoritatea copiilor au reclamat propria familie, şcoala, pe stradă sau la rude, familie sau la persoana în care se aflau în plasament.
Au fost identificate 9 cazuri de urgenţă. În majoritatea acestor cazuri copilul a fost grav neglijat, iar în 22% dintre situaţii copiii au refuzat să se întoarcă acasă. În alte 22% din cazuri, copii au raportat că au fost abuzaţi sexual.
Numărul 119 este un telefon unic şi gratuit care funcţionează non stop la nivel naţional pentru situaţiile de abuz, neglijare şi exploatare a copilului. Acest număr se află la nivelul fiecărei Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din ţară.
În cazul în care copilul care apelează la serviciul 119 are o situaţie gravă, o echipă de intervenţie a Protecţiei Copilului se deplasează de urgenţă în locul unde se află acesta. În situaţia în care problema semnalată este o urgenţă care pune viaţa în pericol, se face transferul automat către 112.
La 119 poate să sune un copil care se simte abuzat, traumatizat, neglijat, victimă a violenţei de orice tip, fizică sau emoţională, psihică. De asemenea, această linie verde poate fi apelată şi o altă persoană care are cunoştinţă despre o astfel de situaţie, un prieten, un coleg, un vecin, un apropiat. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau