Telenovela spitalului de la Leţcani, la final. Spitalul COVID îşi aşteaptă pacienţii şi OK-ul de la Guvern
Dimensiune font:
* ieri, după câteva amânări, Spitalul mobil a fost predat celor de la Spitalul de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” * în spitalul de la marginea Iaşului vor fi consultaţi, internaţi şi trataţi cei infectaţi cu noul coronavirus * spitalul este unul dintre cele mai mari din ţară, singurul spital ROL 3 din Sud-Estul Europei * asta înseamnă că este un spital aproape complet şi complex, aici putând fi tratate cea mai mare parte a afecţiunilor
Placheta de predare a spitalului mobil în administrarea Spitalului de Boli Infecţioase a fost predată la primele ore ale zilei de luni, de faţă cu toată mass media locală şi naţională. „Am reușit să finalizăm acest spital de 10.000 de metri pătrați, o unitate complexă, unică în țară și în centrul și estul Europei. Un spital ROL 3 mai funcționează acum doar la Belgia și la Viena. A fost o muncă de Sisif, cu foarte multe blocaje birocratice. Este un spital ROL 3 NATO, o unitate medicală cu presiune negativă, Astăzi îi înmânez doamnei profesor Carmen Dorobăț documentele de predare a spitalului și cu siguranță toți cei care vor lucra aici vor salva vieți omenești. Așteptăm ca ultimele documente de autorizare de care depinde internarea pacienților în spitalul mobil să nu întârzie”, a spus Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.
În perioada pandemiei, spitalul mobil din Leţcani va fi secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase „Sf.Parascheva” Iaşi. Predarea acestei unităţi vine într-un moment foarte delicat. Pe de o parte, într-o perioadă în care numărul infectărilor cu acest virus este crescută, pe de alta, cu doar şapte zile înainte de începerea anului şcolar. Cert este că spitalele din Iaşi încep să nu mai facă faţă numărului mare de infectări. „Iaşul este pe primele trei locuri la numărul de cazuri COVID-19. Avem nevoie de paturi atât pentru zona de pacienţi confirmaţi, cât şi pentru cea de terapie intensivă. Acest spital este, putem spune, o gură de aer. Urmează ca în zilele următoare să efectuăm demersurile juridice pentru a putea primi pacienţi şi aici. Dorim să funcţionăm în legalitate şi în condiţii de maximă siguranţă pentru pacienţi”, a declarat dr Carmen Dorobăţ, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.
La spitalul mobil vor lucra, prin detaşare temporară, cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase iar, în funcţie de solicitări, şi de la celelalte spitale din Iaşi. „În primă fază, funcţie de numărul de pacienţi internaţi, în spitalul mobil va lucra personal medical de la Spitalul de Boli Infecţioase. Vom face o rotaţie de cadre medicale de la Spitalul de Boli Infecţioase la spitalul mobil pentru că vrem să facem o dezinsecţie la nivelul pavilioanelor. Dacă va fi cazul, vom detaşa personal medical şi din alte unităţi medicale”, a declarat Carmen Dorobăţ.
Spitalul mobil este format din peste 100 de containere metalice. Pentru achiziţia acestuia, Consiliul Judeţean Iaşi a alocat peste 10 milioane de euro iar, Consiliul Judeţean Neamţ 3,2 milioane de euro. Spitalul este singurul din Sud-Estul Europei care este ROL 3. Asta înseamnă că este un spital aproape complet şi complex, aici putând fi tratate cea mai mare parte a afecţiunilor. „Singurul spital ROL 3 din România şi Sud-Estul Europei. Este, de asemenea, singurul spital care dispune de sistem de presiune negativă pentru toate cele 256 de paturi din dotare. Practic, reduce aproape de zero riscul contractării de infecţii bacteriene sau de altă natură. În total sunt 256 de paturi, dar 103 sunt pentru terapie şi sunt dotate cu ventilatoare, injectomate şi absolut tot ce presupune un pat de terapie intensivă. Acest spital mobil are sală de operaţie, sală de naşteri, sală de sterilizare, farmacie, depozite, policlinică, laborator pentru mai multe tipuri de analize, inclusiv Real Time PCR, o radiologie dotată cu un computer tomograf fix şi un aparat de radiologie mobil care se poate deplasa inclusiv în zonele de terapie intensivă. Practic, spitalul dispune de toate dotările necesare pentru a funcţiona de sine stătător fie că este aici sau în altă locaţie”, a declarat Alina Popa, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, prin intermediul căreia a fost achiziţionat spitalul. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau