Terenurile de sport din Iaşi, interzise tinerilor

1terenuri sport

Dimensiune font:

| 06-08-2023 08:59

Ieşenii atrag atenţia că, în continuare, terenurile de sport din incinta unităţilor şcolare nu pot fi folosite de amatorii de sport * pe 5 ianuarie, legea a fost promulgată de preşedintele României, iar începând cu luna aprilie 2023, directorii de şcoli trebuiau să o aplice * la Iaşi există şi o hotărâre de CL, ulterior a apărut şi regulamentul care stipulează condiţiile prin tinerii au acces în bazele sportive ale unităţilor şcolare * în continuare, însă, directorii de şcoli permit accesul doar celor care închiriază terenurile, nu şi tinerilor din cartiere, dornici de mişcare * desigur, există şi excepţii, iar cel mai bun exemplu de bună practică este oferit de Liceul Tehnologic Economic de Turism

La finalul anului 2021, deputatul ieşean Filip Havârneanu anunţă că proiectul „Fără lacăte pe curtea şcolii” a fost adoptat în Camera Deputaţilor, astfel că elevii şi părinţii vor putea folosi terenurile şi sălile de sport din şcoli şi după ore, fără ca instituţiile de învăţământ să mai încuie porţile. „Iniţiativa-manifest Fără lacăte pe curtea şcolii, unde sunt co-iniţiator, devine lege. Plenul Camerei Deputaţilor, care este şi for decizional, a adoptat astăzi proiectul care prevede ca elevii şi părinţii să aibă acces şi să folosească terenurile şi sălile de sport din şcoli şi după ore, fără ca instituţiile de învăţământ să mai încuie porţile şi să interzică dreptul la mişcare al copiilor”, a susţinut deputatul USR în decembrie 2021. El a afirmat că joaca multor copii s-a mutat în stradă, unde pericolul devine iminent, astfel că acest proiect vizează şi siguranţa celor mici.

Scurt istoric

Pe 13 ianuarie 2022, Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, menționând în sesizarea către CCR că proiectul are formulări neclare. CCR a declarat neconstituțional proiectul de lege, existând, la un moment dat suspiciuni că decizia a fost una politică. Miza ar fi fost banii pe care îi fac directorii de școli din închirierea terenurilor din curtea școlii, dar mai ales din interior”, au spus unii parlamentari. USR a redepus în Parlament proiectul de lege îmbunătăţit introducând prevederea că bazele sportive ale școlilor pot fi folosite „gratuit sau contra cost”. „Bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”, s-a menţionat în proiectul de lege. Acesta nu a mai fost atacat la CCR, deputaţii l-au votat ulterior, iar pe 5 ianuarie 2023, preşedintele Iohannis a promulgat legea. Unitățile de învăţământ au avut la dispoziție 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii să introducă în regulamentele actuale de funcţionare prevederile legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport. Orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare urmau să fie afișate într-un loc vizibil și pe pagina de internet a instituției.

Fugăriţi de portari

Însă probleme continuă. O intervenţie a unui părinte în cadrul audienţelor televizate pe care primarul Chirica le acordă săptămânal a scos la iveală faptul că, în continuare, terenuri de sport sunt interzise tinerilor. „S-a dat lege, dar nu s-a aplicat. Pe terenurile de sport ale liceelor nu au acces decât cei care le închiriază. Ceilalţi, tinerii din cartier, sunt fugăriţi de portarii unităţilor şcolare”, a spus acesta. Ieşeanul a dat ca exemple Colegiul Tehnic „Mihail Sturza” şi Liceul Tehnologic „Petru Poni”. Licee pe ale căror site-uri nu există niciun fel referire la modul cum pot fi folosite bazele sportive.

2-3 ore de funcţionare a terenurilor de sport, cu program stabilit,

În replică, primarul Mihai Chirica, cel care a susţinut mereu că bazele sportive ale şcolilor din Iaşi nu au fost reabilitate pentru a sta închise, a afirmat că va relua subiectul cu oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Municipalitatea este investitor, iar şcoala administrează terenul respectiv. Le-am transmis tuturor să-şi găsească formula prin care pot exploata terenurile. Oricum, dacă vor intra pe terenuri, în bazele sportive, acest lucru se va face tot în mod organizat. Adică cineva îi aducă pe amatorii de sport, prezintă o listă cu nume şi prenume, să se ştie cine se află acolo. Am să le solicit celor de la ISJ ca pe perioada vacanţei să asigure măcar 2-3 ore de funcţionare a terenurilor de sport, cu program stabilit”, a spus edilul-şef. Tot primarul explica anterior de ce nu pot intra pe terenurile de sport persoanele mai mari de 18 ani. „Terenurile şcolare trebuie să fie petru copii, până în 18 ani, nu au ce căuta adulţii. Când intră adulţii, apar ţigările, băutură, înjurăturile, cei mari îi alungă pe cei mici. Se va vandaliza tot, aia mici vor fi împinşi afară, iar directorii de şcoli vor avea motive să spună că nu a fost un proiect bun. Repet, le dăm drumul, chiar dacă aceasta va presupune angajarea unui om suplimentar la pază”, spunea primarul Iaşului.

Ce prevede regulamentul gândit de primărie

Potrivit regulamentul elaborat de municipalitatea ieşeană, elevii şi studenţii vor avea acces în bazele sportive din curtea unităţilor de învăţământ preuniversitare, pe întreaga perioada a anului școlar, a vacanţelor şcolare precum şi în week-end-uri, exceptând orele prevăzute pentru desfăşurarea evenimentelor sportive proprii. Important de reţinut este şi faptul că accesul pe terenul de spot se face indiferent dacă solicitantul învaţă sau nu în unitatea respectivă de învăţământ. „Pentru grupuri, accesul în incinta bazei sportive se realizează pe baza de rezervare la unitatea şcolară în cauză, coordonatorul grupului urmând să prezinte carnetele de elev sau de student vizate la zi, însoţit de cartea de identitate a acestuia, care va fi înapoiată la finalul activităţii sportive. Dacă se constată că s-au produs pagube materiale, membrii grupului vor suporta consecințele legii și vor fi obligați să remedieze daunele. De asemenea, acestora le va fi interzis accesul pe terenurile de sport ale unităților de învățământ. Rezervarea se face pe bază de tabel, înaintat de către conducătorul grupului directorului unității de învățământ. După aprobare, aceasta va fi înmânată paznicului şcolii. Rezervarea are drept scop protejarea elevilor şi studenţilor care desfăşoară activităţi sportive în aşa fel încât să se prevină accidentele sau conflictele, iar activitatea sportivă să se desfăşoare în condiţii de siguranţă”, se arată în regulament. Tot aici se afirmă că rezervarea presupune folosirea terenului timp de maximum 2 ore şi se face pentru un grup format din 4 până la 10 tineri, numai în scopul desfăşurării unor activităţi sportive: fotbal, handbal, baschet, volei, badminton, rugby, tenis, fotbal tenis etc. În fine, accesul, individual al însoțitorilor și al membrilor echipelor, în incinta bazei sportive se va face pe baza cărţii de identitate, a carnetului de elev sau student, vizate la zi. Dacă elevii sunt însoţiţi de un adult, acesta va fi legitimat de agenții de pază pentru a dovedi gradul de rudenie cu participantul.

„Economic 3” - exemplu de bună practică

Nu-i mai puţin adevărat că, în Iaşi, sunt unităţi şcolare care s-au conformat acestor dispoziţii. Astfel, Liceul Tehnologic Economic de Turism are, atât pe site-ul propriu, cât şi la intrarea pe teren, regulamentul respectiv. Interesant este faptul că acesta a fost adaptat, permiţând, de exemplu, accesul gratuit în curtea școlii şi pentru tineri cu vârsta de peste 18 ani, dar care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional şi doar dacă aceştia fac dovada calității de elev, prin prezentarea carnetului de elev vizat pe anul școlar în curs. De asemenea, este permis accesul în curtea liceului a părinților/reprezentanților legali sau a însoțitorilor minorilor care utilizează terenurile de sport doar pentru ai supraveghea pe aceștia și doar în spații în care să nu fie afectată activitatea sportivă. Alte reguli: maximi 15 utilizatori simultan, fără biciclete, trotinete, skateboard-uri, role, iar în timpul folosirii spațiilor și terenurilor de sport se respectă regulile de conduită sportivă. Nu în ultimul rând, tinerilor li se cere să aibă asupra lor un număr de telefon al unei persoane care poate fi imediat contactată în cazul unor situații neprevăzute. La Liceului Tehnologic Economic de Turism Iași, pentru corpul A (str. Milcov), pe durata sezonului de vară (1 aprilie-31 octombrie), accesul este permis de luni până vineri între orele 16:00-20:00,  dar după încheierea orelor de curs, , iar sâmbăta şi duminica şi în timpul vacanțelor școlare, între orele 09:00-13:00 și 14:00-20:00, cu posibilitatea restrângerii acestuia în funcție de anotimp, astfel încât activitățile sportive să se desfășoare în condiții de lumină naturală. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Aproape de o tragedie! Accident feroviar care s-a produs în orasul Târgu Frumos între un tren şi un autoturism. Șoferul a fost rănit ușor
12/05/2024 12:47

Un accident intre un tren şi un autoturism s-a produs duminică dimineaţă, la Targu Frumos, in judeţul Iaşi. Şoferul autoturismului a fost rănit uşor, insă a refuzat transportul la spital. ”In urma ...

Incendiu puternic la o fabrică din Suceava. A fost emis mesaj RoAlert
12/05/2024 12:33

Un incendiu puternic a izbucnit la o hală a unui operaror economic cu profil de productie tamplărie din PVC, pe raza orasului Salcea din judetul Suceava, anuntă Monitorul de Suceava. Intervin pompierii mil ...

Patron la un pas de moarte. A fost înjunghiat de un zilier deoarece nu-i achitase suma de 50 de lei
11/05/2024 20:26

Cazul unei fapte de violenţă extremă, in urma căreia un bărbat din Neamţ, administrator al unei firme de construcţii, a fost la un pas de moarte, a fost soluţionat de judecători, sentinţa fiind cu exe ...

Evenimente care vor avea loc în Arhiepiscopia Iaşilor, în perioada 12-18 mai 2024
11/05/2024 17:05

Duminică, 12 mai - Duminica a 2-a după Pasti (a Sfantului Apostol Toma) În această zi, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, slujba Sfintei Liturghii va fi săvarşită de către Înaltpreasfi ...

Studenții din Iași pot afla cum să se pregătească pentru viitor
11/05/2024 16:07

 Pe 13 mai, studentii din Iasi pot afla cum să se pregătească pentru viitor la evenimentul: „Community Meeting TINERI SI JOBURI”.  Evenimentul se va desfăsura pe două paneluri de disc ...

Moartea suspectă a mezzosopranei Maria Maxim Nicoară: procurorii au decis redeschiderea dosarului
11/05/2024 11:44

Procurorii din Iasi au decis redeschiderea dosarului mortii suspecte a mezzosopranei Maria Macsim Nicoară. Cercetările, spun magistratii, sunt considerate „deficitare”, iar pianistul Codrin Nicoa ...

Accident grav în Vaslui. O femeie a murit pe loc şi alta a fost grav rănită, după ce maşina în care se aflau s-a izbit violent de un copac
11/05/2024 10:33

O femeie a murit şi alta a fost grav rănită după ce maşina in care se aflau a derapat, pe un drum judeţean din Vaslui şi s-a izbit violent de un copac. A fost nevoie de intervenţia echipajelor de descar ...

Măsuri de promovare a unui mediu cât mai curat şi sănătos, la Iaşi
11/05/2024 10:25

* Salubris are in vedere promovarea mai intensă a actiunii de reciclare si reutilizare a deseurilor in vederea reducerii volumului de deseuri care ajung la depozitele de gunoi si pentru conservarea resurselor ...

Mihaela Bilic va conferenția în beneficiul pacienților oncologici
11/05/2024 09:56

Clubul Inner Wheel Iasi invită publicul la o conferintă cu o temă extrem de importantă si relevantă pentru intreaga comunitate: menopauza. Evenimentul va avea loc pe 19 mai, incepand cu ora 10, la Hotel Tr ...

Doi specialiști de la Banca Mondială vor conferenția la Iași
11/05/2024 09:11

În contextul publicării de către Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale (ICSID) a deciziei in dosarul Rosia Montană, Camera de Comert si Industrie  (CCI) Iasi reiterează apelul către companii p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei