Terenurile de sport din Iaşi, interzise tinerilor

1terenuri sport

Dimensiune font:

| 06-08-2023 08:59

Ieşenii atrag atenţia că, în continuare, terenurile de sport din incinta unităţilor şcolare nu pot fi folosite de amatorii de sport * pe 5 ianuarie, legea a fost promulgată de preşedintele României, iar începând cu luna aprilie 2023, directorii de şcoli trebuiau să o aplice * la Iaşi există şi o hotărâre de CL, ulterior a apărut şi regulamentul care stipulează condiţiile prin tinerii au acces în bazele sportive ale unităţilor şcolare * în continuare, însă, directorii de şcoli permit accesul doar celor care închiriază terenurile, nu şi tinerilor din cartiere, dornici de mişcare * desigur, există şi excepţii, iar cel mai bun exemplu de bună practică este oferit de Liceul Tehnologic Economic de Turism

La finalul anului 2021, deputatul ieşean Filip Havârneanu anunţă că proiectul „Fără lacăte pe curtea şcolii” a fost adoptat în Camera Deputaţilor, astfel că elevii şi părinţii vor putea folosi terenurile şi sălile de sport din şcoli şi după ore, fără ca instituţiile de învăţământ să mai încuie porţile. „Iniţiativa-manifest Fără lacăte pe curtea şcolii, unde sunt co-iniţiator, devine lege. Plenul Camerei Deputaţilor, care este şi for decizional, a adoptat astăzi proiectul care prevede ca elevii şi părinţii să aibă acces şi să folosească terenurile şi sălile de sport din şcoli şi după ore, fără ca instituţiile de învăţământ să mai încuie porţile şi să interzică dreptul la mişcare al copiilor”, a susţinut deputatul USR în decembrie 2021. El a afirmat că joaca multor copii s-a mutat în stradă, unde pericolul devine iminent, astfel că acest proiect vizează şi siguranţa celor mici.

Scurt istoric

Pe 13 ianuarie 2022, Guvernul a atacat la Curtea Constituţională proiectul de lege prin care elevii au acces gratuit la terenurile de sport din curtea şcolii şi în afara orelor de program, menționând în sesizarea către CCR că proiectul are formulări neclare. CCR a declarat neconstituțional proiectul de lege, existând, la un moment dat suspiciuni că decizia a fost una politică. Miza ar fi fost banii pe care îi fac directorii de școli din închirierea terenurilor din curtea școlii, dar mai ales din interior”, au spus unii parlamentari. USR a redepus în Parlament proiectul de lege îmbunătăţit introducând prevederea că bazele sportive ale școlilor pot fi folosite „gratuit sau contra cost”. „Bazele şi instalaţiile sportive proprii pot fi puse la dispoziţie, gratuit sau cu plată, comunităţilor locale, persoanelor fizice sau juridice interesate, cu obligaţia respectării desfăşurării normale a programelor şi activităţilor de învăţământ şi ale cluburilor sportive şcolare şi universitare, precum şi a regulamentelor de acces şi utilizare a acestora”, s-a menţionat în proiectul de lege. Acesta nu a mai fost atacat la CCR, deputaţii l-au votat ulterior, iar pe 5 ianuarie 2023, preşedintele Iohannis a promulgat legea. Unitățile de învăţământ au avut la dispoziție 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii să introducă în regulamentele actuale de funcţionare prevederile legate de acces şi de modul de utilizare a spaţiilor şi terenurilor de sport. Orarul de acces, după orele de program, în zilele libere şi în timpul vacanţelor şcolare urmau să fie afișate într-un loc vizibil și pe pagina de internet a instituției.

Fugăriţi de portari

Însă probleme continuă. O intervenţie a unui părinte în cadrul audienţelor televizate pe care primarul Chirica le acordă săptămânal a scos la iveală faptul că, în continuare, terenuri de sport sunt interzise tinerilor. „S-a dat lege, dar nu s-a aplicat. Pe terenurile de sport ale liceelor nu au acces decât cei care le închiriază. Ceilalţi, tinerii din cartier, sunt fugăriţi de portarii unităţilor şcolare”, a spus acesta. Ieşeanul a dat ca exemple Colegiul Tehnic „Mihail Sturza” şi Liceul Tehnologic „Petru Poni”. Licee pe ale căror site-uri nu există niciun fel referire la modul cum pot fi folosite bazele sportive.

2-3 ore de funcţionare a terenurilor de sport, cu program stabilit,

În replică, primarul Mihai Chirica, cel care a susţinut mereu că bazele sportive ale şcolilor din Iaşi nu au fost reabilitate pentru a sta închise, a afirmat că va relua subiectul cu oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean. „Municipalitatea este investitor, iar şcoala administrează terenul respectiv. Le-am transmis tuturor să-şi găsească formula prin care pot exploata terenurile. Oricum, dacă vor intra pe terenuri, în bazele sportive, acest lucru se va face tot în mod organizat. Adică cineva îi aducă pe amatorii de sport, prezintă o listă cu nume şi prenume, să se ştie cine se află acolo. Am să le solicit celor de la ISJ ca pe perioada vacanţei să asigure măcar 2-3 ore de funcţionare a terenurilor de sport, cu program stabilit”, a spus edilul-şef. Tot primarul explica anterior de ce nu pot intra pe terenurile de sport persoanele mai mari de 18 ani. „Terenurile şcolare trebuie să fie petru copii, până în 18 ani, nu au ce căuta adulţii. Când intră adulţii, apar ţigările, băutură, înjurăturile, cei mari îi alungă pe cei mici. Se va vandaliza tot, aia mici vor fi împinşi afară, iar directorii de şcoli vor avea motive să spună că nu a fost un proiect bun. Repet, le dăm drumul, chiar dacă aceasta va presupune angajarea unui om suplimentar la pază”, spunea primarul Iaşului.

Ce prevede regulamentul gândit de primărie

Potrivit regulamentul elaborat de municipalitatea ieşeană, elevii şi studenţii vor avea acces în bazele sportive din curtea unităţilor de învăţământ preuniversitare, pe întreaga perioada a anului școlar, a vacanţelor şcolare precum şi în week-end-uri, exceptând orele prevăzute pentru desfăşurarea evenimentelor sportive proprii. Important de reţinut este şi faptul că accesul pe terenul de spot se face indiferent dacă solicitantul învaţă sau nu în unitatea respectivă de învăţământ. „Pentru grupuri, accesul în incinta bazei sportive se realizează pe baza de rezervare la unitatea şcolară în cauză, coordonatorul grupului urmând să prezinte carnetele de elev sau de student vizate la zi, însoţit de cartea de identitate a acestuia, care va fi înapoiată la finalul activităţii sportive. Dacă se constată că s-au produs pagube materiale, membrii grupului vor suporta consecințele legii și vor fi obligați să remedieze daunele. De asemenea, acestora le va fi interzis accesul pe terenurile de sport ale unităților de învățământ. Rezervarea se face pe bază de tabel, înaintat de către conducătorul grupului directorului unității de învățământ. După aprobare, aceasta va fi înmânată paznicului şcolii. Rezervarea are drept scop protejarea elevilor şi studenţilor care desfăşoară activităţi sportive în aşa fel încât să se prevină accidentele sau conflictele, iar activitatea sportivă să se desfăşoare în condiţii de siguranţă”, se arată în regulament. Tot aici se afirmă că rezervarea presupune folosirea terenului timp de maximum 2 ore şi se face pentru un grup format din 4 până la 10 tineri, numai în scopul desfăşurării unor activităţi sportive: fotbal, handbal, baschet, volei, badminton, rugby, tenis, fotbal tenis etc. În fine, accesul, individual al însoțitorilor și al membrilor echipelor, în incinta bazei sportive se va face pe baza cărţii de identitate, a carnetului de elev sau student, vizate la zi. Dacă elevii sunt însoţiţi de un adult, acesta va fi legitimat de agenții de pază pentru a dovedi gradul de rudenie cu participantul.

„Economic 3” - exemplu de bună practică

Nu-i mai puţin adevărat că, în Iaşi, sunt unităţi şcolare care s-au conformat acestor dispoziţii. Astfel, Liceul Tehnologic Economic de Turism are, atât pe site-ul propriu, cât şi la intrarea pe teren, regulamentul respectiv. Interesant este faptul că acesta a fost adaptat, permiţând, de exemplu, accesul gratuit în curtea școlii şi pentru tineri cu vârsta de peste 18 ani, dar care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional şi doar dacă aceştia fac dovada calității de elev, prin prezentarea carnetului de elev vizat pe anul școlar în curs. De asemenea, este permis accesul în curtea liceului a părinților/reprezentanților legali sau a însoțitorilor minorilor care utilizează terenurile de sport doar pentru ai supraveghea pe aceștia și doar în spații în care să nu fie afectată activitatea sportivă. Alte reguli: maximi 15 utilizatori simultan, fără biciclete, trotinete, skateboard-uri, role, iar în timpul folosirii spațiilor și terenurilor de sport se respectă regulile de conduită sportivă. Nu în ultimul rând, tinerilor li se cere să aibă asupra lor un număr de telefon al unei persoane care poate fi imediat contactată în cazul unor situații neprevăzute. La Liceului Tehnologic Economic de Turism Iași, pentru corpul A (str. Milcov), pe durata sezonului de vară (1 aprilie-31 octombrie), accesul este permis de luni până vineri între orele 16:00-20:00,  dar după încheierea orelor de curs, , iar sâmbăta şi duminica şi în timpul vacanțelor școlare, între orele 09:00-13:00 și 14:00-20:00, cu posibilitatea restrângerii acestuia în funcție de anotimp, astfel încât activitățile sportive să se desfășoare în condiții de lumină naturală. Dan CONSTANTINESCU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Incendiu la Volovăț. Șase echipaje de pompieri s-au luptat cu flăcările care au cuprins o casă
24/11/2024 18:47

Şapte echipaje de pompieri au intervenit, duminică după-amiază, pentru stingerea unui incendiu la o casă din localitatea Volovăţ, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ...

Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei