Termoficarea, în aer !
Dimensiune font:
În condiţiile în care varianta unui parneriat public-privat nu este una viabilă pentru iarna următoare, municipalitatea ieşeană intenţionează să joace mai departe rolul de operator de termoficare * cel mai probabil o va face prin intermediul unei societăţi comerciale pe care intenţionează să o înfiinţeze * măsura apare într-un studiu de oportunitate care va fi analizat, astăzi, de consilierii locali
Începând cu data de 30 iulie 2021, serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a fost preluat în gestiune directă de către municipalitatea ieşeană, prin Serviciul Eficiență Energetică și Utilități Publice din subordine, ca urmare a încetării înainte de termen a contractului de delegare, încheiat în anul 2012, cu Veolia Energie lași S.A. În calitatea sa de operator, Primăria Iași are ca obiect de activitate producerea, transportul, distribuția și furnizarea de agent termic la consumatorii urbani și industriali din municipiul, sarcină de care s-a achitat cu brio iarna trecută, neexistând sincope în furnizarea de agent termic. Merite în acest sens se cuvin şi societăţii Termo Service S.A, care a a asigurat managementului serviciilor pentru susținerea operatorului local al serviciului public de alimentare cu energie termică, iar ceea ce este şi important, s-a reuşit menţinerea unui tarif suportabil de către ieşeni (245 lei/gigacalorie).
Au scăzut pierderile de energie termică
Însă un nou sezon rece bate la uşă, iar provocările cărora municipalitatea trebuie să le facă faţă sunt multiple. „Criza majoră din estul Europei nu a mai dat nicio şansă funcţionării sistemului prin reconcesionare. Ieşim tot pe pierderi, însă mai reduse comparativ cu anii anteriori. Aceasta pentru că am funcţionat pe cărbune, la un preţ rezonabil faţă de preţurile care sunt acum pe piaţă”, spunea anterior primarul Mihai Chirica. „Termoficarea şi-a făcut treaba şi nu a fost un efort simplu. A fost o muncă titanică să păstrăm un sistem în condiţiile în care toate se prăbuşesc în oraşele mari. Un lucru important este că nu au fost sincope în furnizare, nici în partea de producere a energiei termice”, adăuga primarul Iaşului. Iar cifrele îi dau dreptate. Iarna trecută, de exemplu,
pierderile totale de energie termică (în reţelele de transport şi distribuţie) au scăzut cu circa 21000 Gcal (12%) comparativ cu anul 2017, an în care a demarat proiectul de modernizarea a reţelelor de distrubuţie. Mai mult, cu
excepţia anului 2020, când, din cauza impactului generat de COVID-19, vânzările de energie termică au fost cu mult sub media vânzarilor ultimilor ani, randamentul reţelelor a fost în continuă creştere.
Un SRL responsabil cu vânzarea de agent termic
Logic, principala întrebare ar fi ce se va întâmpla iarna viitoare? Intenţia municipalităţii este de a înfiinţa o societate comercială care să se ocupe de serviciul de termoficare, Termo Service sau alte direcţii ale municipalităţii urmând a fi degrevate de sarcinile pe care le-au realizat, suplimentar, de doi ani încoace. „Vrem să înfiinţăm o societate comercială, un SRL, cu director, cu contabil, prin care să decomprimăm activitatea de de la Termo Service şi cu care să operăm mai departe iarna următoare”, spunea primarul Iaşului.
Măsura apare în studiul de oportunitate pe care consilierii locali îl vor analiza în şedinţa de astăzi, document extrem de important şi prin prisma faptului că ANRE condiţionează atribuirea licenţelor de operare în zona termoficării de elaborarea unui astfel de document. ANRE a emis pentru municipiul Iași licența nr. 2278/29.07.2021 - provizorie pentru prestarea serviciului de alimentare centralizata cu energie termică (ce a fost valabilă până la data de 29.10.2021), iar ulterior a acordat municipiului Iași o a doua licență cu caracter provizoriu (nr. 2337/16.082022) care expiră luna viitoare.
Revenind la procedurile vizând delegarea serviciilor, studiul de oportunitate menţionează faptul că „sarcina de satisfacere a nevoilor de utilităţi publice ale cetăţenilor poate fi îndeplinită de o Autoritate Locală care acţionează prin intermediul unei societăţi cu răspundere limitată (denumită în continuare companie municipală). Compania Municipală se înfiinţeaza prin hotărâre adoptată de către autoritatea locală şi este o societate de drept comun, care funcţionează în conformitate cu Legea 31/1990 privind societăţile, la fel ca orice companie privată. Sarcinile îndeplinite de Compania Municipală sunt finanţate din capitalurile sale proprii, iar Autoritatea Locală poate furniza active companiei municipale, astfel încât compania să poată îndeplini sarcini municipale”, se arată în studiul de oprtunitate.
În prezent, sunt branșate la sistemul de producere, transport și distribuție cu energie termică din municipiul Iași un număr de 23.121 apartamente, 185 agenți economici, 42 instituții publice, 70 unități de învățământ, 10 spitale, 7 universități.
Municipalitatea continuă program de extindere a serviciului de termoficare în Copou, urmând a branşa la sistemul de pncălzire centralizat Spitalul Parhon şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. Acelaşi lucru este valabil pentru zona Bucium, unde se doreşte branşarea Spitalului Socola. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau