Tinerii Iașului au mari dificultăți în momentul alegerii unui drum în viață
Dimensiune font:
* „Foarte mulți tineri nu reușesc să se orienteze profesional. Termină studiile și nu reușesc să își găsească de muncă, nu știu încotro să se îndrepte. De multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că și-au ales facultatea întâmplător, fără a fi vorba despre un vis sau o pasiune... Acest lucu poate cauza şi probleme de sănătate. Avem pacienţi care se confruntă cu depresia, cu stări de anxietate, din cauza locului de muncă”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician din Iași
Tinerii Iașului, unul dintre cele mai importante centre universitare din țară, au mari probleme în momentul în care trebuie să-și aleagă un drum în viață. Conform psihologilor, există foarte mulţi tineri care se angajează doar pentru a obţine un venit lunar, fără ca ocupația aleasă să le provoace altă satisfacţie. Astfel, specialiştii spun că ar fi indicat ca meseria să aibă legătură cu o pasiune existentă încă din copilărie. „Întâlnim foarte mulți tineri care nu reușesc să se orienteze profesional. Termină studiile și nu reușesc să își găsească de muncă, nu știu încotro să se îndrepte. De multe ori, acest lucru se întâmplă pentru că tinerii și-au ales facultatea întâmplător, fără a fi vorba despre un vis sau o pasiune. Astfel, avem absolvenți în diferite domenii care nu vor folosi niciodată ceea ce au învățat pe băncile școlii. Este foarte important ca un tânăr să își stabilească un drum cât mai devreme, poate din timpul liceului”, a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.
Totodată, psihologii susţin că acest lucru poate conduce la apariţia unor probleme de sănătate destul de delicate, procum depresia sau anxietatea. „Este neplăcut să mergi la serviciu doar pentru un salariu lunar, fără să simţi măcar un pic de plăcere. Acest lucu poate cauza şi probleme de sănătate. Avem pacienţi care se confruntă cu depresia, cu stări de anxietate, din cauza locului de muncă”, a adăugat psihologul ieşean.
Tinerii României, în șomaj
Datele oferite de Eurostat ne arată că în România există o rată a şomajului de 22.2% în rândul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani. Astfel, România ocupa anul trecut a patra poziție în clasamentelor țărilor membre ale UE, după Spania, Grecia și Suedia.
La nivelul Uniunii Europene, rata șomajului în rândul tinerilor a fost de 14,5%. România are printre cele mai mari rate ale șomajului în rândul tinerilor dintre statele membre ale Uniunii Europene, arată datele de la Eurostat. „La vârsta de 15 ani, aproape 100 % din populația UE și a statelor membre este încă la școală. Pe măsură ce tinerii îmbătrânesc, mulți intră în forța de muncă, devin angajați, șomeri sau rămân în afara forței de muncă. Nu toți tinerii fac această tranziție la aceeași vârstă, așa că are loc o creștere treptată a numărului de tineri în forța de muncă”, apreciază reprezentanții Eurostat. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau