Tot mai multe companii străine vor să își deschidă puncte de lucru în Iași
Dimensiune font:
* pe fondul războiului din Ucraina, mai multe companii au decis să se relocheze în Iași * „Sunt trei -patru firme care au înființat filiale în România. În domeniul IT-ului există discuții privind relocarea unor firme din Odessa în zona Iașului, având în vedere calitatea serviciilor, a birourilor și a structurilor pe care le oferă Iașul”, susţine Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași
Se pare că pandemia a adus o evoluție economică la nivel național, dovadă fiind creșterea de 10% a valorii investițiilor cu capital străin. Potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României, investiţiile străine directe au crescut cu 9,7% în primele două luni ale acestui an, la 926 milioane de euro, comparativ cu 844 milioane de euro în perioada similară din 2021.
Conform statisticilor efectuate la nivel național, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov şi Iaşi sunt principalele orașe în care peste 70% dintre investitorii străini au ales să deschidă noi puncte de lucru.
Regiunea de Nord-Est a atras, în anul 2020, doar 1,8% din totalul de investiții străine, cu o valoare de 1.647 milioane de euro. Specialiștii spun că acest lucru este influențat și de dezvoltarea infrastructurii din zonă. Astfel, la sfârșitul anului 2020, la nivelul județului Iași capitalul investițiilor străine se ridica la 515 milioane euro.
Cu toate acestea, an după an, Iașul se transformă într-o destinație tot mai atractivă pentru românii din diaspora și potențialii investitori străini care doresc să dea o nouă perspectivă dezvoltării firmelor lor sau caută noi piețe atractive pentru domeniile în care activează. IT-ul este, de departe, cel mai căutat domeniu de către companiile străine care vin din toate colțurile lumii în Iași pentru a crea noi oportunități de dezvoltare. „Săptămâna trecută am avut câteva întâlniri cu companii olandeze, germane și chiar din Statele Unite ale Americii. Intenția lor este de a profita, în sensul bun al cuvântului, de forța de muncă, în sensul în care aceasta ar putea fi oprită acasă, să nu mai migreze spre alte țări sau alte continente”, a declarat Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.
Pe fondul războiului din Ucraina, mai multe companii au decis să se relocheze în Iași. „Sunt trei -patru firme care au înființat filiale în România. În domeniul IT-ului există discuții privind relocarea unor firme din Odessa în zona Iașului, având în vedere calitatea serviciilor, a birourilor și a structurilor pe care le oferă Iașul”, a spus Paul Butnariu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Iași.
Rahul Shrivastava, ambasadorul Indiei în România, a fost, de curând, într-o vizită de lucru la Iași pentru a vedea care sunt oportunitățile de colaborare în domeniul afacerilor. „Companiile și-au arătat deschiderea față de reprezentantul Ambasadei Indiei privind consolidarea dialogului și colaborarea cu aceștia pe diferite domenii de interes. În prezent, între România și India există relații de parteneriate prin prezența companiilor indiene în țara noastră, domeniul de activitate al acestora fiind preponderent din IT, producție sau consultanță, iar noi ne dorim ca pe viitor să întărim relațiile dintre cele două state. Iașul este în plină dezvoltare, devenind un hub al industriei IT și nu numai, o resursă umană cu adevărat importantă. Sarcina noastră este să sprijinim marile companii și să le oferim condițiile necesare pentru a-și dezvolta afacerile în Iași, creând astfel locuri de muncă pentru locuitorii județului”, au transmis reprezentanții Consiliului Județean Iași. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau