Tot mai mulți comercianți pun în pericol viaţa şi sănătatea ieșenilor
Dimensiune font:
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor Iaşi spun că printre cele mai numeroase abateri este utilizarea unor materii prime cu data limită de consum depăşită la cârnaţi, carne de mici, băuturi răcoritoare. Alte nereguli constatate de cei de la Protecţia Consumatorului sunt legate de utilizarea unor materii prime fără elemente de identificare (carne de mici, muştar, Ketchup), comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle), utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prăjire, nerespectarea condiţiilor de păstrare şi depozitare a produselor, decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant.
De asemenea, cei de la Protecţia Consumatorilor spun că nu este corectă folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect înnegrit, utilizarea unui cântar fără verificare metrologică, prezenţa la comercializare a unor produse cu modificări organoleptice (maioneză, sosuri pentru salate, roşii, ceapă, cartofi, castraveţi);
utilizarea unor grătare neigenizate corespunzător şi a unor ustensile pentru bucatărie degradate (cleşti pentru grătar, cuţite).
Cei de la CRPC au constat şi deficienţe de informare către consumator, de exemplu: lipsa informării cu privire la ingredientele cu potenţial alergen, lipsa informării cu privire la faptul că preparatele provin din produse decongelate, lipsa afişării datei limită de consum. „Probleme s-au constatat la comercializarea unor ouă cu data durabilităţii minimale depăşită sau pentru care nu s-a putut stabili încadrarea în termenul de valabilitate (marcare ilizibilă); comercializarea unor ouă depozitate la temperatura mediului ambiant contrar recomandărilor de a se păstra la loc răcoros. Comercializarea unor ouă sparte, crăpate sau murdare, acoperite de corpuri străine. Neafişarea la locul de vânzare a ouălor în vrac a informaţiilor obligatorii prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 589/ 2008 (categoria de calitate, categoria de greutate, o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data durabilităţii minimale)”, a spus Monica Pintilie, şefa CRPC.
Practici înșelătoare
În goana după câştig, în această perioadă unii comercianţi preferă să utilizeze spaţii de depozitare sau de expunere la vânzare improprii, neigienizate sau deteriorate
comercializarea de vopsea de ouă cu data durabilităţii minimale depăşită.
Sunt comercianţi care profită de această perioadă pentru a vinde ciocolată, ciocolată de casă şi figurine din ciocolată, atât cu data durabilităţii minimale depăşită.
După cum ştim, este sezonul cozonacilor, dar asta nu împiedică operatorii economici care nu deţin atestat pentru produse tradiţionale să îşi eticheteze produsele cu afişe cu informaţia „cozonac tradiţional”, „pască tradiţională”.
Chiar şi vopseaua de ouă sau a unor coloranţi este vândută fără a avea elemente de identificare şi caracterizare. „S-a constat nerespectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, care prevede evidenţierea substanţelor cu efecte alergene incluse în lista ingredientelor, printr-un set de caracteristici grafice care să le diferenţieze clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond (la produse din carne, de patiserie şi ciocolata şi produse din cacao). De exemplu la produsul rahat, producţie Bulgaria, componentul alergen, respectiv amidon din grâu, nu era pus în evidenţă prin caracteristici grafice diferite de restul ingredientelor şi nu erau specificate categoriile ingredientelor carmoizină şi acid citric, iar pentru ciocolata de menaj, ingredientul alergen soia nu era pus în evidenţă prin caracteristici grafice diferite de restul ingredientelor”, spun cei de la CRPC.
Cei de la Protecţia Consumatorilor atrag atenţia că în această perioadă sunt comercianţi care scriu pe etichetă informaţii ce pot induce în eroare consumatorul, de exemplu: prezentarea preparatelor din carne ca fiind „produse ţărăneşti”, dar la care s-au folosit de fapt dextroză, conservanţi (azotit de sodiu), antioxidanţi (acid ascorbic), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu).
Printre neregulile descoperite de CRPC mai sunt schimbarea stării termice din produse refrigerate în produse congelate; comercializarea unor părţi de carcasă miel netoaletată, cu urme de blană, organe de miel congelate ambalate la pungi de 1 kg expuse, în vederea comercializării, în ambalaje deteriorate (sparte) şi fără clipsuri care să închidă ambalajul. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau