Tradiționala bătălie de la Ruginoasa, interzisă din cauza pandemiei
Dimensiune font:
Tradiționala bătălie de la Ruginoasa, județul Iași, dinaintea Anului Nou, le-ar putea aduce participanților amenzi serioase ori chiar pedeapsa cu închisoarea, anunță autoritățile înainte de confruntarea celor două cete mascate.
În ciuda avertismentelor, tinerii spun însă că vor îmbrăca vechile costume și vor menține acest obicei folcloric, menit să alunge spiritele rele.
Ceartă între autorități și oamenii din sală: „Noi vrem să organizăm și să respectăm legea, în grupuri de 6, cu măști, cu distanțe, cu tot, dar nu putem să trecem peste tradiția asta așa ușor”.
Cu doar două zile înainte de tradiționala bătaie de la Ruginoasa, tinerii au fost chemați la primărie să li se spună că nu au voie să se adune pe ulițele satelor, din cauza pandemiei de coronavirus.
Amenzile pornesc de la 500 de lei și cine încalcă legea riscă și dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
„- Noi ne asumăm riscurile. Este vreo problemă dacă ne asumăm riscurile?
- Există probleme, sigur că da.
- Noi ne asumăm riscurile astea!”.
În anii trecuți, mascații de la Ruginoasa începeau lupta simbolică pentru supremația în sat și pentru întâietate la alegerea fetelor de măritat într-un mod specific.
Își fluturau bâtele în aer și pocneau din bici pe ulițe. Nu rareori se ajungea la răfuieli dure între tabere și chiar la păruieli. Acum, toate acestea sunt interzise.
Dănuț Nechifor, primarul comunei Ruginoasa: „Nu o să aibă voie grupuri mai mari de șase. Și sper că tinerii o să înțeleagă că anul ăsta nu se poate”.
Ceartă între șeful Grupării Mobile de Jandarmi și săteni: ”Dacă ați depășit numărul de 6, sigur nu vă acceptăm, 6 oameni din aceeași familie. Orice putem negocia, dar nu legea. Legea nu se negociază”.
Tinerii din Deleni și Văleni spun însă că nu vor renunța la tradiții.
Până pe 31 decembrie, tinerii nu își arată măștile unii altora și nu își divulgă secretele confecționării unei costumații cât mai colorate și „înfiorătoare”.
Cătălin este unul dintre băieții care, de 16 ani, se mândrește cu un astfel de port tradițional.
Cătălin Sîrbu, mascat: „Flăcăii se adună în cete, își confecționează măști de genul acesta, compuse din burete, în mare parte, pentru a fi ușoare, o față cu o căciulă, pentru a o pune foarte bine pe cap. Are în jur de 4-5 kg asta. Pentru mine, ca iubitor de tradiție, cu mască sau fără mască, eu tot iubesc tradiția, m-am născut aici, am crescut cu tradițiile”.
Cea mai sângeroasă confruntare de la Ruginoasa a fost în 2011: patru oameni au ajuns atunci la spital, iar un adolescent a rămas paralizat, după ce a fost lovit cu bâtele în cap și aruncat peste un gard.
Anul acesta însă, autoritățile speră să fie totul cât mai pașnic, în familie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau