Traficul auto, problema nerezolvată a Iaşului

trafic masini

Dimensiune font:

| 29-09-2022 15:13
S-au scurs ani buni de la implementarea Sistemului de Management al Traficului, dar cu toate acestea şoferii ieşeni continuă să susţină că circulaţia în oraş este un calvar * ieri, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, referindu-se strict la zona Bucium, liberalul Ciprian Bostan a ridicat problema unor desincronizări între softul celor de la UTI şi reţeaua de semafoare din oraş, spunând că la Cotnari se circulă fluent, în timp ce, după un kilometru, pe Pasarela Bucium, se formează cozi interminabile * în replică, primarul Mihai Chirica a oferit o explicaţie cât se poate de plastică: „Este o conductă de apă prea mică pentru câtă apă trece prin ea”! * cifrele îi dau dreptate edilului-şef: în prezent, 136.000 de maşini se înghesuie pe o infrastructură rutieră care nu a mai fost extinsă de trei decenii, când Iaşul număra, atenţie, doar 22.000 de maşini!

 

Traficul auto continuă să rămână o problemă a oraşului, des invocată atunci când cetăţenilor li se cere să nominalizeze lucrurile care nu merg aşa cum ar trebui. Au existat cazuri în care şoferii ieșeni au ajuns să regrete vechile semafoare, atât timp cât cele inteligente generează  nervozitate în loc să fluidizeze traficul. La fel stau lucrurile și în ceea ce-i privește pe pietoni. Timpii de așteptare pentru traversarea străzilor aproape că s-au dublat, aceasta lăsând deoparte faptul că, între timp, s-a renunţat la atingerea butoanelor semafoarelor, care nu schimbau în vreun fel situația din apropierea zebrelor. Ani la rândul, ieşenilor li s-a servit explicaţia că „sistemul încă învață”. „Sistemul este unul inteligent, capabil să învețe singur ce se întâmplă în trafic. Acesta nu produce efecte instantaneu, pe parcursul unui an învață să se adapteze la ceea ce are în spate. Efectele se vor vedea când vom întocmi un studiu pentru ceea ce înseamnă trafic, volum, timpi de semaforizare”, spuneau reprezentanţii UTI Grup, cei care au implementat proiectul.

Cine rezolvă „dopurile” din trafic?

Dar trecerea anilor nu a adus îmbunăţirile dorite. În Iaşi se circulă la fel de anevoios, în special la orele de vârf. Acest lucru a fost şi este recunoscut de conducerea Primăriei, care susţine că se caută în permanență soluții pentru a ușura circulația autovehiculelor, în același timp cu îmbunătățirea circulației mijloacelor de transport public şi cu impunerea unor restricţii pentru diferite categorii de autovehicule. Ieri, în şedinţa ordinară a Consiliului Local, liberalul Ciprian Bostan a adus în discuţia situaţia din Bucium. „Am tot discutat despre trafic, mobilitate urbană... E clar că e o problemă care ne preocupă pe toţi, trebuie să căutăm soluţii nu doar să arătăm cu degetul spre Executivul Primăriei. Buciumul este o parte din oraş, poate cel mai afectat. Am constat că sunt puncte de blocaj, nu doar la Baza pasarei Socola, ci inclusiv la semaforul de la Liceul CFR. E o problemă de sincronizare? Putem interveni în softul celor de la UTI? Există desincronizare între reţeaua UTI şi cealaltă reţea de pe raza Iaşului? E nevoie de un operator mai calificat, de modificarea softului, de interconectare? Pentru că partea spre Cotnari goală, iar spre Bucium, pasarela este plină”, a spus acesta.

Evident, Buciumul este doar un exemplu, însă situaţii similare pot fi întâlnite în toate cartierele. Ne referim la Podu Roș, intersecția dintre aleea Rozelor și Şoseaua Nicolina, intersecția de la Belvedere, intersecția dintre șoseaua Iași - Voinești și Calea Galata, intersecția dintre strada Arh. Berindei și strada Cicoarei, intersecția dintre Calea Galata și strada Pantelimon Halipa, intersecția dintre strada Hatman Șendrea și strada Pantelimon Halipa (LIDL), intersecția dintre bulevardul Nicolae Iorga și bulevardul Cantemir, , intersecția dintre strada Elena Doamna și strada Cucu, la trecerea de pietoni de pe strada Nicolae Bălcescu și în Rond Agronomie, intersecția dintre strada Anastasie Panu și Piața Palat, la trecerea de pietoni de la Hotel Internațional, pe strada Silvestru, la Autogara Codreanu, pe șoseaua Nicolina, între Belvedere și Tehnopolis, la trecerea de pietoni din Târgu Cucu și în Rond Agronomie.

De şase ori mai multe maşini

Pe de altă parte, primarul Chirica admite că se circulă greu într-un oraş unde infrastructura rutieră a rămas aceeaşi în timp ce numărul maşinilor a crescut de şase ori. De exemplu, în 1990, Iaşul număra 22.000 de maşini, iar acum sunt înmatriculate 136.000, care circulă pe aceleaşi bulevarde şi străzi.

„Este o conductă de apă prea mică pentru câtă apă trece prin ea”, este metafora folosită de primar pentru a descrie traficul din oraş. Oricum, Chirica nu vede o problemă în modul cum se comportă softul care determină timpii de semaforizare, considerând  că disfuncţionalităţile apar în urma  comportamentului şoferilor. „Este îndeajuns o manevra greşită, o poziţionare pe un viraj de stânga şi tot traficul se dă peste cap”, spune acesta. O afirmaţie care o completează pe una ceva mai veche şi în care, de asemenea, edilul vorbea despre indisciplina din trafic. „Incapacitatea softului de a gestiona traficul se datorează faptului că nu se respectă legislaţia rutieră. Pe o stradă unde trebuie să mergi cu viteză minimă, trebuie să mergi cu viteză minimă şi la viteză maximă, nu ai voie să o depăşeşti”, spunea acesta. 

„Să plătească un impozit de să-i vină să vândă maşina a doua zi”

Situaţia se potae schimba, întrucât măsurile gândite de autorităţi, în teorie, pot face traficul fluent. Spunem în terorie, întrucât realitatea e cu totul alta, iar un exemplu în acest sens a fost oferit tot ieri de Mihai Chirica. „Gândim tot felul de restricţii, dar la 7.30 dimineaţa tot dai peste o maşină-şcoală, peste un trailer în Podul de Piatră”. Tot primarul a mai spus ieri că un transport public atractiv, cu benzi destinate şi cu autobuze care vin la 10 minute distanţă, cu aplicarea Programului Rabla 2  şi cu modificări esenţiale la Codul Fiscal, prin care posesorii a 2 sau 3 maşini sau de maşini poluante  „să plătească un impozit de să-i vină să vândă maşina a doua zi”, pot duce la îmbunătăţirea traficului. Lucian STATE

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
01/11/2024 11:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
01/11/2024 10:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei