Tragedie de la un energizant
Dimensiune font:
Un băiat de 17 ani, din judeţul Iaşi, a murit sub privirile îngrozite ale colegilor, la câteva ore după ce a consumat prea multe băuturi energizante. Adolescentul se afla la o şcoală de vară, unde a suferit un infarct. Eforturile depuse de unul dintre studenţi şi de medici pentru a-l resuscita au fost inutile.
Tragedia a avut în noaptea de vineri spre sâmbătă, în jurul orei 3.04, în una din camerele de cămin de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Colegii de cameră au observat că băiatului venit la şcoala de vară i s-a făcut rău, s-au speriat şi au chemat ajutoare.
Având cunoştinţele necesare, unul dintre studenţi din cămin a început să îi facă manevrele de resuscitare în timp ce ceilalţi elevi au sunat la 112 pentru a veni un echipaj medical specializat. La rândul lor, specialiştii au încercat manevrele de resuscitare, dar după o oră au fost nevoiţi să declare decesul băiatului.
„Un apel prin 112 ne-a anunţat despre un tânăr de 17 ani aflat într-o tabără de vară în Iaşi, într-un cămin studenţesc, devenit inconştient. S-a deplasat acolo echipajul de terapie intensivă SMURD, care a găsit tânărul în stop cardiorespirator, iar un student de la Facultatea de Geografie începuse deja manevrele de resuscitare, care au fost executate foarte corect. S-a continuat resuscitarea avansată, pacientul fiind în fibrilaţie ventriculară, iniţial de stop cardio-respirator, ulterior în asistolă”, a declarat dr. Diana Cimpoeşu.
După ce medicul a declarat decesul, a fost anunţată Poliţia. Urmează ca medicii legişti să stabilească care sunt cauzele reale ale morţii subite a tânărului. „Întotdeauna căutăm cauze potenţial reversibile ale stopului cardio-respirator astfel încât să putem face şi un tratament etiologic în timpul resuscitării. Din anamneză, din declaraţiile colegilor care se aflau la locul intervenţiei, s-a evidenţiat că tânărul de 17 ani consumase băuturi energizante, aproximativ patru doze şi fumase în noaptea respectivă două pachete de ţigări", a spus dr Diana Cimpoeşu, șefa UPU-SMURD Iași.
Băuturile energizante consumate în număr mare împreună cu alcoolul sau alte substanțe, precum nicotina, pot fi foarte periculoase. „Băuturile energizante sunt folosite pe scară largă dar în anumite cantităţi, însă la anumite persoane, în anumite combinaţie cu anumite medicamente, alcool sau consumul de nicotină, pot genera ischemie miocardică, ischemie cerebrală şi tulburări de ritm cardiovascular care pot sta la baza unui stop cardiorespirator care în unele cazuri poate fi ireversibil”, a spus dr Cimpoeșu.
„Elevii aveau supraveghetori în permanenţă”
„Este regretabil ceea ce s-a întâmplat dar, din punctul nostru de vedere, elevii aveau supraveghetori în permanenţă, de la director de şcoală, la supraveghetori şi îndrumător. Este absolut regretabil ca, la 17 ani, unui copil cu viitorul în devenire, un astfel de eveniment să îi curme destinul”, a spus rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, prof.univ.dr Tudorel Toader.
La UAIC sunt 450 de elevi de liceu din mai multe judeţe care participă la cele 12 şcoli de vară. Aceste şcoli de vară au ca obiectiv încurajarea tinerilor de liceu să finalizeze studiile şi să îşi stabilească parcursul universitar. Prima şcoală de vară a început pe data de 3 iulie, la Facultatea de Geografie şi Geologie.
Dr.Ciuhodaru: „Avertizăm populația că aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale”
Renumitul medic ieșean Tudor Ciuhodaru a vorbit despre cât de periculoase sunt aceste băuturi energizante și despre măsurile care ar trebui să fie luate pentru ca populația să știe despre problemele pe care ele le pot cauza. „Avertizăm populația că aceste băuturi, chiar dacă sunt legale, pot fi și letale. Trebuie să ținem cont de faptul că ele conțin cafeină, foarte mult zahăr, taurină, aditivi și îndulcitori. Combinate, acestea pot avea un efect negativ asupra organismului. Astfel, nu este o surpriză că pot apărea variații de tensiune sau de ritm cardiac la cei nediagnosticați. Totodată, nicotina împreună cu cofeina și alte tipuri de substanțe prezintă un potențial risc și pentru cineva sănătos”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru.
Doctorul Tudor Ciuhodaru a vorbit și despre măsurile care ar putea fi luate pentru ca astfel de tragedii să nu se mai repete. Astfel, educația pentru sănătate ar fi una dintre ele. „Legale și mortale, așa pot fi numite aceste băuturi. Comercializarea lor ar trebui să fie restricționată, să fie puse în vânzare doar persoanelor care au peste 18 ani. Totodată, pe ambalaj ar trebui să fie foarte clar evidențiate riscurile de sănătate. Oamenii trebuie să fie avertizați că pot exista consecințe foarte importante asupra sănătății. Conform statisticilor, în România, anual, se vând aproximativ 24 milioane de litri de băuturi energizante”, a adăugat medicul ieșean. Laura RADU, Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau