Tragedie la Neamț, după o naștere asistată de o moaşă găsită pe net
Dimensiune font:
* medicii trag un semnal de alarmă în privinţa gravidelor care aleg să nască acasă, cu ajutorul moaşelor găsite pe Internet * o femeie de 42 de ani şi-a pierdut viaţa, zilele trecute, pentru că a luat o astfel de decizie * în România nu este reglementată naşterea voluntară la domiciliu
Tragedie de nedrescris într-o familie din Piatra Neamţ, după ce o femeie de 42 de ani a decis să aducă pe lume primul său copil chiar în patul conjugal cu ajutorul unei dule (moaşe – n.r.). În timpul naşterii femeia a suferit o hemoragie puternică, a intrat în comă. La câteva ore după aceea a murit. „Avea 42 de ani şi era la prima sarcină, la 42 de ani, avea trombofilie şi scleroză multiplă, boală care din declaraţiile surorii sale o ascundea de restul familiei. În timpul sarcinii, pacienta a fost la mai mulţi medici din Piatra Neamţ care i-au recomandat naştere prin operaţie cezariană. Dar a ignorat sfaturile”, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu, medic la cea mai mare maternitate din zona Moldovei, Maternitatea Cuza Vodă din Iaşi.
Femeia a căutat pe o reţea de socializare o asistentă medicală cu studii de moaşă, care a acceptat să îi asiste naşterea la domiciliu. „După ce pacienta a născut acasă, aceasta a sângerat abundent şi prin nerecunoaşterea pericolului şi a complicațiilor ce survin în urma sângerării apărute, de către personalul necalificat medical, s-a întârziat nepermis de mult anunţarea şi chemarea ambulanţei, iar pacienta a intrat în stop cardiorespirator. Pacienta a ajuns în spital în comă, intubată. În ciuda tuturor eforturilor medicilor ginecologi, anestezişti şi de terapie intensivă, chirurgi, neurolog, cardiolog, şi a utilizării unui volum important de resurse medicale, nu s-a mai putut face nimic şi a survenit decesul”, a spus prof.univ.dr Mircea Onofriescu.
Naşterea la domiciliu în unele ţări europene este reglementată şi practicată, dar există o altă infrastructură şi logistică. Nu şi în România. „În Belgia sau în Olanda sunt cadre care au un atestat recunoscut de Casele de Asigurări, de Serviciile Publice de Sănătate, să asiste naşterea la domiciliu. În momentul în care aceste persoane se duc şi încep să urmărească un travaliu, serviciul de ambulanţă este atenţionat, încât în orice moment o salvare dedicată să poată asigura transferul acestei gravide de la domiciliu în cel mai apropiat serviciu sanitar. Este un sistem de organizare şi un sistem de planificare care este foarte bine pus la punct. În România acest lucru este interzis. România nu are reglementată naşterea la domiciliu iar moaşele sau medicii nu au recomandarea de a asista naşterea la domiciliu”, a spus dr. Mircea Onofriescu.
Medicii condamnă astfel de practici şi transmit un semnal de alarmă cu privire la acest trend periculos de găsire a moaşelor pe Internet. „Trebuie să precizăm foarte clar că aceste invitaţii de asistenţă de naştere la domiciliu lansate pe Internet sau pe diferite reţele de socializare reprezintă un pericol extraordinar care poate ajunge şi solda cu drame de o gravitate cu totul şi cu totul deosebită”, a spus dr. Mircea Onofriescu. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau