Transplant renal ratat, la Spitalul Parhon
Dimensiune font:
* cele două grefe renale proveneau de la o pacientă din Bulgaria, aflată în moarte cerebrală şi infectată cu virus hepatic C * „Noi aveam pe lista de aşteptare pacienţi cu astfel de infecţie asociată. Nu vom efectua transplantul din cauza rezultatului imunologic la testul de compatibilitate de tipul crossmatch. Acest test a ieşit pozitiv la toţi potenţialii beneficiari internaţi în vederea transplantului”, a declarat Adelina Miron, medic primar urolog în cadrul Centrului Regional de Transplant Renal Iaşi
Cursă contracronometru, ieri, pentru salvarea unor bolnavi cu afecţiuni renale grave. Medici şi specialişti în prelevare şi transplant renal din Bulgaria şi România au depus eforturile pentru a schimba viaţa unor persoane care depind de dializă renală. Donatorul rinichilor este o femeie din Bulgaria aflată în moarte cerebrală. Transplantul renal, care se dorea a fi o premieră pentru România deoarece donatorul era dinafara ţării, trebuia făcut în cursul dimineţii la Spitalul „Dr.C.I.Parhon” din Iaşi. Din păcate, efortul medicilor din ambele ţări a fost în zadar. Niciunul din cei patru potenţiali pacienţi primitori din zona Moldovei nu a trecut testul imunologic.
Rinichii au fost aduşi din Bulgaria miercuri seara, cu elicopterul, până pe aeroportul din Bacău, iar de acolo până la Iaşi, cu o maşină. „Rinichii au ajuns după un periplu interesant, cu sprijinul autorităţilor, cu transport mixt, elicopter-maşină. În timp util au ajuns la Iaşi, pentru că este singurul centru cu experienţă din ţară şi din partea aceasta din Europa pentru transplantarea unor astfel de rinichi dificili la pacienţi dificili. Am avut din fericire pe lista scurtă patru pacienţi care aveau mari probleme. Doi dintre potenţialii beneficiari aveau o perioadă de 20 de ani de când făceau dializă”, a declarat prof.univ.dr Adrian Covic, coordonatorul Centrului Regional de Transplant Renal.
Cu puţin timp înainte să intre în sala de operaţii medicii au constatat că nu se poate face transplantul. Deşi pacienţii erau perfect compatibili a apărut o situaţie la care nimeni nu s-ar fi aşteptat. „Operaţia de transplant renal de la donator aflat în moarte cerebrală nu se va putea efectua. Cu părere de rău anunţăm acest lucru şi mulţumim familiei pentru că a acceptat să doneze! Centrul nostru este singurul centru de transplant care a avut posibilitatea de să accepte cele două grefe renale ce provin de la o pacientă din Bulgaria aflată în moarte cerebrală şi infectată cu virus hepatic C. Noi aveam pe lista de aşteptare pacienţi cu astfel de infecţie asociată. Nu vom efectua transplantul din cauza rezultatului imunologic la testul de compatibilitate de tipul crossmatch. Acest test a ieşit pozitiv la toţi potenţialii beneficiari internaţi în vederea transplantului. Potenţialii primitori, deşi sunt într-o stare de sănătate bună şi foarte bună, se află pe lista de aşteptare şi programul de hemodializă de foarte mulţi ani. Vorbim de mai mult de 20 de ani. Din cauza perioadei mari în care au făcut dializă poate produce anumite reacţii de tip imunizare, fapt care ar explica şi rezultatul imunologic de laborator”, a declarat Adelina Miron, medic primar urolog în cadrul Centrului Regional de Transplant Renal Iaşi.
Din nefericire, în ţară nu există niciun alt centru care să efectueze transplanturi renale pacienţilor infectaţi cu virusul hepatic C, motiv pentru care rinichii nu au mai putut fi folosiţi. Dar, dincolo de acest eşec, medicii ieşeni încearcă să vadă partea plină a paharului: faptul că s-a putut colabora foarte bine nu doar la nivel naţional ci şi internaţional. De asemenea, situaţia a arătat că este nevoie ca autorităţile să se implice mai mult şi să ajute medicii care fac astfel de transplanturi. „Cred că ar merita şi câteva investiţii în ceea ce priveşte transportul organelor în cadrul ţării, cu echipe mai rapide şi cu echipamente speciale de ultimă generaţie. Trebuie făcut un efort financiar nu atât de mare cât bine clarificat din partea guvernului, ministerului Sănătăţii, şi Agenţiei Naţionale de Transplant pentru ameliorarea acestor situaţii”, a declarat profesorul Covic. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau