Tratamente avangardiste pentru bolnavii cu afecțiuni dermatologice

021_8100954

Dimensiune font:

| 26-07-2021 09:26

 

Cea de-a X-a ediție a Primăverii Dermatologice Ieșene, derulată la Iași, a fost un adevărat regal științific și medical. Manifestarea națională cu participare internațională a reunit peste 2.000 de participanți, care au urmărit cu interes sporit cele peste 150 de cursuri, work-shopuri, prelegeri și simpozioane oferite de peste 100 de lectori naționali și internaționali.

Acest proiect îndrăzneț și vizionar, lansat în 2012 în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Iași, a prins aripi și s-a transformat, cu fiecare an care a trecut, într-un eveniment național interdisciplinar, cu o consistentă participare internațională, elitist și foarte apreciat de către lectori, deopotrivă cu participanții și cu partenerii din industria farmaceutică. „Pentru toate aceste lucruri minunate mulțumim tuturor acelora care ne-au susținut și ne-au ajutat să construim o conferință de referință pentru dermatologia și medicina românească. PDI a construit punți elitiste între medici, farmaciști și partenerii din industria farmaceutică, care au contribuit în fiecare an la diseminarea celor mai noi tratamente dermatologice, ce au ca și obiectiv fundamental binele pacienților noștri. PDI este o punte între generații, studenții și rezidenții intrând în fiecare an în dialog armonios și constructiv cu cei pe care ei și i-au ales drept model profesional: profesorii universitari, medicii practicieni și cercetătorii științifici. PDI a adus an de an cercetarea științifică din laboratoare pe scena conferinței și apoi, prin medicii curanți, la pacienți.”, a spus prof. univ. dr. Daciana Brănișteanu, fondatorul PDI și co-președinte al manifestării.

PDI a câștigat notorietate grație nivelului științific foarte înalt al cursurilor, workshop-urilor și prelegerilor care s-au derulat an de an. PDI a creat o punte între specialități, implementând puternic conceptul de interdisciplinaritate în medicina românească. A adus în lumina reflectoarelor cele mai respectate voci, nu doar ale dermatologiei românești, ci și ale multor alte specialități medicale: imunologie, chirurgie vasculară, alergologie, medicină internă, cardiologie, anatomie patologică, pediatrie, oftalmologie, farmacologie, chirurgie plastică etc. Invitații de onoare din țară și din străinătate ai PDI au contribuit strategic la creșterea notorietății evenimentului, dar și a școlii românești de medicină și a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași, cea care, prin conducerea sa, prin colectivul de cadre didactice care au ales să fie lectori ai PDI, prin studenții și rezidenții participanți au susținut evenimentul încă de la prima sa ediție.

Și în acest an școala ieșeană de dermatologie a oferit un program științific dens, elitist și plin de actualități dermatologice de graniță. Temele propuse au fost de interes major pentru pacient: patologia tumorală dermatologică, psoriazisul, dermatita atopică, chirurgia dermatologică, update-ul în cercetarea științifică dermatologiă, terapiile inovatoare etc. Un loc aparte l-au ocupat cele două sesiuni legate de patologia dermatologică și generală indusă de noul SARS-CoV2 și de vaccinurile dezvoltate în acest context. Cursurile și dezbaterile incluse pe agenda PDI au avut teme de larg interes cum ar fi „Noi repere terapeutice în dermatologie”, „Implementarea cercetării științifice în practica dermatologică”, „Updates în alergii și în dermatita atopică”, „Terapii inovatoare pentru psoriazis”, „Bolile dermatologice: un puzzle la granița cu alte specialitați medicale”, „Pandemia cu SARS COV2 - o provocare actuală a lumii medicale”, „boala psoriazica: orizonturi interdisciplinare”, „Focus în neoplaziile cutanate”, „Heterogenitatea în dermatologie: o provocare continuă în practica medicală”, „Noutăți în boala venoasă cronică  etc. S-a discutat foarte mult și despre importanța dermatologiei, care câștigă tot mai mult teren între specialitățile medicale, fiindu-i recunoscută importanța în tratamentul multor afecțiuni, după cum a precizat și acad. prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu, președintele Societății Române de Dermatologie și președinte de onoare ale PDI 2021. Trebuie pornit de la bază, de la educație, care începe din studenție. Noi lucrăm temeinic cu studenții, cu rezidenții la fel. Este important să-i cooptăm alături de noi. Societatea Română de Dermatologie este singura din țară care face o ReziDerma. Mai exact, cu sprijinul financiar al societății, sunt aduși rezidenți în câte un oraș din țară și am marea bucurie să spun că a început cu Iașul. Este foarte important să aduni 200 de rezidenți și să faci un congres doar pentru ei. Asta înțeleg eu prin a pune umărul la bază – să fim alături de studenți, rezidenți, să-i cooptăm, să-i co-interesăm și să facem tot felul de pregătiri de acest gen. Mai departe, evident că trebuie să lucrăm cu toți colegii din țară. Sunt zone mai puțin favorizate în România unde dermatologii și nu numai, să spunem că și medicii de familie, au un acces mai redus la surse de informare, la congrese, simpozioane, workshopuri. Ei bine, și aici trebuie să punem umărul și iată că PDI face acest lucru, prin această interfață cu toate aceste specialități”, a apreciat prof. univ. dr. Călin Giurcăneanu.

Ca la fiecare ediție, tot ceea ce este nou şi valoros în dermatologia la interfața cu alte specialități medicale a fost prezentat, în avanpremieră, la PDI 2021, la fel ca și cele mai noi tratamente și produse farmaceutice, prezentate de companiile de profil. La fel ca și în anii anteriori, lucrările prezentate au fost reunite într-un volum de înaltă ținută academică și științtifică, intitulat Update în patologia dermatologică de graniță în pandemia cu COVID-19”. Volumul a apărut sub redacţia prof. univ. dr. Daciana Elena Branişteanu, și a fost publicat la Editura „Grigore T. Popa” UMF Iași.

Numărul mare al specialităților a dovedit necesitatea unei astfel de manifestări care încă de la început a avut girul multor societăți medicale de renume (Societatea Franceză de Dermatologie, Societatea Franceză de Flebologie, Societatea Internațională de Dermatologie, Societatea de Medici și Naturaliști Iași, Societatea Română de Dermatologie, Societatea de Imunologie și Alergologie Clinică, Societatea de Chirurgie Vasculară), al Colegiului Medicilor și al universităților de medicină și farmacie din toată țara. „Toate societățile care participă la organizarea unei manifestări științifice, a unui congres, a unei conferințe sau orice eveniment medical au un aport important. Pe lângă interacțiunea directă cu organizatorii și cu manifestarea ce va avea loc, interacționează și între ele și atunci cu cât colaborăm cu mai mulți parteneri externi, cu atât este mai benefic pentru universitate. Acest lucru este valabil în toate manifestările științifice – conferințe, congrese cu diverse alte profiluri – chirurgie, medicină internă, oftalmologie, orice altă specialitate, la care participă și societăți din întreaga lume, mai ales din Europa. Să nu uităm că în Iași avem prima societate cu profil medical din țară. Este vorba despre Societatea de Medici și Naturaliști, înființată în 1833”, a punctat și rectorul UMF Iași, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

Ediția din acest an a fost organizată sub egida Universității de Medicină șu Farmacie „Grigore T. Popa”, a Societății de Medici și Naturaliști, a Spitalului CF Iași, a Colegiului Medicilor și Colegiului Farmaciștilor. PDI 2021 i-a avut ca președinți de onoare pe prof. dr. Andrew Nicolaides (Marea Britanie), prof. dr. Torello Lotti (Italia), prof. dr. Niazi Khursow (SUA), prof. dr. Viorel Scripcariu (rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa Iaşi), prof. dr. Călin Giurcăneanu (președintele Societății Române de Dermatologie, București) și prof. dr. Lăcrămioara Ionela Şerban (decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF „Grigore T. Popa” Iaşi).

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
 Complexul Național Muzeal „Moldova” nu va participa la Noaptea Muzeelor
16/05/2024 19:16

Tot mai multe institutii de cultură din tară anuntă că nu vor participa la editia aniversară a evenimentului „Noaptea muzeelor”. La Iasi, angajatii Complexului Muzeal National „Moldova&r ...

Răsturnare de situație în accidentul care a generat Legea Anastasia
16/05/2024 16:02

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul avand loc in comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă in judecată şi pentru ucidere din culpă. Potrivit unui comu ...

ATN Show, nou concept de spectacol marca Ateneul Național din Iași
16/05/2024 15:01

 Iesenii sunt invitati marti, 21 mai, de la ora 19.00, in Sala Mare de Spectacole „Radu Beligan” al Ateneului iesean, la cel mai nou proiect de improvizatie intitulat ATN Show, cu alte cuvinte ...

„Recital Classic”, prima ediție la Petran Music School
16/05/2024 14:39

Petran Music School, impreună cu Asociatia Excelentă pe Portativ si Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi organizează prima editie a „Recitalului Classic”, un eveniment dedicat dez ...

Povestea genții Lady Dior, spusă la Iași
16/05/2024 14:27

Cea de-a patra editie a Romanian Creative Week (RCW), cel mai mare eveniment dedicat industriilor creative din UE, transformă clădirea-monument Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX si recent rea ...

Lotul „Mavromati” nu scapă de arestul la domiciliu
16/05/2024 12:24

Fostul manager al Spitalului Judeţean „Mavromati” din Botosani, medicul Monica Adăscăliţei, rămane in arest la domiciliu pentru incă 30 de zile. Aceeaşi decizie a fost luată şi in cazul a i ...

COMUNA FĂLCIU, în calitate de beneficiar, anunță finalizarea proiectului  „Înființare centre sociale pentru persoane vârstnice în comuna FĂLCIU, județul VASLUI
16/05/2024 10:46

   COMUNICAT DE PRESĂ   Data: 16.05.2024  COMUNA FĂLCIU, in calitate de beneficiar, anuntă finalizarea proiectului  „Înfiintare centre sociale pentru perso ...

COMUNA FĂLCIU, beneficiar, anunță finalizarea proiectului „construire corp nou și dotare Liceu Tehnologic „DIMITRIE CANTEMIR”, comuna FĂLCIU, județul VASLUI”
16/05/2024 10:35

  COMUNICAT DE PRESĂ Data: 16 mai 2024 COMUNA FĂLCIU, ÎN CALITATE DE BENEFICIAR, ANUNTĂ FINALIZAREA PROIECTULUI „CONSTRUIRE CORP NOU SI DOTARE LICEU TEHNOLOGIC „DIMITRIE CANTEMI ...

CJ Iași insistă să preia proiectul Variantei Ocolitoare de la Podu Iloaiei
16/05/2024 08:55

* pe langă Varianta de Ocolire Podu Iloaiei, Consiliul Judetean Iasi a cerut Ministerului Transporturilor incheierea unor acorduri de parteneriat care să faciliteze realizarea prin ADI „Iasi Infrastruct ...

Sume record investite în modernizarea reţelelor de gaze și electricitate din Moldova
16/05/2024 08:52

* in parteneriat cu autoritătile locale, au fost infiintate 14 distributii de gaze naturale, pe o lungime de 110 km, in zeci de localităti din judetele Iasi, Bacău, Suceava , Botosani * anul trecut a fost de ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei