Trei fete de la ţară i-au uimit pe profesorii ieşeni
Dimensiune font:
Ele au luat testul IQ cu punctajul maxim şi din această toamnă vor fi bursiere în cadrul Asociaţiei ProRuralis. Alţi 27 de elevi din mediul rural se vor bucura şi ei de burse pentru a-şi continua studiile până la finalizarea liceului.
Cei 30 de copii admiși în proiectul ProRuralis pentru anul școlar 2022-2023 provin din familii defavorizate. Ei vor primi sprijin din partea membrilor Asociaţiei Proruralis pentru a merge mai departe la şcoală. Bursele sunt alocate pentru susţinerea elevilor cu un coeficient de inteligenţă superior. Singura condiţie este să provină din familii aflate în dificultate.
Pentru anul școlar 2022-2023 au fost admiși în proiect 30 elevi care au candidat pentru un loc în cadrul Asociaţiei Proruralis. De peste 22 de ani asociaţia susţine performanţa în educaţie prin sprijinirea şi încurajarea tinerilor cu medii mari. Cu ajutorul asociaţiei, aceşti copii reuşesc să absolve cele mai bune licee şi colegii din Iaşi şi reuşesc să îşi facă un rost în viaţă, aşa cum au visat întotdeauna.
Printre copiii admişi anul acesta în proiect sunt două fetiţe de clasa a şaptea şi una de-a şasea. Visul celor trei copile este de a urma cursurile la Colegiul Pedagogic iar după finalizarea studiilor să treacă pe partea cealaltă a catedrei şi astfel să îi ajute la rândul lor şi pe alţii să scrie, să citească şi să înveţe. Una dintre cele două fete de-a clasa a şaptea a obţinut 127 puncte la testul IQ, a doua 118 puncte, cea de-a treia 120, tot atât cât este prevăzut în regulament. „În momentul în care a fost admiterea în proiect ele au dat un test IQ sub supravegherea celor de la CJRAE. Specialiştii de acolo au conceput subiectele şi modul cum decurge evaluarea. Sunt copii din mediul rural din comunele din judeţul Iaşi. Ele asta au dorit, să urmeze Colegiul Pedagogic. Pentru că nu aveau condiţia materială să îşi plătească masa şi cazarea, ele au aplicat în proiectul Proruralis. Două dintre fete provin din familii cu mulţi copiii şi fără venituri. O a treia copilă provine dintr-o familie monoparentală. Mama ei a lucrat în Italia dar s-a întors acasă pentru a fi lângă copil. Aici însă nu şi-a găsit un loc de muncă, deocamdată”, a spus Dorina Hoţoleanu, preşedintele Asociaţiei ProRuralis.
Tot mai mulţi copii cu inteligenţă peste medie, proveniţi din familii defavorizate
Ea a spus că deşi nu sunt singurele cazuri de copii cu inteligenţă peste medie care provin din familii defavorizate, mulţi dintre elevii de gimnaziu nu vor să depăşească graniţa comunei sau nu sunt lăsaţi de părinţi să meargă la oraş să înveţe carte.
Nu acelaşi lucru l-au gândit alţi 27 de elevi de clasa a IX-a care la rândul lor provin din familii sărace care locuiesc în mediul rural. Cei 27 au fost admiși prin Evaluare Națională la Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, Liceul de Informatică „Grigore Moisil”, Colegiul Naţional „Costache Negruzzi”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Garabet Ibrăileanu”, Liceul „Miron Costin”.
Toți au avut media de admitere la liceu, peste 9. Aceștia se adaugă celor 67 elevi incluşi în proiect încă din anii anteriori. În total, în judeţul Iaşi sunt 97 de elevi supradotaţi care provin din famii sărace de la ţară şi care sunt încrişi la cele mai bune licee din Iaşi în anul școlar care urmează.
Aşa cum spune şi regulamentul asociaţiei, pentru a fi admis elevii de gimnaziu trebuie să susţină un test IQ. Elevii de clasa a IX, trebuie să susţină un interviu, prin intermediul căruia inspectorul, reprezentant al Inspectoratului Şcolar, profesorii psihopedagogi de la Centrul de evaluare, au cunoscut mediul din care provin elevii și așteptările lor de la școlile unde vor urma să studieze.
Valorile inteligenţei fluctuează până la vârsta de 11 ani
„IQ-ul unui copil trebuie atent evaluat. De obicei, se folosesc două tipuri de teste. Doar după vârsta de 11 ani se poate prezice destul de sigur care este coeficientul de inteligenţă al copilului. Asta deoarece structura creierului se modifică mult până la vârsta de 11 ani. Ca atare, valorile inteligenţei fluctuează până la această vârstă. În ciuda faptului că inteligenţa este în mare parte înnăscută, părinţii pot face anumite lucruri pentru a avea copii mai deştepţi. De aceea au un rol important în educaţia copiilor încă de la vârste mici”, a spus psihologul Elena Savin.
Majoritatea oamenilor au IQ între 90 şi 110, care corespunde unei inteligenţe medii. Între 110 şi 119 se află cei cu o inteligenţă puţin deasupra nivelului mediu. La nivel de populaţie sunt 12% astfel de persoane. Ele nu vor avea probleme atunci când vine vorba de facultate şi pot să îşi găsească un loc de muncă cu adevărat fantastic. Cei cu punctaj între 121 şi 130 au inteligenţa la un nivel ridicat. Acea inteligenţă superioară care permite persoanelor care obţin un astfel de scor poată să facă o facultate fără probleme şi să lucreze pe o funcţie de conducere. O valoare extraordinar de înaltă este regăsită şi între 131 şi 140.
Doar 3% din populaţie poate atinge un astfel de coeficient de inteligenţă. De obicei acest scor îl obţin cercetătorii sau managerii. Doar 0,2% din populaţie poate atinge un coeficient de peste 140. Sunt considerate adevărate genii. De regulă sunt cei care descoperă teorii şi aparate noi. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau