Tuberculoza face, anual, mii de victime la Iași
Dimensiune font:
* la jumătatea acestui an, în județul Iași erau înregistrate peste 1.000 de cazuri noi de îmbolnăviri cu TBC * până la data de 24 decembrie 2021, în Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași au fost tratate 415 cazuri, dintre care 28 în rândul copiilor
Tuberculoza face, anual, milioane de victime în întreaga lume, din care câteva zeci de mii doar în România. Asta în condițiile în care populația nu oferă importanță afecțiunii și tinde să o considere ca pe o problemă eradicată, o boală a secolului trecut.
România e țara cea mai lovită din Uniunea Europeană când vine vorba de tuberculoză. Din fericire, cifrele sunt în scădere, dar departe de a fi în parametrii celorlaltor țări din UE. România a înregistrat 9.070 de cazuri noi de tuberculoză numai în primele nouă luni ale anului 2019. Suntem pe primul loc în Uniunea Europeană la numărul îmbolnăvirilor, chiar dacă numărul bolnavilor e cu 500 mai mic decăt anul precendent, în aceeași perioadă. 391 dintre aceste cazuri sunt copii, iar mortalitatea pe care o înregistrăm din cauza tuberculozei e una mare - 4.1 la suta de mii de locuitori.
Iașul, „campionul” îmbolnăvirilor cu TBC
Iașul a ajuns în topul național la capitolul îmbolnăviri cu TBC, ocupând prima poziție în clasament, cu o incidență ridicată. Astfel, până la data de 24 decembrie 2021, în Ambulatoriul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași au fost înregistrate 415 cazuri, tratabile, dintre care 28 sunt în rândul copiilor. De la debutul pandemiei, cazurile de îmbolnăvie cu virusul TBC au scăzut, din cauza fricii instalate de virusul SARS-COV-2. Desigur, medicii au tratat și persoane testate pozitiv COVID-19 care, la internare, au aflat că au şi tuberculoză. La jumătatea acestui an, în județul Iași erau înregistrate peste 1.000 de cazuri noi de îmbolnăviri cu TBC.
Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi atrag atenția și la faptul că organismul uman reacţionează tot mai slab la antibiotice, mai ales că pacienţii cu TBC nu respectă tratamentele prescrise. Cei mai mulţi pacienţi internaţi provin din mediul rural.
Soluții pentru bolnavii TBC
În momentul de față, atât la nivel național, cât și la nivelul județului Iași, se ia în calcul găsirea unor alternative pentru soluționarea și reducerea îmbolnăvirilor cauzate de virusul TBC.
Potrivit Adrianei Sorete, coordonatorul tehnic județean al Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT), se fac demersuri pentru ca, începând cu anul viitor, să se introducă abordarea de depistare activă și încercarea introducerii tratamentului la domiciliu. „Intenționăm să aplicăm această strategie centrată pe pacient. Să oferim serviciile specifice diagnosticului și tratamentului tuberculozei pe pacient, mergând direct către domiciliul acestuia, către nevoile lui care sunt și cele mai importante. Și aici nu ne referim doar la nevoile medicale, ci și la cele sociale. Însă, toate acestea ne obligă către un mijloc de transport care să meargă de trei ori pe săptămână către domiciliul pacienților, un asistent medical pregătit, în acest scop, pe care noi deja îl avem, doar că se vor înregistra mari costuri la carburant. Dar nu dorim să fie acesta un impediment, deoarece capitala deja a pus în aplicare această acțiune, așa că, și la nivelul județului Iași trebuie să ajungă”, ne-a declarat Adriana Sorete, coordonator tehnic județean PNPSCT Iași.
Tuberculoza se transmite pe cale aeriană. De cele mai multe ori, boala debutează ca o simplă răceală, dar netratată, duce la complicaţii şi chiar la deces. Tratamentul durează minimum 6 luni. Oficial, în România sunt peste 7.200 de bolnavi de TBC care primesc tratament. Dar numărul real al celor care suferă de această maladie este mult mai mare, estimează medicii.
Gabriela RUSU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau