Tudorel Toader, ultima șansă pentru Elena Udrea
Dimensiune font:
Luni, 7 martie 2022, la Înalta Curte de Casație și Justiție s-a desfășurat primul termen din procesul Gala Bute, cu un avocat celebru de partea Elenei Udrea. Este vorba de fostul ministru al Justiției, actualul rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, profesorul Tudorel Toader.
În dosarul „Gala Bute”, Elena Udrea a fost condamnată inițial la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu, decizia fiind pronunțată pe 5 iunie 2018. În urma deciziei CCR prin care s-a constatat nelegala compunere a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ, executarea pedepsei a fost suspendată, urmând ca Înalta Curte să stabilească dacă procesul în dosarul „Gala Bute” se reia sau nu din faza apelului.
Termenul de astăzi, la care au fost prezenți toți ceilalți inculpați din dosarul „Gala Bute”, a durat doar jumătate de oră, după ce reprezentantul DNA a sesizat că firma Euro Box Promotion, parte în proces, nu a fost citată corect, prin intermediul lichidatorului judiciar. Prin urmare, judecătorul Andrei Enescu a acordat un nou termen, la data de 4 aprilie.
În cazul în care avocatul Tudorel Toader va reuși să convingă Înalta Curte să admită contestația în anulare, procesul Gala Bute se va relua la aceeași instanță, tot la un complet de 5 judecători. „Procesul acesta reprezintă o provocare profesională, având în vedere că în sala de judecată vor fi puse față în față o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene și o alta, a Curții Constituționale a României”, a declarat profesorul Tudorel Toader, precizând că procesul se poate încheia chiar la termenul din aprilie. „Dacă i se admite contestația, o să fie rejudecat apelul. Dacă nu, ea trebuie să execute pedeapsa de 6 ani de închisoare”, a completat Tudorel Toader.
De când s-a întors în avocatură, profesorul Tudorel Toader a reușit să contribuie la achitarea fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, dar și la reabilitarea lui Adrian Năstase. Fostul ministru al Justiției, unul dintre cei mai buni avocați penaliști din România, reprezintă acum în instanță multe alte nume sonore, printre care Ioan Bendei, fostul şef al companiei RCS-RDS (Digi), sau Gruia Stoica, fondatorul Grup Feroviar Român.
Înalta Curte de Casație și Justiție a solicitat dezlegare inclusiv de la Curtea de Justiție a UE, instituție care a transmis, în decembrie 2021, că dreptul european cu privire la fraude cu banii UE are prioritate față de deciziile CCR. Acum, judecătorii de la ÎCCJ vor stabili în ce fel se aplică decizia judecătorilor CJUE pentru Elena Udrea și restul inculpaților din dosar.Potrivit rechizitoriului DNA din 2015, Elena Udrea a hotărât organizarea Galei Bute din 2011, după discuții cu președintele FR Box de la acea vreme, Rudel Obreja. Apoi, aceasta le-a cerut subordonaților din Ministerul Dezvoltării să găsească soluții pentru finanțarea meciului, „urmărind obţinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute”. „Sumele obținute de Udrea au intrat fie nemijlocit în patrimoniul ei (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de ea (Organizația București a unui partid și Rudel Obreja)”, se arată în rechizitoriul DNA.
Udrea a fost apoi condamnată pentru 3 infracțiuni de luare de mită, abuz în serviciu și tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Alexandra STOICA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau