Tulburelul îşi face simţită prezenţa. Moldovenii cad pe capete, în beciuri!
Dimensiune font:
Românii au început deja să pregătească vinul în butoaie, iar acest lucru se simte din plin şi în spitalele din ţară. La Iaşi, mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate după ce s-au intoxicat în beci, din cauza aburilor de alcool. Totodată, în regiunea Moldovei, mai multe persoane au ajuns pe mâinile medicilor din această cauză, trei dintre ele fiind declarate decedate.
„Trebuie să ştim că fermentarea mustului poate produce victime colaterale. Un bărbat de 85 de ani şi o femeie de 74 de ani sunt în stare critică, au ajuns deja la Unitatea de Primire Urgenţe după ce au fost găsite în beciul unei locuinţe. În doar câteva zile, doar în Moldova, zece persoane au fost afectate de fierberea mustului. Trei dintre ele au murit, iar alte şapte necesită tratament după ce au stat în beciuri cu aerisire defectuoasă. Ultimele victime au fost din Cucuteni: o pacientă de 80 de ani, care nu a putut fi salvată şi soţul ei, de 81 de ani, care a necesitat asistenţă medicală de urgenţă”, a precizat dr. Tudor Ciuhodaru, medic specialist în cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Mai multe decese din cauza aburilor de alcool
Trei persoane din regiunea Moldovei au decedat din cauza aburilor de alcool, după ce au stat în beciuri neaerisite corespunzător. „Primul deces provocat de tulburel a fost la Bacău, la un pacient în vârstă de 26 de ani, din Zapodia. Alte două persoan intoxicate, de 45 şi 65 de ani, din aceeaşi familie, au ajuns în comă după ce au coborât în beci pentru a verifica cum fierbe vinul. În doar o oră, alte două persoane au fost victimele intoxicaţiilor cu gaze de fermentaţie la Vaslui”, adaugă medicul ieşean.
Cum putem să ne ferim de aceste intoxicaţii
Conform medicilor, numărului şi severitatea accidentelor legate de fermentarea vinului este în continuă creştere. Astfel, butoaiele cu must depozitate în beciurile care nu au căi de aerisire pot fi un adevărat pericol. Cadrele medicale susţin că dioxidul de carbon, rezultat în urma fermentaţiei alcoolice, este imposibil de decelat, întrucât este inodor, incolor şi insipid. Astfel, doctorii recomandă să nu intră în încăperile în care fierbe vinul, unde nu este o ventilaţie corespunzătoare. Totodată, dacă alegem să intrăm în aceste încăperi, este bine să anunţăm pe cineva care poate interveni rapid. Cristian ANDREI
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau