UAIC suportă 90% din preţul abonamentelor CTP pentru studenți
Dimensiune font:
* pentru cei de la „Cuza” asta înseamnă o implicare financiară de circa 5 milioane de lei * rectorul UAIC speră ca banii să fie recuperaţi atunci când ministerul de resort va face rectificarea bugetară * TUIASI nu are fonduri, dar sfătuieşte studenţii să păstreze biletele şi abonamentele
Conducerea Universității „Alexandru Ioan Cuza” a semnat contractul pentru transportul local al studeţilor. Este a doua universitatea ieşeană care asigură reduceri la transportul studenţilor. În schimb, conducerea TUIAŞI spune că nu dispune de fonduri pentru a deconta transportul studenţilor.
Conducerea UAIC a anunţat ieri că va suporta din fondurile proprii cheltuielile pentru transportul studenţilor. „Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a semnat contractul cu Compania de Transport Public Iaşi, în vederea asigurării reducerii de 90% la transportul public pentru studenţii UAIC. Luni, a avut loc o întâlnire între prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC şi reprezentanţii studenţilor, în cadrul căreia s-au căutat soluţii pentru ca studenţii Universităţii să beneficieze în continuare de reducerea de 90% la transportul public. Începând de marţi, toate cele 15 facultăţi ale UAIC eliberează adeverinţele necesare obţinerii abonamentelor de transport public. Universitatea va acoperi din fonduri proprii sumele necesare pentru prima lună, până la clarificarea situaţiei”, anunţă UAIC.
Pentru cei de la „Cuza” asta înseamnă o implicare financiară de circa 5 milioane de lei. Rectorul UAIC speră ca banii să fie recuperaţi atunci când ministerul de resort va face rectificarea bugetară. „La fel s-a întâmplat şi atunci când a fost adoptată legea unitară a salarizării. Atunci a existat o sincopă similară. Ulterior, Guvernul a făcut o rectificare şi au asigurat sursa de finanţare. Sunt absolut convins că la fel se va întâmpla şi de data aceasta. Parlamentul a vrut să mărească suma finanţată, să mărească limita de vârstă de la 26 la 30 de ani, adică să fie mai mulţi beneficiari. În felul acesta primăriile au fost dispensate de plată iar studenţii au rămaşi prinşi între două reglementări. Am convingerea că Parlamentul şi Guvernul vor asigura sursa de finanţare”, a spus rectorul UAIC.
La TUIASI nu sunt bani
În schimb, conducerea Universităţii Tehnice spune că în vistieria lor nu sunt banii necesari care să acopere cheltuielile şi pentru transportul local al studenţilor. Rectorul Dan Caşcaval afirmă că dacă Guvernul nu îi va da fondurile necesare nu va putea deconta transportul studenţilor. „Am fost înştiinţaţi de Primărie şi CTP Iaşi că nu mai există bază legală de a acorda cei 47 de lei pentru transportul studenţilor în mijloacele de transport în comun, ca urmare a intrării în vigoare a noii Legi a învăţământului superior. Sunt circa 4.500 de studenţi care au nevoie de abonament pentru transportul public local, ceea ce implică o creştere a alocaţiei lunare de la 96.000 de lei pe lună la 500.000 lei pe lună”, spune rectorul TUIASI.
Tot el precizează că studenţii trebuie să păstreze bieletele sau abonamentele până în momentul în care Guvernul României va publica Normele metodologice privind decontarea transportului public local prevăzute de Legea învăţământului superior sau în pentru situaţia în care Ministerul Educaţe va suplimenta fondurile pentru transportul în comun al studenţilor, rectorul TUIASI spune că nu are suficiente resurse financiare pentru a deconta. „Până se vor clarifica aceste aspecte birocratice, recomandăm studenţilor ca începând cu data 1 octombrie să îşi achiziţioneze abonamente CTP la preţul întreg de 110 lei şi să păstreze documentele justificative pentru decontarea în limita fondurilor disponibile a acestora”, a transmis rectorul TUIASI. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau