Ultimii doi hoţi de cai din Iaşi au mers cu trenul la furat
Dimensiune font:
* cu toate că una din iepe era cipată, animalele sustrase au fost găsite abia după o lună * le-au dat la un soi de barter, pentru un plug, o căruţă, o roată de rezervă şi un mânz * cumpărătorul le-a vândut mai departe, dar avea ceva suspiciuni legate de provenienţa animalelor şi i-a fotografiat cu telefonul pe infractori
Până anul acesta, ocupaţia de hoţ de cai era considerată una dispărută de multă vreme de pe meleagurile noastre. Ca atare, oamenii de prin mai toate satele judeţului obişnuiesc să-şi lase animalele să nesupravegheate pe pajiştile dimprejur. Chiar şi pe timpul nopţii, iar Nicuşor A. din Scânteia n-a făcut excepţie. Mai ales că una din cele două iepe ale sale, una sură, în vârstă de şapte ani, era cipată şi avea un căpăstru din funie împletită de culoare roşie. Pe cealaltă, care are doar trei ani, încă s-a apucat s-o însemneze, dar nu şi-a făcut niciodată probleme că animalele ar putea să dispară de pe imaş. Lucru care, din nefericire, s-a petrecut în noaptea de 23 spre 24 mai a.c.
Cătălin C. (30 de ani) şi Cristi A. (23 de ani) din Ciurea, doi tineri care, până atunci, îşi câştigaseră existenţa lucrând ca zilieri în construcţii, au aflat că e rost de furat cai de pe islazul din Scânteia, că patrupedele nu sunt păzite şi că riscurile unei asemenea operaţiuni sunt minime. Au decis să dea lovitura, aşa că au venit la Iaşi, s-au urcat în tren şi au plecat la drum plini de optimism. Nu le-a fost deloc greu să încalece iepele şi să dispară din zonă. Totuşi, destul de prudenţi, au revenit acasă mergând pe un traseu ocolitor, prin pădure şi drumuri lăturalnice, evitând întâlniri neprevăzute cu alte persoane.
Au ajuns cu bine în sat şi s-au dus direct la un cunoscut de-al lor, despre care ştia că e samsar de animale. Nu s-au înţeles la preţ, de fapt muşteriul n-avea în casă banii solicitaţi, ci doar 500 lei. Acesta le-a propus un barter. Suma respectivă, plus o iapă cu mânzul ei, o căruţă, o roată de rezervă şi un plug de culoare verde. Hoţii au bătut palma, bucuroşi că au scăpat de pradă şi nu mai sunt dovezi care să-i incrimineze. S-au înşelat. Samsarul a avut suspiciuni cu privire la provenienţa celor două iepe, drept pentru care i-a fotografiat cu telefonul pe Cristi şi Cătălin. Pozele aveau să constitue probe esenţiale în dovedirea hoţilor de cai.
Întocmirea rechizitoriului n-a durat nici măcar o lună
A doua zi, păgubitul a anunţat poliţia, dar, pe moment, niciun indiciu, în ciuda eforturilor depuse de investigatori. O săptămână mai târziu, samsarul a vândut iepele unui cetăţean din Codăeşti, judeţul Vaslui, pentru suma de 4.500 lei. Acesta, la rândul lui, le-a dus la târgul de animale din localitate, eveniment desfăşurat sâmbătă, 11 iunie. La faţa locului se afla şi un echipaj de poliţie, agenţii ştiau de furt, aveau semnalmentele cabalinelor şi l-au luat la întrebări pe gospodar. Omul a povestit cum a intrat în posesia iepelor, aşa s-a ajuns la samsarul din Ciurea. Strâns cu uşa, invidul a arătat pozele făcute cu telefonul şi a spus în ce constase târgul.
Investigaţiile s-au încheiat cu descinderi domiciliare la cei doi hoţi. Au fost găsite iapa cu mânzul ei, căruţa, roata de rezervă şi plugul de culoare verde. Banii fuseră cheltuiţi. Cristi şi Cătălin au recunoscut faptele şi au furnizat toate detaliile solicitate de poliţişti. Drept urmare, întocmirea rechizitoriului n-a durat nici măcar o lună, au fost doar trei termene de proces, iar magistraţii au ţinut cont de faptul că inculpaţii „au adoptat o atitudine corespunzătoare pe parcursul procesului penal”, de aceea şi sentinţa blândă ce a fost pronunţată alaltăieri. Câte doi ani, cu suspendare. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau