Un contrabandist falit rămâne închis pentru că nu-şi poate plăti datoriile
Dimensiune font:
* audiat, condamnatul a subliniat că, oricât ar lucra în Penitenciar, nu are posibilitatea de a achita despăgubirile, însă, dacă s-ar afla în libertate, ar putea face acest lucru * a încheiat solitând instanţei să-i acorde o şansă, însă solicitarea sa a fost respinsă, urmând a mai petrece încă doi ani în puşcărie
De loc dintr-o comună de lângă Cernăuţi, Vadim era, în urmă cu cinci ani, student la Iaşi. Bursa nu-i ajungea defel, iar de acasă nicio speranţă de a primi vreun ban. Aşa că tânărul, pe atunci în vârstă de 20 de ani, s-a apucat de contrabandă la modul industrial. Aducea din Ucraina în principal ţigări şi alcool, mărfuri pe care le distribuia în campusurile din Iaşi. O vreme i-a mers din plin, dar operaţiunile sale au intrat în vizorul DIICOT. Studentul a fost filat cu discreţie şi, la revenirea din vacanţa de vară, a fost prins în flagrant şi trimis în judecată.
Simţind că-i groasă şi că se va lăsa cu o condamnare grea, Vadim s-a întors în Cernăuţi, apoi, ca să i se piardă urma, a trecut fraudulos graniţa în Polonia. Acolo n-a găsit nimic de lucru, nu s-a lipit de nicio afacere şi, în scurt timp, a rămas fără bani.
Între timp, Judecătoria Iaşi a finalizat procesul şi a dat sentinţa de 5 ani şi două luni de închisoare, plus plata unui prejudiciu de 5.000 lei. Cum studentul n-a mai putut fi găsit de autorităţile române pentru punerea în aplicare a sentinţei penale, el a fost dat în urmărire generală prin Interpol. A fost prins în august 2017 pe teritoriul polonez şi încarcerat imediat, iar în octombrie a fost extrădat în România şi trimis să execute pedeapsa în Penitenciarul Iaşi. Aici a stat în regim închis, iar în 2019 a fost transferat în Penitenciarul Baia Mare, în regim semideschis.
În închisoare, Vadim a fost un deţinut model, a participat la toate programele educaţionale, a fost recompensat de 14 ori şi a câştigat, prin munca depusă, 141 zile, aşa încât s-a considerat îndreptăţit să ceară, printr-o petiţie depusă la Judecătoria Baia Mare, liberarea condiţionată. Procurorul s-a opus punerii în libertate a fostului student pe motiv că n-a fost achitat prejudiciul.
De partea cealaltă, avocatul a arătat că deţinutul n-a avut venituri, că a primit doar ocazional de la prieteni nişte sume infime, în total vreo 250 lei şi că nu poate fi vorba de rea-credinţă din partea clientului său.
Audiat, condamnatul a subliniat că, oricât ar lucra în Penitenciar, nu are posibilitatea de a achita despăgubirile, însă, dacă s-ar afla în libertate, ar putea face acest lucru. A încheiat solitând instanţei să-i acorde o şansă.
În motivarea sentinţei, completul de judecată a invocat un text de lege care spune că „în cazul în care deţinutul a fost obligat la plata de despăgubiri civile, care nu au fost achitate până la data primirii în penitenciar, procentul de 50% din cota de 90% care îi revin acestuia se utilizează pentru repararea prejudiciului cauzat părţii civile, conform prevederilor Codului de procedură civilă, iar contestatorul nu și-a folosit sumele de bani încasate pentru a achita despăgubirile civile la plata cărora a fost obligat ca urmare a condamnării sale definitive, nici nu și-a manifestat voința în acest sens, deşi avea această posibilitate legală”. Astfel, cererea lui Vadim a fost respinsă, contrabandistul falit urmând a mai petrece încă doi ani în puşcăriile româneşti. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau