Un deţinut e revoltat că primește teme grele, „cu integrame şi vechi preşedinţi”
Dimensiune font:
Un obicei bine împământenit în rândul deţinuţilor e acela de a se folosi de orice pretext pentru a face sesizări în instanţă. Cereri de liberare condiţionată, contestaţie la executare, contestaţie împotriva judecătorului delegat, în marea lor majoritate doar cu scopul de a se mai plimba un pic cu autobuzul blindat. Însă, cazul lui Călin C., un băcăuan în vârstă de 36 de ani, încarcerat în Penitenciarul Iaşi, unde se află în executarea unei pedepse de 6 ani pentru diverse furturi şi tâlhării bate recordul în materie de inventivitate.
Deţinutul urmează studiile gimmnaziale în puşcărie, el fiind elev în clasa a VII-a. Până la declanşarea pandemiei, cursurile se desfăşurau în sălile de clasă din Penitenciar, însă acum profesorii transmit fişele de lucru în format electronic, iar acestea sunt distribuite în camerele de deţinere de către supraveghetorii responsabili cu şcolarizarea, fiecărui condamnat în parte.
La sfârşitul semestrului II din anul şcolar precedent, mai exact în săptămâna a cincea, fiind ziua lui, Călin nu şi-a mai făcut temele. A apelat la un coleg de cameră care e absolvent de facultate, iar acesta i-a completat fişele de lucru contra jumătate de pachet de ţigări.
Din nefericire, gardianul a surprins la fix momentul în care licenţiatul îi dădea băcăuanului temele pentru a le preda. Lui Călin i s-a atras atenţia că nu este în regulă să lase în sarcina altcuiva rezolvarea temelor pentru şcoală, întrucât această activitate este generatoare de credite şi zile-câştig. Acesta a răspuns că i se „fâlfâie de şcoală”, că abandonează definitiv studiile. Comportamentul său l-a determinat pe supraveghetor să facă referat, iar Călin a fost sancţionat cu "avertisment".
Băcăuanul nu s-a împăcat cu ideea şi a făcut contestaţie împotriva hotărârii judecătorului delegat. În motivarea demersului, el a spus că nu i s-au pus la dispoziţie cărţi pentru a învăţa, că școala trebuie făcută la școală, nu pe cameră sau la club. Nu are cărţi la cameră și nici nu-l duce capul. Petentul a solicitat să fie iertat întrucât era ziua lui.
Ajuns în faţa judecătorilor, Călin a precizat că își menţine plângerea. A recunoscut că a apelat la un colgeg să-i facă temele, dar asta pentru că profesorii i-au dat „integrame foarte grele, cu președinţi ai Franţei din urmă cu 50 de ani”.
Judecătorii l-au ascultat cu răbdare, au audiat şi martorii evenimentul, dar n-au dat dreptate petentului. Prin sentinţa de alaltăieri, au respins ca nefondată contestaţia formulată de Călin C. şi l-au obligat la plata sumei de 200 lei drept cheltuieli de judecată. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau