Un ieşean a devalizat banca la care lucra şi... n-a păţit nimic!
Dimensiune font:
* acesta a demisionat subit la sfârşitul lui martie 2017, spre marea mirare a colegilor săi, care nu puteau găsi o explicaţie logică a gestului său * lucrurile aveau să se lămurească după câteva luni: Ionuţ devalizase banca la care lucra * pagubă totală de 513.959,03 lei, făptuită printr-un număr record de accesări ilegale la sistemul informatic – 546!
Ionuţ B. a început să lucreze în sistemul bancar din vara lui 2009, mai întâi pe funcţia de „customer services adviser” la Contact Center, apoi, după patru ani de ucenicie, a fost promovat la biroul „backoffice credit cards operations” din cadrul filialei locale a Unicredit Bank. Slujbă călduţă şi foarte bine plătită, una care-i şi permitea diverse jonglerii financiare.
Ionuţ era un împătimit fără leac al pariurilor sportive online, nu-i ajungea salariul (deloc mic) pentru a-şi satisface năravul. N-a renunţat la costisitorul hobby cu toate că pierdea la foc automat. A găsit o rezolvare care, pe de altă parte, i-a permis să ducă, vreme de câţiva ani, un trai pe picior mare. Fraudând la greu banca la care lucra.
Metoda, una inovativă în materie. Depunea sume relativ mici în contul său curent de euro. Apoi, paria online. N-accepta să piardă banii, bloca tranzacţiile folosindu-se de sistemul informatic al băncii, suma aferentă tranzacţiei rămânea în cont, dar era indisponibilă şi rezervată decontării ulterioare.
Mai departe, Ionuţ accesa contul său şi debloca fără drept suma rezervată în favoarea comerciantului, prin accesarea meniului ,,release” din aplicaţia ,,CORE02”, procedură pentru care nu avea nevoie de sprijinul ori confirmarea unui alt angajat al UniCredit Bank. Cunoscând că suma deblocată urma să fie decontată, cu scopul de a împiedica plata efectivă a acesteia din contul în euro, schimba cardul ataşat contului în euro la contul în lei. Proceda în acest mod deoarece pe contul în lei de regulă nu avea disponibil, iar când avea loc debitarea tranzacţiei, suma de bani era achitată din fondurile băncii, întrucât Ionuţ nu avea fonduri disponibile în lei. Pentru a iniţia schimbarea cardului de pe contul de euro pe cel de lei, avea nevoie, pe lângă propria autorizare şi de autorizarea unui coleg, modalitate denumită principiul celor „patru ochi”.
N-au avut ce să-i confişte, ci i-au pus poprire pe cont. Care, oricum, e aproape gol
Colegii au mers pe încredere, n-a stat nimeni să-i verifice manevrele, astfel încât Ionuţ a repetat schema de 546 ori. Anchetatorii aveau să stabilească faptul că, în perioada octombrie 2016 - mai 2017, Ionuţ a cheltuit în acest mod 513.959,03 lei, bani ce nu erau ai lui, ci ai băncii.
Era, totuşi, conştient că, mai devreme sau mai târziu, i se va înfunda. Aşa că, pe 26 mai 2017, a demisionat subit, fără a-şi motiva în vreun fel gestul.
Frauda a fost descoperită după câteva luni, când cei de la bancă au verificat în amănunt istoricul accesărilor sistemului informatic cu user name-ul folosit de Ionuţ. A fost sesizat, imediat, Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, însă ancheta a fost una migăloasă, rechizitoriul fiind finalizat abia pe 17 martie a.c. A urmat trimiterea în judecată şi, după şase termene, a venit şi sentinţa. Una neaşteptat de favorabilă pentru inculpat. Astfel, prin soluţia pronunţată alaltăieri, magistraţii l-au condamnat pe Ionuţ la doi ani cu suspendare.
Cum nu are bunuri pe numele său, n-au avut ce să-i confişte şi i-au pus poprire pe noul său cont bancar, cel deschis la Banca Transilvania. Care, oricum, e aproape gol. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau