Un profesor la 11 elevi!

1 cimpeanu la iasi

Dimensiune font:

| 07-08-2022 23:59

Ministrul Educaţiei s-a aflat sâmbătă la Iaşi, unde s-a întâlnit cu 300 de profesori, directori de instituţii şcolare şi preşcolare, cu reprezentanţi ai sindicatelor din judeţ. Timp de câteva ore ministru a discutat cu ieşenii despre noile legi ale Educaţiei. Tot el a făcut o radiografie a situaţiei învăţământului din judeţului nostru, identificând punctele forte, dar şi vulnerabilităţile acestuia

Aflat la Iaşi, Sorin Cîmpeanu a atras atenţia că judeţul nu stă prea bine la capitolul creşe, în contextul în care este foarte importantă educaţia timpurie.  Județul Iași, dincolo de faptul că este județul cu cea mai mare populație școlară, ați prezentat aici, să știți că la nivel național, să știți cum vă raportați cu cei peste 100.000 de elevi, în învățământul antepreșcolar, stăm rău cu creșele, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministru consideră că echitatea și excelența sunt două atribute extrem de importante pentru județul Iași. Aveți, mai bine poate decât în oricare alt județ, reprezentată și excelența dar, din păcate, aveți reprezentate și vulnerabilități, de aceea revin, justul echilibru între excelență și echitate este poate mai bine reprezentat, din perspectiva necesității, în județul Iași decât în oricare alt județ. Aveți, anul acesta, 20 de elevi în loturile naționale, aveți medalii de aur la balcaniada de matematică, la olimpiada internațională de geografie, la olimpiada europeană de geografie. Excelența este puternic reprezentată în Iași, centru universitar, și nu orice centru universitar. Din păcate însă, aveți și școli precum Ciohorani, Crucea, Zmeu, în care, dincolo de abandonul școlar, aveți media 3.72 la Ciohorani, dacă nu mă înșel, la Evaluarea Națională. 3.72, sigur, media anilor de studiu este aproape 8, doar că evaluările standardizate precum evaluările naționale, ne arată realitatea”, a spus ministrul Educaţiei.

9.000 de profesori la 100.000 de elevi

Sorin Cîmpeanu a criticat faptul că în judeţul Iaşi, ca şi în alte judeţe de altfel, sunt diferențe foarte mari între rural și urban. Echitate și excelență este un leitmotiv. Echitate pentru că orice stat își va putea atinge obiectivele de dezvoltare socio-economică doar atunci când va reuși să ridice nivelul de educație al tuturor. Pentru susținerea echității, proiectul legii învățământului preuniversitar, cred eu că face o serie de lucruri, și aș vrea să mă refer la echitate, aș vrea să mă refer la finanțare, pentru că am înțeles că este un subiect de mare interes, pe bună dreptate, și la cariera didactică”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Tot despre măsuri pentru echitate a vorbit ministru și atunci când a anunțat că vor fi suplimentate 151 de posturi în învățământul preuniversitar ieșean. Pentru peste 100.000 de elevi aveți în momentul de față 8.985 de posturi. Am primit o cerere de încă 151 de posturi, puternic fundamentată. Nu prea avem de unde dar, îmi iau angajamentul aici să semnez aprobarea pentru 151 de posturi. Vă spun că la nivel național mai rămân 250, pentru toate celelalte județe. Aceasta este situația”, a spus ministrul Educaţiei.

Burse pentru excelenţă
Sorin Cîmpeanu a prezentat celor 300 de dascăli ieşeni veniţi la Forumul Educaţiei care sunt beneficiile noilor legi ale Educaţiei. El a anunţat că printre măsurile care vor intra în vigoare încă de la 1 ianuarie 2023 vizează bursele elevilor. Bursele elevilor sunt unul dintre cei patru piloni care pot reduce, cu adevărat, abandonul școlar. Pentru prima oară, au fost plătite de la bugetul de stat, în anul 2020, iar bugetul a fost 270 de milioane de lei. Pentru 2023 bugetul este de zece ori mai mare. 2,7 miliarde lei. Exact 10 ori mai mare decât a fost în 2020”, a spus ministrul Educaţiei. Acesta a adăugat că a fost schimbat principiul de alocare a burselor. Bursele sunt de două feluri: bursele profesionale, bursele pentru excelență olimpică. Totuși, mare parte a burselor trebuie să fie pentru susținerea performanței școlare, de studiu, pentru susținerea performanței școlare, că le putem numi de merit, și sunt pentru susținerea elevilor cu nevoi sociale”, a precizat ministrul Educaţiei. El a menţionat că vrea să ofere mai multă putere școlilor. Fiecare școală va știi exact care este bugetul pe care îl are la dispoziție, va putea să-și pună în practică propria politică de susținere a performanței și echității. Vom putea să transferăm principiul de la nivel național, la nivelul fiecărei școli. Va avea un buget”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Acesta a precizat că nu va mai fi stabilit un plafon pentru bursa de merit, fie că e de 8.50 sau de 9.50 sau de 9.23, și lasă la latitudinea fiecărei școli să stabilească acel plafon, în echilibru cu bursele sociale.

Masă caldă în şcoli

Un alt pilon considerat a fi important este masa caldă în școli, care anul acesta are finanțare de la buget de 354 de milioane de lei. Bugetul este considerabil mai mare, comparativ cu 2016 când erau 35 de milioane de lei iar în 2022 au fost 68 de milioane de lei. Peste masa caldă avem o integrare, la nivel de program național masă sănătoasă în școli. Ne dorim ca împreună cu Ministerul Agriculturii punând laolaltă resurse de la buget și fonduri europene, să putem implementa acel program, Masă Sănătoasă în Școli, cu finanțare un milliard de euro, pentru un million de elevi, un milion din cei 2,94 milioane de elevi și preșcolari. Unul din trei elevi, adică toți elevii, dacă ne uităm la mediul rural să poată primi o masa în școală, a spus Ministrul Educaţiei.

Transport şcolar gratuit

Prin noua lege a Educaţiei este propus un alt pilon important, asigurarea transportului școlar gratuit. În această lege, gratuitatea transportului, pentru toți elevii acestei țări este asigurată prin articolul care spune că finanțarea se face de la bugetul de stat, prin legea bugetului de stat, mai exact, anexa la legea bugetului de stat, din sume defalcate de TVA. Consiliile Județene sunt cele care au o relație directă, contractuală cu transportatorii, sunt cei care în fiecare județ cunosc specificul și cunosc nivelul tarifelor. Lăsăm la latitudinea fiecărui județ și punem la dispoziția fiecărui județ, de la bugetul de stat, resurse financiare pentru gratuitatea transportului elevilor”, a spus Ministrul Educaţiei.

Bacalaureat credibil, nu formal

Al patrulea pilon despre care a vorbit Sorin Cîmpreanu este Programul Național de reducerea a abandonului școlar. Ministrul a anunţat că a semnat deja acordurile de implementare în 1.415 școli vulnerabile. Va trebui să vedem care sunt școlile care primesc finanțare, din Programul Național de reducere a abandonului școlar, în care 35% dintr-un buget care poate fi de până la 200.000 de euro, este rezervat mesei, peste care să adăugăm școlile finanțate pentru masă, din bugetul național”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a dat asigurări că rămâne deschis subiectul privind admiterea în liceu sau cea a bacalaureatului. Este deschis și subiectul examenului de Bacalaureat, care în momentul de față se finalizează cu o diplomă de Bacalaureat care este un simplu acces în facultate. Atât și nimic mai mult. Noi vrem să avem o normă a examenului de Bacalaureat și un certificat credibil de atestarea a competențelor. Credibil, nu formal, a spus Sorin Cîmpeanu.

Cresc salariile profesorilor. Din 2023...

Prin legile Educaţiei sunt date asigurări în ceea ce priveşte creșterile salariale ale cadrelor didactice. Ministrul spune despre ele că sunt menite să redea și prestigiul și atractivitatea profesiei didactice”. Din acest motiv niciun cadru didactic nu ar trebui să nu mai aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economia națională. „Este, pe de-o parte o recunoaștere a rolului și a importanței muncii profesorilor, pe de altă parte este un element de atractivitate. Cel mai important este că vom putea să sperăm să atragem în cariera didactică cei mai buni absolvenți de învățământ universitar. Vom avea o șansă în plus, în acest fel. Impactul creșterilor salariale este de 25%, impactul diversificării curriculumului este tot de 25%. Creșterile salariale au impact deja pe bugetul anului 2023, urmând a intra în vigoare în septembrie 2023, odată cu noul sistem, noile planuri-cadru care o să aibă în spate un alt curriculum”, a mai spus ministrul. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:57

Subscrisa TIMOFTE INSOLV SPRL, cu sediul in municipiul Piatra Neamt, Aleea Plaiului nr.10, bl.B1, sc.B, parter, apt.23, judetul Neamt, inregistrata in Registrul Formelor de Organizare al UNPIR sub nr. RFO II-0779, Atestat 2A0779, Cod Fiscal: RO33718032, Tel/fax: 0233272861, mobil: 0745455926/0744995468, Adresa e-mail: timofteinsolvsprl@gmail.com, In calitate de administrator judiciar al debitorului S.C. POLIVALENT S.R.L., conform Incheierii de sedinta nr.153/F din data de 13.09.2022, pronuntata de Tribunalul Neamt-Sectia a-II-a Civila, de Contencios Administrativ si Fiscal, in dosarul nr.2465/103/2022, Emite urmatoarea Decizie suspendare si amanare licitatii: Avand in vedere eroarea strecurata in cuprinsul publicatiilor de vanzare intocmite pentru bunurile apartinand debitoarei SC POLIVALENT SRL, transmise in presa locala si centrala, primarii, dosarul cauzei, pe site-ul UNPIR si in BPI, administratorul judiciar DECIDE: Anularea tuturor licitatiilor organizate pentru aceste active, urmand sa fie prorogata reluarea licitatiilor la o data ce va fi stabilita ulterior, motivat de urmatoarele aspecte: Administratorul judiciar precizeaza faptul ca, in publicatiile intocmite, comunicate si afisate nu coincide suprafata de teren situata in intravilanul satului Uricani, com. Miroslava, judet Iasi, care face obiectul contractului de concesiune nr. 26700/24.08.2018 incheiat cu Primaria comunei Miroslava, judetul Iasi, pentru o perioada de 49 de ani, in sensul ca, in unele publicatii este mentionata suprafata de 10.000 mp, iar in alte publicatii suprafata de 20.000 mp. Totodata prezenta decizie este fundamentata si pe finalizarea demersurilor de intabulare a imobilului in cartea funciara si de dezembrare a imobilului concesionat, demersuri inititate de administratorul special al societatii Polivalent SRL. De asemenea, s-a constatat faptul ca nu au fost respectate termenele de publicitate a vanzarii prevazute la art.838 alin.2 Cod proc. Civila. Prin urmare, in conformitate cu art.845 CPC, administratorul judiciar decide amanarea licitatiei din data de 28.10.2024 la o data ulterioara, cu refacerea formalitatilor de publicitate si finalizarea demersurilor privind intabularea si eventual dezmembrarea imobilului ce face obiectul contractului de concesiune incheiat cu Primaria comunei Miroslava. Administrator Judiciar, Timofte Insolv SPRL.

ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ. Privind concesiunea prin licitație publică a unui teren extravilan, domeniului privat al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea, codul de identificare fiscală, adresa, număr telefon, fax și/sau adresa e-mail, persoană contact: Comuna Tămășeni, strada Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333, e–mail: primariatamaseni@yahoo.com. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Teren în suprafață de 1000 mp, ce aparține domeniului privat al Comunei Tămășeni, situat pe strada Traian din satul Tămășeni, comuna Tămăeșni; Concesiunea se va realiza conform HCL nr.51/16.10.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni. 2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadatru și resurse umane. 2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații. 2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 05.11.2024 ora 12:00. 3.Informații privind ofertele: 3.1.Data-limită de depunere a ofertelor:11.11.2024 ora 15:00. 3.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor:14.11.2024 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț. 6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței: Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583, e-mail: jud-roman@just.ro.
Iași: Spectacol deosebit cu ocazia celor 68 de ani de la înființarea Operei
01/11/2024 16:19

Artiştii Operei Naţionale Romane Iaşi (ONRI) vor interpreta, sambătă şi duminică seara, in Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri", in spectacolul "Tosca" de Giacomo Puccini. Managerul inter ...

Inaugurarea unui colț de interpretare a naturii – Pădurea Tătăruși
01/11/2024 15:14

Inaugurarea unui colt de interpretare a naturii – Pădurea Tătărusi Directia Silvică Iasi in parteneriat cu Agentia Natională pentru Arii Naturale Protejat, prin Serviciul Teritorial I ...

Seri de Muzică Simfonică la Casa de Cultură a Studenților
01/11/2024 12:54

Luna noiembrie aduce la Iasi două concerte simfonice de exceptie, organizate de Filarmonica „Moldova” la Casa de Cultură a Studentilor. În centrul atentiei se află lucrări semnate de marii ...

Expoziția „Traian Bilțiu-Dăncuș: Culorile Maramureșului” la Palatul Culturii
01/11/2024 12:50

  Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal National „Moldova” Iasi invită publicul să viziteze expozitia „Traian Biltiu-Dăncus: Culorile Maramuresului”, organizată in part ...

Mașină de pompieri,implicată într-un incendiu la Neamț
01/11/2024 12:33

O autospecială de stingere din cadrul Detasamentului Piatra-Neamt a fost implicată intr-un accident rutier in localitatea Vaduri din comuna Alexandru cel Bun. Autospeciala se afla in misiune cu semnale acust ...

Opera Iași, spectacol extraordinar la a 68-a aniversare
01/11/2024 11:53

 Opera Natională Romană din Iasi isi celebrează cea de-a 68-a aniversare printr-un eveniment de o deosebită elegantă, un omagiu adus primei sale reprezentatii, Tosca de Giacomo Puccini, care a deschis ...

Accident la Falcău
01/11/2024 11:18

Şase persoane, dintre care patru sunt minore, au fost transportate la spital in urma unui accident rutier produs, in noaptea de joi spre vineri, in zona localităţii Falcău, au anunţat reprezentanţii Inspe ...

Bărbat deghizat în măicuță, prins de polițiști
01/11/2024 11:16

Un bărbat in varstă de 31 ani, din Moineşti, a fost reţinut de poliţişti după ce a fost prins, fiind deghizat in măicuţă, că solicita bani pentru o presupusă intervenţie medicală, a informat, vine ...

Iașul poate deveni un punct de atracție pentru „nomazii digitali”
01/11/2024 10:59

* „Mă bucur că si Romania acordă această viză de nomad digital, pe 12 luni, si că se află in topul tărilor din Europa care primesc acesti tineri pe teritoriul ei... Iasul are de toate pentru a atr ...

Alimentația necorespunzătoare poate conduce la dezechilibru emoțional
01/11/2024 10:56

* psihologii si nutritionistii ieseni intampină tot mai multe astfel de cazuri * „Este important să intelegem că alimentele pe care le consumăm au capacitatea de a ne schimba starea de spirit. O perso ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei