Un profesor la 11 elevi!

1 cimpeanu la iasi

Dimensiune font:

| 07-08-2022 23:59

Ministrul Educaţiei s-a aflat sâmbătă la Iaşi, unde s-a întâlnit cu 300 de profesori, directori de instituţii şcolare şi preşcolare, cu reprezentanţi ai sindicatelor din judeţ. Timp de câteva ore ministru a discutat cu ieşenii despre noile legi ale Educaţiei. Tot el a făcut o radiografie a situaţiei învăţământului din judeţului nostru, identificând punctele forte, dar şi vulnerabilităţile acestuia

Aflat la Iaşi, Sorin Cîmpeanu a atras atenţia că judeţul nu stă prea bine la capitolul creşe, în contextul în care este foarte importantă educaţia timpurie.  Județul Iași, dincolo de faptul că este județul cu cea mai mare populație școlară, ați prezentat aici, să știți că la nivel național, să știți cum vă raportați cu cei peste 100.000 de elevi, în învățământul antepreșcolar, stăm rău cu creșele, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu.

Ministru consideră că echitatea și excelența sunt două atribute extrem de importante pentru județul Iași. Aveți, mai bine poate decât în oricare alt județ, reprezentată și excelența dar, din păcate, aveți reprezentate și vulnerabilități, de aceea revin, justul echilibru între excelență și echitate este poate mai bine reprezentat, din perspectiva necesității, în județul Iași decât în oricare alt județ. Aveți, anul acesta, 20 de elevi în loturile naționale, aveți medalii de aur la balcaniada de matematică, la olimpiada internațională de geografie, la olimpiada europeană de geografie. Excelența este puternic reprezentată în Iași, centru universitar, și nu orice centru universitar. Din păcate însă, aveți și școli precum Ciohorani, Crucea, Zmeu, în care, dincolo de abandonul școlar, aveți media 3.72 la Ciohorani, dacă nu mă înșel, la Evaluarea Națională. 3.72, sigur, media anilor de studiu este aproape 8, doar că evaluările standardizate precum evaluările naționale, ne arată realitatea”, a spus ministrul Educaţiei.

9.000 de profesori la 100.000 de elevi

Sorin Cîmpeanu a criticat faptul că în judeţul Iaşi, ca şi în alte judeţe de altfel, sunt diferențe foarte mari între rural și urban. Echitate și excelență este un leitmotiv. Echitate pentru că orice stat își va putea atinge obiectivele de dezvoltare socio-economică doar atunci când va reuși să ridice nivelul de educație al tuturor. Pentru susținerea echității, proiectul legii învățământului preuniversitar, cred eu că face o serie de lucruri, și aș vrea să mă refer la echitate, aș vrea să mă refer la finanțare, pentru că am înțeles că este un subiect de mare interes, pe bună dreptate, și la cariera didactică”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Tot despre măsuri pentru echitate a vorbit ministru și atunci când a anunțat că vor fi suplimentate 151 de posturi în învățământul preuniversitar ieșean. Pentru peste 100.000 de elevi aveți în momentul de față 8.985 de posturi. Am primit o cerere de încă 151 de posturi, puternic fundamentată. Nu prea avem de unde dar, îmi iau angajamentul aici să semnez aprobarea pentru 151 de posturi. Vă spun că la nivel național mai rămân 250, pentru toate celelalte județe. Aceasta este situația”, a spus ministrul Educaţiei.

Burse pentru excelenţă
Sorin Cîmpeanu a prezentat celor 300 de dascăli ieşeni veniţi la Forumul Educaţiei care sunt beneficiile noilor legi ale Educaţiei. El a anunţat că printre măsurile care vor intra în vigoare încă de la 1 ianuarie 2023 vizează bursele elevilor. Bursele elevilor sunt unul dintre cei patru piloni care pot reduce, cu adevărat, abandonul școlar. Pentru prima oară, au fost plătite de la bugetul de stat, în anul 2020, iar bugetul a fost 270 de milioane de lei. Pentru 2023 bugetul este de zece ori mai mare. 2,7 miliarde lei. Exact 10 ori mai mare decât a fost în 2020”, a spus ministrul Educaţiei. Acesta a adăugat că a fost schimbat principiul de alocare a burselor. Bursele sunt de două feluri: bursele profesionale, bursele pentru excelență olimpică. Totuși, mare parte a burselor trebuie să fie pentru susținerea performanței școlare, de studiu, pentru susținerea performanței școlare, că le putem numi de merit, și sunt pentru susținerea elevilor cu nevoi sociale”, a precizat ministrul Educaţiei. El a menţionat că vrea să ofere mai multă putere școlilor. Fiecare școală va știi exact care este bugetul pe care îl are la dispoziție, va putea să-și pună în practică propria politică de susținere a performanței și echității. Vom putea să transferăm principiul de la nivel național, la nivelul fiecărei școli. Va avea un buget”, a spus ministrul Cîmpeanu.

Acesta a precizat că nu va mai fi stabilit un plafon pentru bursa de merit, fie că e de 8.50 sau de 9.50 sau de 9.23, și lasă la latitudinea fiecărei școli să stabilească acel plafon, în echilibru cu bursele sociale.

Masă caldă în şcoli

Un alt pilon considerat a fi important este masa caldă în școli, care anul acesta are finanțare de la buget de 354 de milioane de lei. Bugetul este considerabil mai mare, comparativ cu 2016 când erau 35 de milioane de lei iar în 2022 au fost 68 de milioane de lei. Peste masa caldă avem o integrare, la nivel de program național masă sănătoasă în școli. Ne dorim ca împreună cu Ministerul Agriculturii punând laolaltă resurse de la buget și fonduri europene, să putem implementa acel program, Masă Sănătoasă în Școli, cu finanțare un milliard de euro, pentru un million de elevi, un milion din cei 2,94 milioane de elevi și preșcolari. Unul din trei elevi, adică toți elevii, dacă ne uităm la mediul rural să poată primi o masa în școală, a spus Ministrul Educaţiei.

Transport şcolar gratuit

Prin noua lege a Educaţiei este propus un alt pilon important, asigurarea transportului școlar gratuit. În această lege, gratuitatea transportului, pentru toți elevii acestei țări este asigurată prin articolul care spune că finanțarea se face de la bugetul de stat, prin legea bugetului de stat, mai exact, anexa la legea bugetului de stat, din sume defalcate de TVA. Consiliile Județene sunt cele care au o relație directă, contractuală cu transportatorii, sunt cei care în fiecare județ cunosc specificul și cunosc nivelul tarifelor. Lăsăm la latitudinea fiecărui județ și punem la dispoziția fiecărui județ, de la bugetul de stat, resurse financiare pentru gratuitatea transportului elevilor”, a spus Ministrul Educaţiei.

Bacalaureat credibil, nu formal

Al patrulea pilon despre care a vorbit Sorin Cîmpreanu este Programul Național de reducerea a abandonului școlar. Ministrul a anunţat că a semnat deja acordurile de implementare în 1.415 școli vulnerabile. Va trebui să vedem care sunt școlile care primesc finanțare, din Programul Național de reducere a abandonului școlar, în care 35% dintr-un buget care poate fi de până la 200.000 de euro, este rezervat mesei, peste care să adăugăm școlile finanțate pentru masă, din bugetul național”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a dat asigurări că rămâne deschis subiectul privind admiterea în liceu sau cea a bacalaureatului. Este deschis și subiectul examenului de Bacalaureat, care în momentul de față se finalizează cu o diplomă de Bacalaureat care este un simplu acces în facultate. Atât și nimic mai mult. Noi vrem să avem o normă a examenului de Bacalaureat și un certificat credibil de atestarea a competențelor. Credibil, nu formal, a spus Sorin Cîmpeanu.

Cresc salariile profesorilor. Din 2023...

Prin legile Educaţiei sunt date asigurări în ceea ce priveşte creșterile salariale ale cadrelor didactice. Ministrul spune despre ele că sunt menite să redea și prestigiul și atractivitatea profesiei didactice”. Din acest motiv niciun cadru didactic nu ar trebui să nu mai aibă un salariu mai mic decât salariul mediu pe economia națională. „Este, pe de-o parte o recunoaștere a rolului și a importanței muncii profesorilor, pe de altă parte este un element de atractivitate. Cel mai important este că vom putea să sperăm să atragem în cariera didactică cei mai buni absolvenți de învățământ universitar. Vom avea o șansă în plus, în acest fel. Impactul creșterilor salariale este de 25%, impactul diversificării curriculumului este tot de 25%. Creșterile salariale au impact deja pe bugetul anului 2023, urmând a intra în vigoare în septembrie 2023, odată cu noul sistem, noile planuri-cadru care o să aibă în spate un alt curriculum”, a mai spus ministrul. Laura RADU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:53

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt, telefon 0233.787.050, fax 0233.787.050, e-mail: timisesti @nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: -Imobil teren in suprafata de 1.000 mp, avand carte funciara 52220 si numar cadastral 52220, situat in sat Plaiesu, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 2, judetul Neamt, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 105/12.11.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: Persoanele interesate pot achita contravaloarea documentatiei de atribuire de 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.12.2024, ora 14.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 16.12.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.12.2024, ora 11.00, la Caminul Cultural din sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de contencios administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233.219.493, fax 0233.210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 18.11.2024.
Expoziție în aer liber la Muzeul Unirii -  „Iași, oraș minunat”
24/11/2024 17:08

      Complexul Muzeal National „Moldova” Iasi propune publicului expozitia in aer liber „Iasi, oras minunat” semnată de artistul fotograf Ozolin Dusa si organizată i ...

 Trotinetele electrice din Iași, între viteză, haos și revoluția mobilității urbane
24/11/2024 16:52

Trotinetele electrice au invadat străzile din Iasi cu o viteză ametitoare. În ultimii doi ani, mijloacele de transport usor si ecologic s-au transformat dintr-un trend urbanist inovator intr-un adevăra ...

Rugăciunea și tehnologia, între sacru și digital
24/11/2024 13:56

* intr-un univers dominat de algoritmi si notificări, unde smartphone-urile sunt extensii ale existentei noastre, rugăciunea isi găseste un nou loc * cei care altădată căutau linistea unei biserici sau in ...

Cei mai buni clarinetiști din lume vin la Iași
24/11/2024 13:39

Timp de o săptămană, Iasul va deveni centrul unei importante competittii - Concursul International de Clarinet, ajuns la editia a VII-a, care va reuni instrumentişti clarinetisti din intreaga lume. Competit ...

Endometrioza, boala invizibilă care schimbă vieți
24/11/2024 13:37

* in Romania, una din 10 femei sufera de endometrioză, iar 50% dintre femeile diagnosticate răman infertile * desi este o afectiune foarte răspandită, nu este foarte cunoscută, iar două din trei ...

Femeile care sparg bariere în meserii considerate masculine
22/11/2024 13:45

Într-un peisaj profesional adesea modelat de idei preconcepute, femeile din Iasi isi construiesc propriile drumuri in domenii care păreau candva rezervate exclusiv bărbatilor. Ele nu doar că infruntă ...

Educația alimentară în școli. O revoluție cu impact asupra sănătății și economiei
22/11/2024 13:00

Pe un teren insorit, in spatele unei scoli dintr-un mic oras, cativa copii plantează rosii, morcovi si busuioc. Îmbrăcati in sorturi viu colorate, altii amestecă ingrediente simple in bucătăria sco ...

A fost lansată licitaţia pentru cel mai dificil tronson din Autostrada Unirii
22/11/2024 08:50

 * toate loturile montane de pe sectiunea montană de pe A8 sunt in licitatie de Proiectare si Executie, odată cu lansarea in SEAP a lotului Grinties - Pipirig *  Cătălin Urtoi: „Vineri, tron ...

Frunzele se reîntorc în oraș!
22/11/2024 08:48

Suntem in plin sezon de căderea frunzelor, dar la Iasi acestea nu sunt considerate doar un simplu deseu vegetal, ci materie primă pentru compost. Zilnic, cate 10 autocamioane pline cu frunze sunt adunate de p ...

Primul avertisment al iernii, trecut cu bine!
22/11/2024 08:47

 Comandamentele de Iarnă au intrat in acţiune. Pe tot parcursul nopţii trecute s-a lucrat la deszăpezirea străzilor din Iaşi şi judeţ. Participanţii la trafic sunt sfătuiţi să circule cu pruden ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei