Un sfert de secol de puşcărie pentru angrosiștii de cocaină
Dimensiune font:
* prinderea traficanţilor internaţionali de droguri, scenariu de film * flagrant izbutit după intrarea în scenă a unui investigator sub acoperire * acesta a cumpărat un kilogram de cocaină cu 45.000 euro, bani proveniţi din fondurile speciale ale DIICOT
Punct final, zilele trecute, la Tribunalul Iaşi, în cel mai specatulos caz de trafic internaţional de droguri din ultimul deceniu, cei trei membri ai bandei primind în total 25 de ani de puşcărie. Este vorba de afacerea de mare anvergură, pusă pe picioare de către soţii Cristinel-Nicuşor (45 de ani) şi Mariana Vasiliu (32 de ani), împreună cu Bogdan-Marian Ababei (25 de ani). Primii doi sunt proprietarii societăţii TGV Family Partner SRL, o companie ca profil transportul internaţional de persoane şi colete, cu sediul în oraşul Flămânzi, judeţul Botoşani. Ababei lucra ca şofer în cadrul firmei şi era omul de încredere al soţilor Vasiliu.
Ideea afacerii a aparţinut lui Cristinel-Nicuşor Vasiliu, poreclit Tinel. Facând parte dintr-o categorie socială cu situaţie financiară bună şi având conexiuni şi relaţii în mediile selecte din Iaşi, Tinel a ajuns la concluzia că n-are niciun sens să rişte, vânzând cantităţi mici de cocaină la colţ de stradă, unor clienţi dubioşi, chiar dacă preţul de 100 euro gramul nu-i de lepădat. A anticipat bine că e mult mai rentabil şi mai puţin riscant să comercializeze en-gros, să vândă cocaina la kilogram. În peregrinările sale pe afară, găsise în Amsterdam o sursă foarte bună de aprovizionare, precum şi clienţi în Anglia şi Scoţia, iar primele succese l-au îndemnat să încerce şi piaţa ieşeană.
Deosebit de prudent şi meticulos, Tinel a modificat unul din microbuzele firmei, un Mercedes Sprinter, astfel încât pachetele cu „marfa” să nu poată fi dibuite la eventualele controale ale patrulelor de poliţie. Cu furnizorii şi cu clienţii discuta exclusiv prin whatsapp pentru a evita interceptările ambientale, iar conversaţiile erau şterse imediat.
Pasul următor a fost cooptarea lui Ababei în afacere. După câteva drumuri împreună, pentru şcolarizare, Tinel şi-a lăsat şoferul să se ocupe singur de transporturi, el urmând a se concentra pe găsirea clienţilor în România. În special, în Iaşi. Primul drum al lui Ababei a fost unul cu peripeţii.
Mii de euro ascunşi sub blocul motor, arşi din pricina căldurii
Ababei a ajuns cu bine în Amsterdam, a luat marfa, a trecut Canalul Mânecii şi a livrat primul colet unui albaneze din Londra, un anume Landi. Apoi a ajuns în Scoţia, unde a descărcat restul de colete, cele banale. Banii încasaţi pe cocaină i-a ascuns sub blocul motor. Ghinion. La trecerea prin Eurotunel către Franţa, din pricina căldurii emanate, bancnotele au ars. Speriat de boacă făcută, Ababei a fotografiat bancnotele şi a trimis pozele patronului său. Acesta n-a fost prea îngrijorat, i-a spus că pagubele vor fi recuperate uşor. Să fie liniştit, să meargă la Amsterdam, de unde mai trebuia ridicat un colet „special”. Să fie atent la drum, să circule cu viteză regulamentară, să nu atragă în vreun fel atenţia. Iar la revenirea în ţară, să schimbe traseul şi să se întoarcă prin partea de norde a Geermaniei, ulterior prin Cehia, pe unde nu se efectuează controale de către poliţie. Ababei s-a conformat şi, în seara de 28 februarie 2020, a părăsit Amsterdamul. Era bucuros că şeful îi promisese 10.000 euro pentru toată această acţiune.
Intră în scenă Darius, investigatorul sub acoperire
Între timp, Tinel a venit la Iaşi, în căutare de clienţi. Îi aborda în localurile selecte, le oferea gratuit câte o mostră de cocaină, apoi la spunea că poate aduce cantităţi de ordinul sutelor de grame, că nu se complică vânzând la colţ de stradă şi că e în căutare de dealeri de anvergură.
Cu toată prudenţa manifestată de traficant, despre încercările acestuia de a-şi face o reţea în oraş au aflat şi poliţiştii, care au sesizat DIICOT. Procurorii au decis trimiterea pe teren a unui investigator sub acoperire, cu numele de cod „Darius”. În seara de 23 februarie 2020, Darius s-a întâlnit cu Tinel, a primit mostra gratuită, iar a doua zi a adus-o la laborator. Analiza a confirmat suspiciunile, erau 0,55 grame de cocaină pură. Darius l-a sunat pe Tinel şi i-a spus că vrea să intre în afacere, întrebându-l când vine transportul. „În maxim o săptămână”, a răspuns Tinel.
Că să câştige încrederea traficantului, agentul i-a oferit 500 lei pentru un gram de drog, bani proveniţi din fondurile speciale M.A.I. Tinel îşi freca mâinile de fericire la gândul că a găsit un dealer serios, implicat şi pus pe treabă.
În dimineaţa de 4 martie, Ababei a intrat în ţară, la volanul Sprinterului, prin Vama Borş. În autoturism mai era doar şase pasageri şi un maldăr de colete. Unul dintre călători a coborât în Cluj, ceilalţi aveau ca destinaţie oraşul Flămânzi. Dar mai erau şi pachetele. Ababei a cerut instrucţiuni de la patronul său. Tinel i-a zis: „Mă suni din timp, iar după ce coboară toţi, îmi dai pachetul special! Abia după asta, faci celelalte livrări!”. Ceea ce s-a şi întâmplat.
Tinel l-a sunat imediat pe Darius, spunându-i că în maxim o oră ajunge în Iaşi cu marfa. Era ora 20.00, iar cei doi şi-au dat întâlnire la un local din Rond Agronomie.
Flagrantul
Fiind vorba de prima tranzacţie de anvergură cu Darius, Tinel şi-a luat toate măsurile de precauţie. Soţia sa, Mariana, a fost cea care a plecat cu drogurile la Iaşi, conducând un Volvo de culoare albă, pe ruta Hârlău – Tg.Frumos. El a apelat la unul dintre şoferii firmei, un anume Ionică B., să-l ducă la Iaşi cu maşina personală a acestuia, un Saab. Dar pe altă rută. Plugari – Vlădeni – Popricani, ajungând în Rond Agromie în jurul orei 21.30.
Tinel a coborât, a intrat în localul stabilit pentru întâlnirea cu Darius, discutând cu acesta aproximativ un sfert de oră. L-a întrebat dacă are banii. Agentul i-a împins geanta cu cei 45.000 euro (primiţi din fondurile speciale ale D.I.I.C.O.T., de această dată), aşteptând livrarea. „Nu aici!”, i-a răspuns Tinel. „Mergem în parcarea de la Gară!”. Traficantul a pornit înainte, agentul venind din urmă şi au parcat maşinile la câţiva metri una de alta.
Mariana ajunsese şi ea, îşi parcase maşina la McDonalds, scanase zona, nu văzuse nimic dubios, aşa încât i-a transmis soţului prin SMS că e OK.
Tinel i-a zis lui Darius să aştepte, a mers la maşina soţiei, de unde a luat sacoşa cu cocaină. Ionică a pornit Saab-ul, parcând apoi la câteva zeci de metri după Autogara Codreanu. Acolo şi-a aşteptat patronul. Acesta a urcat în maşina lui Darius, a dat marfa, a numărat banii, apoi a pornit fericit spre autoturismul în care-l aştepta şoferul. N-a mai apucat să urce. A fost momentul în care au acţionat agenţii de la Serviciul de Prinderi în Flagrant. În timpul imobilizării, Tinel a scăpat teancul cu bani, bancnotele împrăştiindu-se pe caldarâm.
Întrebat de provenienţa banilor, a indicat suma exactă, a spus că-i aparţin şi că a venit la Iaşi pentru a-şi cumpăra încă un microbuz pentru firmă. Poliţiştii au zâmbit. Banii erau marcaţi.
Totodată, a fost luată la întrebări şi Mariana. Femeia a răspuns senin că a venit la onomastica unei rude. Nu i-a convins pe anchetatori.
Imediat au sosit şi criminaliştii, care au cercetat amănunţit cele două autoturisme venite de la Flămânzi. Urme de cocaină în Volvo, amprente ale Marianei pe punga cu cocaină, amprente ale lui Tinel, dar şi ale lui Ababei. Soţii Vasiliu au fost încătuşaţi pe loc, Ababei a doua zi.
Niciun inculpat nu recunoaşte
Deşi probele au fost mai mult decât concludente, niciunul dintre inculpaţi n-a recunoscut faptele. Mariana a susţinut, în continuare, că sosirea ei şi-a lui Tinel la Iaşi, în acelaşi timp, dar cu două maşini diferite e o pură coincidenţă. Că ea habar nu are de droguri, că soţul o rugase să-i aducă respectiva sacoşă, deoarece el o uitase pe birou şi că ea nu cotrobăie prin lucrurile altora. Apoi, ca să impresioneze judecătorii, a invocat situaţia fetiţei ei, în vârstă de numai 7 ani, pe care nu are cine să o mai crească dacă va ajunge după gratii. Mariana a fost condamnată la trei ani de închisoare.
Ababei la luat pe „nu” în braţe, a declarat că el doar a condus microbuzul, că a preluat şi livrat coletele, dar nu a ştiut ce conţin aceastea. L-au dat de gol cele câteva convorbiri telefonice avute cu patronul şi interceptate de către oamenii legii. În cazul său, sentinţa a fost de 8 ani şi opt luni de închisoare.
Creierul afacerii, Tinel, intuind că va înfunda puşcăria vreme îndelungată, a fost şi cel mai agresiv în limbaj. Astfel, la judecata pe fond, el a acuzat că la dosar există doar trei probe „obţinute în mod nelegal şi nişte documente false şi lovite de nulitate”, că stă arestat în baza unei făcături a DIICOT. Degeaba, a primit 13 ani şi patru luni.
În total, cei trei s-au ales cu exact 25 ani de puşcărie. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau