Un singur pat ATI disponibil în spitalele COVID din Iași
Dimensiune font:
13 unități administrativ-teritoriale din județul Iași sunt deja în scenariul roşu * incidenţele cele mai mari se înregistrează în Bârnova (7,02), Rediu (8,24), Roşcani (7,02), Valea Lupului (5,67), Miroslava (4,45), Aroneanu (4,79) * alte şase localităţi au depăşit incidenţa de trei cazuri la mia de locuitori: Hârlău (3,07), Ciurea (3,01), Cristeşti (3,84), Holboca (3,07), Oţeleni (3,03), Tomeşti (3,05) şi municipiul Iaşi (3,49) * de remarcat faptul că municipiul se află pe un trend descendent, după ce săptămâna trecută incidenţa în oraş a fost de 3,72/1.000
În ultimele 24 de ore, în judeţul Iaşi au fost înregistrate 140 de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, în scădere faţă de ultima raportare, a anunţat ieri, 7 aprilie, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Dintre aceste cazuri, 74 au fost raportate pe municipiul Iaşi, unde incidenţa a scăzut de la 3,57 la 3,49 cazuri la mia de locuitori. Tot în judeţul Iaşi, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 4 decese în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 715.
În ceea ce priveşte numărul localităţilor din judeţ aflate în scenariul roşu, numărul acestora a urcat la 12, fără municipiul Iaşi. Incidenţele cele mai mari se înregistrează în Bârnova (7,02), Rediu (8,24), şi Roşcani (7,02), Valea Lupului (5,67), Miroslava (4,45) şi Aroneanu (4,79). Alte şase localităţi au depăşit incidenţa de trei cazuri la mia de locuitori: Hârlău (3,07), Ciurea (3,01), Cristeşti (3,84), Holboca (3,07), Oţeleni (3,03),
Tomeşti (3,05).
Iaşul a trecut de 150.000 de vaccinări
În ceea ce privește solicitările de testare ale pacienţilor care prezintă simptomatologie specifică noului coronavirus, încărcate de medicii de familie pe platforma CAPESARO, menționăm că în ultimele 24 de ore echipajele mobile au realizat 168 de recoltări la domiciliu, după cum urmează: 130 realizate de DSP Iași, 21 de SAJ Iași și 17 de Dacomed Iași.
În cadrul campaniei de vaccinare împotriva COVID 19, desfășurată la nivelul judeţului Iaşi, conform datelor centralizate, până în prezent au fost efectuate 150.346 de vaccinări. Din acest număr, 87.518 au fost vaccinate cu doza I şi 62.828 cu doza II. Pe data de 27 martie 2021 au fost vaccinate 1.857 de persoane. Menţionăm că 429 de persoane au primit doza I și 1428 de persoane au primit doza a II-a. De la începutul campaniei de vaccinare s-au înregistrat 282 de reacții adverse ușoare.
Focar extins de COVID-19 la Neurochirurgie
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Iaşi a anunţat ieri apariţia unui nou focar de COVID-19 la Spitalul Clinic de Urgenţă „Prof. N. Oblu” unde în urma ultimei testări epidemiologice, zece pacienţi şi doi asistenţi medicali au fost depistaţi cu nouol coronavirus. Reamintim că, iniţial, în cazul acestui focar fuseseră confirmaţi pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 cinci pacienți. „Cei zece pacienţi confirmaţi pozitiv cu noul tip de coronavirus au fost izolaţi în sectorul COVID, iar asistenții medicali au fost izolați la domiciliu. S-a efectuat, de asemenea, dezinfecția tuturor spațiilor unităţii”, precizează reprezentanţii DSP într-un comunicat de presă.
Un singur pat liber la ATI, în spitalele COVID din Iaşi
În spitalele COVID din Iaşi, ieri mai era disponibil un singur pat la ATI, la Spitalul CF Iaşi, şi 129 de paturi în saloane (8 la Spitalul de Boli Infecţioase, 3 la Spitalul Orășenesc Hîrlău, 20 la Spitalul de Recuperare, 38 la Spitalul C.F Iaşi, 13 la Spitalul Militar şi 47 la Spitalul CF Paşcani. În ceea ce priveşte gradul de ocupare a paturilor din spitalele suport COVID-19, conform raportărilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, miercuri, 7 aprilie, erau ocupate 453 de paturi, din care 66 erau paturi ATI (9 la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase, 8 la Spitalul de Pneumoftiziologie – suplimentare cu un pat, 6 la Spitalul Municipal Paşcani, 5 la Spitalul de Recuperare, 6 la Spitalul CF Iaşi, 19 la Spitalul de Neurochirurgie şi 13 la Spitalul „Sf. Spiridon”.
Recomandări pentru persoanele cu simptome de boală infectocontagioasă
DSP Iaşi vine şi cu o serie de recomandări pentru persoanele suspecte de a fi contactat virusl. Astfel, dacă o persoană prezintă simptome uşoare de boală infecto-contagioasă (tuse, febră, dureri musculare, pierderea mirosului, pierderea gustului etc.) trebuie să se izoleze și să anunţe medicul de familie.
La rândul său, medicul de familie va face solicitarea în aplicația CAPESARO pentru testarea la domiciliu. O echipă a Direcţiei de Sănătate Publică sau a Serviciilor de Ambulanţă va efectua recoltarea. În termen de maxim 24 de ore pacientul va primi rezultatul. Dacă testul este negativ, pacientul poate primi concediu medical de la medicul de familie în baza deciziei eliberate de DSP Iaşi. Dacă testul este pozitiv, pacientul rămâne izolat la domiciliu. Medicul de familie va monitoriza pacientul.
În fine, dacă medicul de familie consideră că sunt necesare investigații suplimentare, trimite solicitarea de examinare prin aplicatia CAPESARO la unitatea medicală la care se efectuează aceste investigații. Având în vedere cererea înregistrată în această platformă informatică, Direcția de Sănătate Publică Iași va elibera o derogare pentru ziua și intervalul orar specificat. In baza acesteia, deplasarea se poate face cu mașina personală sau solicitând Servicul Județean de Ambulanță Iași.
Dacă simptomele de boală infectocontagioasă sunt grave (dificultate în respiraţie, tuse, febră perisitentă, dureri musculare intense, stare de oboseală accentuată etc.) trebuie apelat Serviciul de urgenţă 112. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau