Un tâlhar ieşean şi-a încheiat cariera cu o lovitură de pomină

1talhar

Dimensiune font:

| 17-02-2020 19:22

 * palmaresul unui ieşean convertit în tâlhar: opt infracţiuni în doar un an şi jumătate * a debutat cu un furt de caş, apoi s-a specializat pe laptopuri şi odorizante auto, după care a trecut la tâlhării * pentru toate aceste fărădelegi, acesta a primit o pedeapsă rezultantă de doar doi ani, 9 luni şi zece zile de închisoare

Până a-şi scoate noua carte de identitate (fapt petrecut în februarie 2017), Cristinel a avut o biografie anostă. Aproape analfabet, cu doar patru clase absolvite, ajunsese la 34 de ani fără a fi realizat ceva în viaţă. Doar o cameră de cămin insalubră, într-un imobil de lângă Piaţa Nicolina. Îşi ducea traiul de pe o zi pe alta, la limita subzistenţei, din mici învârteli şi ciubucăreli aşa cum fac mai mulţi locuitori ai zonei. N-a lucrat niciodată cu adevărat şi nici n-a intenţionat să-şi găsească vreun serviciu.

Intrarea lui în breasla infractorilor s-a produs în dimineaţa de 8 iunie 2017, în spatele pieţei. Un  sac plin cu caş de oaie l-a atras mai ceva ca un magnet. Să tot fi avut vreo 10-12 kg. Proprietara, o femeie care de ani buni avea închiriată o tarabă la care vindea produse lactate. Aceasta tocmai ajunsese la piaţă şi era ocupată să descarce marfa. Cristinel a pândit, iar la momentul oportun a acţionat cu multă viclenie. A înhăţat sacul, făcându-se că o ajută pe femeie, a făcut câţiva paşi spre tarabă, după care s-a amestecat în mulţime. După ce s-a asigurat că nu-l mai urmăreşte nimeni, a plecat din piaţă, a stat câteva minute pitit în spatele unei clădiri din apropiere, după care s-a dus în parcare, unde a vândut marfa cu doar 50 de lei. Nu toată, a ţinut şi pentru el o bucată de caş. Banii i-a cheltuit pe un pachet de ţigări şi pe o sticlă de coniac, sărbătorind primul său succes în meseria de hoţ.

Bufniţa colorată

O vreme a stat liniştit, trăind în cel mai pur anonimat. Până în noiembrie 2018. Era pe la orele prânzului, iar Cristinel îşi făcea veacul, ca de obicei, prin piaţă ori prin preajma ei. Era îmbrăcat cu o geacă din fâş, cu glugă, de culoare bleumarin închis, cu fermoar pe partea dreaptă a pieptului, pantaloni de trening bleumarin cu buzunare, marca, încălţat cu adidaşi Nike de culoare albastru închis cu şireturi albe. Se plimba agale, fără nicio ţintă, când privirea i-a fost atrasă de un geamantan aşezat pe bancheta din spate a unei Skoda Octavia, de culoare gri. Şi-a încercat norocul, iar acesta i-a surâs pentru a doua oară. A observat faptul că geamul de la portiera stânga faţă era coborât, a privit în interiorul autoturismului, iar pe bancheta dreapta faţă a văzut o geantă de damă, din piele, de culoare crem, cu un imprimeu pe una din părţi, reprezentând o bufniţă colorată. Hotărârea a luat-o instant. A tras uşor de portiera neîncuiată, s-a uitat cu atenţie în stânga şi-n dreapta ca să fie sigur că nu-l poate suprinde nimeni în fapt, a înşfăcat geanta şi s-a dus glonţ la iubita lui, care locuieşte într-un cămin de nefamilişti de pe b-dul Poitiers. Acolo a făcut inventarul. În geantă erau 200 lei, două carduri bancare şi mai multe acte. Banii i-a cheltuit în câteva ore, mergând cu prietena la restaurant, apoi la păcănele.

Dovedind încă o dată multă viclenie, Cristinel s-a dus a doua zi la magazinul „Agroland”, unde a predat vânzătoarei geanta cu bufniţa colorată. I-a spus femeii că a găsit-o pe stradă, la câţiva paşi de intrarea în magazin.

De la caşul de oaie la laptopuri performante...

Succesul operaţiunii „Bufniţa colorată” l-a făcut să continue în aceeaşi notă. Scenariu asemănător şi la lovitura de pe 3 decembrie 2018. Tot la orele prânzului, tot plimbare domoală. Numai locul acţiunii ceva mai depărtat. Cristinel ajunsese cu periplul pe b-dul Poitiers, undeva în zona unui depozit en-gros. Cu apetit şi concentrare, n-avea cum să nu observe Mercedesul Sprinter roşu parcat în curtea depozitului. Maşina avea geamul de la şofer uşor coborât. S-a apropiat, s-a asigurat că nu-l vede nimeni şi a încercat portiera din stânga. Fix cum se aşteptase, nu era încuiată. Iar pe scaunul din dreapta ditamai geamantanul. L-a înşfăcat şi a mers iarăşi la prietena sa. Acolo a deschis geamantanul, jubilând la vederea celor două laptopuri noi-nouţe, cu tot cu încărcătoare. Le-a luat sub braţ şi a zbughit-o către Piaţa Nicolina. Acolo le-a vândut pe nimica toată. Doar 300 lei, deşi făceau de măcar zece ori mai mult. Bani pe care i-a băut singur de data asta. Iubita nu era acasă şi n-a ştiut de noua lovitură dată de Cristinel.

...şi apoi la smartphone-uri

Gata, îl luase valul, nu se mai putea opri, nu mai avea răbdare să-şi savureze în tihnă şi pe îndelete succesele. Şi-a mărit raza de acţiune, iar a doua zi după treaba cu laptopurile a lovit din nou. A ochit un Opel Vitaro de culoare albă parcat pe b-dul Primăverii, cu geamul din dreapta faţă coborât. Intuiţia i-a spus să încerce portierele. Descuiate, iar pe locul din dreapta, un smartphone Samsung Galaxy S7 Edge. Operaţiune-fulger, nu i-au trebuit mai mult de trei secunde pentru a înhăţa telefonul, care a fost vândut 10 minute mai târziu în Piaţa Nicolina contra sumei de 100 lei.

Prima tâlhărie: a smuls bancnota de 50 lei din mâna unei femei

Anul 2019 a debutat cu un salt calitativ în ceea ce priveşte cariera infracţională a lui Cristinel. A trecut la tâlhării. Era în după-amiaza zilei de 4 ianuarie, iar el îşi făcea rondul obişnuit în jurul Pieţei Nicolina. A intrat şi-n raionul de lactate, cuprins de nostalgia sacului cu caş de oaie. Aici a văzut cum o femeie de aproximativ 60 de ani ţinea într-o mână o bancnotă de 50 lei, iar în cealaltă avea sacoşa cu cumpărături. Victimă sigură. Cristinel s-a apropiat cu un tupeu cât cuprinde, a smuls bancnota femeii şi a fugit, refugiindu-se în camera sa de cămin.

Banii s-au dus în aceeaşi zi, aşa încât Cristinel a pornit din nou la vânătoare. Revenind la prospectarea maşinilor parcate. I-a mers încă o dată. Un Renault Megane al cărui proprietar deschisese portbagajul pentru a lua ceva de acolo. Dovedind o îndrăzneală incredibilă, Cristinel a deschis portiera din dreapta şi a luat smartphone-ul Samsung Galaxy A8 Black. Proprietarul l-a văzut, dar hoţul a scăpat cu fuga. Telefonul a fost vândut cu 150 lei. Banii, ca de obicei, mâncare, ţigări şi băutură.

Pe 9 ianuarie 2019, Cristinel a făcut un nou pas în carieră. A intrat într-o benzinărie de pe b-dul Primăverii şi a sustras de pe raft 10 odorizante auto, pe care le-a vândut în parcarea de la Piaţa Nicolina cu doar 50 lei. De zece ori mai ieftin decât valoarea lor. A doua zi dimineaţa, el a revenit la locul faptei, mai aprovizionându-se cu trei odorizante.

Ultima lovitură. A luat LCD-ul din perete, făcând-o pe poliţistul

Cariera lui Cristinel a luat sfârşit pe 7 mai 2019, la orele prânzului, cu o tâlhărie de pomină. A intrat în scara blocului RENEL, a urcat la etajul 3 şi, mergând după un pont aflat de el, a intrat în locuinţa de la apartamentul 25. Convins că nu-i nimeni acasă. Eroare. Proprietarul tocmai terminase de făcut duş. Cei doi au dat nas în nas, Cristinel a fost luat la întrebări. Cu un tupeu de legendă, mult sânge rece şi o prezenţă de spirit de invidiat, infractorul a scos din buzunar o coală de hârtie, a fluturat-o prin faţa locatarului şi a pretins că este poliţist în exerciţiul funcţiunii. N-a fost crezut şi s-a lăsat cu bătaie. Cristinel a câştigat rapid, prin KO, a smuls LCD-ul prins cu şuruburi de perete, apoi a luat de pe birou două laptopuri plus o sticlă cu vodcă şi a ieşit din apartament

Cel atacat şi-a revenit repede, a blocat ieşirea din scara blocului, apoi a sunat la 112. Cristinel a încercat să iasă pe acoperiş, dar s-a împotrivit femeia de serviciu. Aceasta l-a atacat pe infractor, lovindu-l cu coada măturii din dotare. Între timp, au ieşit şi alţi vecini, iar Cristinel a fost imobilizat şi predat poliţiei. Aşa a luat sfârşit scurta şi fulminanta sa carieră. A urmat un an de anchete şi cercetări, au fost scoase la iveală toate cele de mai sus, iar vinerea trecută a venit şi sentinţa. Prin contopire, o pedeapsă rezultantă de doi ani, 9 luni şi zece zile de închisoare. Marcel FLUERARU

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
S-a finalizat ancheta privind drona din Ucraina prăbușită în Botoşani
18/05/2024 14:23

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a anunţat, joi, că un aparat de zbor fără pilot a fost găsit, in februarie, in judeţul Botoşani. Acesta era de provenienţă civilă şi nu avea armament şi nic ...

Primar din Suceava, internat în spital cu arsuri grave, în urma exploziei unui cazan de țuică
18/05/2024 13:50

Primarul din orasul sucevean Frasin, Marinel Bălan, si incă o persoană au ajuns la spital cu arsuri după explozia unei instalatii artizanale de tuică. Incidentul s-a petrecut miercuri, 15 mai 2024, in gosp ...

Mafia detergenților. Polițiștii au confiscat o cantitate uriașă de produse contrafăcute la Suceava
18/05/2024 13:43

Poliţiştii suceveni au ridicat, in urma unor controale, peste o tonă de detergent de vase şi detergent de rufe care poartă denumirile unor branduri premium şi despre care există suspiciunea că ar fi con ...

Casnica din România care și-a depus actele de pensionare, deși nu a lucrat o zi în viața ei. Cum s-a tranșat situația
18/05/2024 13:36

O femeie din Suceava a incercat să obtină pensionarea pentru limită de varstă cu o adeverintă falsă, din care reiesea că a muncit 13 ani ca muncitor necalificat. Functionarii casei de pensii au făcut ve ...

A fost semnat contractul pentru noul Spital Județean de Urgență. Finanțarea este asigurată prin PNRR
18/05/2024 13:11

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ion Asaftei, au semnat, vineri, in prezenţa prim-ministrului Marcel Ciolacu, contractul pentru construirea noului Spit ...

Spitalul de Urgență Suceava. Purtătorul de cuvânt al instituției se angajează la SAJ
18/05/2024 00:24

Demisii in lant ale medicilor de la Spitalul Clinic Judetean de Urgentă ”Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Un alt medic urgentist a părăsit unitatea medicală. Este vorba despre Dan Teodorovici, cel care a ...

Rusia pune România pe lista țărilor care oferă armament Ucrainei. Despre sistemul Patriot încă nu se spune nimic
18/05/2024 00:13

Rusia a plasat Romania pe un fel de “listă neagră”, aceea a tărilor care furnizează sprijin militar Ucrainei, indicand precis si ce fel de arme a primit Ucraina din partea membrilor NATO, cu toate că n ...

Tot mai mulți traficanți de droguri au căzut în plasa procurorilor DIICOT
18/05/2024 00:10

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizată si Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Neamt au dispus, ieri, retinerea a patru inculpati. Ei sunt cercetati pentru săvarsi ...

FC Botoșani - CS Mioveni 1-0. Aldair a dat lovitura în prelungiri! Moldovenii, avantaj minim pentru retur
17/05/2024 22:37

FC Botosani a invins-o pe CS Mioveni, scor 1-0, intr-un meci care a putut fi văzut la Digi Sport 1, in turul barajului de mentinere/promovare in SuperLiga. FC Botosani - CS Mioveni 1-0. Aldair a făcut difere ...

Câte arme precum cea cu care a fost împușcat premierul slovac sunt într-un mare oraș din România
17/05/2024 22:07

 Atentatul recent din Slovacia, in care un bărbat l-ar fi impuscat pe premier cu o armă cu bile, a pus pe ganduri autoritătile din Romania. În judetul Iasi există in prezent la populatie, inregis ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei