Un vin dintr-un sat ieșean a devenit favoritul românilor!
Dimensiune font:
* Busuioaca de Bohotin s-a dovedit a fi cel mai căutat vin din mediul online, de către români * soiul de struguri cu boabe violet roșcate produce un vin licoros, parfumat și cu o culoare aparte, iar tocmai asta îi atrage pe români tot mai mult, la fel și prețul, destul de accesibil
Busuioaca de Bohotin, Feteasca neagră și Ferească regală, acestea sunt cele mai căutate trei vinuri autohtone din mediul online, de către români. O arată o analiză a specialiștilor din piață, Wines of Romania.
Busuioaca de Bohotin, un soi ieșean
Favoritul românilor în privința căutărilor online a fost Busioava de Bohotin. 22% dintre români au căutat și majoritatea au și cumpărat acest vin.
Soiul își are originile într-un sătuc aflat la 45 de kilometri de Iași, în comuna Răducăneni, satul Bohotin, de unde strugurii și-au căpătat și numele. „De pe timpul lui Ştefan cel Mare, se spune că aici a fost dezvoltat un soi nobil, Busuioaca de Bohotin. E un vin rose, demi-dulce sau demi-sec. E un vin simplu, dar cred că e un vin de calitate. Nu se găsea înainte în România. Este gustos și arată foarte bine, este aromat, acea aroma de busuioc și cu note florale. Aici, în sat, mai sunt doar câteva zeci de hectare cultivate cu vii din acest soi, dar în comunele învecinate găsim suprafețe mult mai mari”, spune un specialist în vinuri.
Localnicii confirmă: Busuioaca de Bohotin este un vin cel puțin inedit. Gustos și elegant, spun ei. „Este vinul nostru, îl știm de când eram mici, dar nu prea se mai cultivă, este pretențios. Știm că e de la noi, de aici, dar nu credeam că e așa popular. Dar acum am auzit, înțeleg că și în străinătate a ajuns”, spune un localnic din Bohotin.
Gustul si culoarea atrag, spun experții
„Gusturile care sunt preferate din ce în ce mai mult sunt cele de vinuri aromate, cu rest de zahăr şi dacă se poate să fie roz, spumante, efervescente, cu atât mai mult. Busuioaca de Bohotin satisface din plin toate aceste nevoi şi de aceea interesul faţă de el este foarte mare”, spune Cezar Ioan, somelier.
Prețul, atractiv și el. Pentru o sticlă, prețul porneşte de la 20 de lei şi ajunge la 70 de lei. Important este pentru români să cumpere și în cunoștință de cauză. „Alegem vinuri din soiurile pe care le cunoaştem, aşadar aceste soiuri, sunt soiuri uşor de apreciat, uşor de înţeles şi care contribuie la susţinerea soiurilor autohtone şi la încurajarea producătorilor în a produce vinuri din soiuri autohtone”, explică Marinela, un expert în vinuri.
Potrivit statisticilor, un român consumă lunar, în medie, doi litri de vin. La nivel mondial, România ocupă locul 13 la producția de vin. Din totalul de vin produs, consumăm tot noi 95% și doar 5% ajunge la export. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau