USLIP Iași acuză: „Ne aflăm în fața unei erori fundamentale în ceea ce privește abordarea față de elevii din zona învățământului tehnic și profesional”
Dimensiune font:
* în acest moment, la nivel naţional sunt incluși pe filiera tehnologică și învățământul profesional aproximativ 41% dintre elevi * „Ținta Ministerului Educației ar fi ca în următorii ani această pondere să fie de 60% din numărul total de elevi... Știm cu toții că o bună parte dintre elevi provin din zone și familii defavorizate unde nu a existat posibilitatea susținerii prin meditații sau alte forme de pregătire. Unii dintre acești copii au fost forțați de statul român să parcurgă învățământul simultan în clasele primare, dar și în școala gimnazială uneori”, spune Laviniu Lăcustă, liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi
Liderul Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi, Laviniu Lăcustă, cere revizuirea integrală a proiectului planurilor cadru și revenirea la o nouă dezbatere publică. Cele mai mari nemulţumiri le are pentru planurile cadru de la filiera tehnologică. „Atacul la disciplinele tradiționale este evident. Nu pot înțelege cum reducerea orelor din trunchiul comun la materii fundamentale (limba română, istorie, geografie, fizică, chimie, biologie, limba străină 2 etc.) poate ajuta în lupta cu reducerea analfabetismului funcțional”, spune Laviniu Lăcustă.
Liderul USLIP consideră că noile planuri cadre supuse discuţiilor sunt discriminatorii, mai ales pentru copiii din învățământul liceal tehnologic. „Echipa de la București, deși plină de intenții bune, mi s-a părut depășită de problemele aduse în discuție. Haideți să nu mai facem experiențe cu o nouă generație de copii! Cred că Ministerul trebuie să revină cu o formă nouă aplicabilă realităților românești și care să plece de la premisa că toți elevii au dreptul la o educație umanistă care pune în centrul atenției orizontul cultural”, spune Laviniu Lăcustă.
„La clasele a XI-a și a XII-a sunt tăiate discipline fundamentale din trunchiul comun precum: istoria românilor, geografia României, matematică, fizică, chimie, biologie, adică exact acele materii care le-ar putea oferi colacul de salvare pentru a putea urma un alt parcurs profesional. Planul cadru agravează și mai mult problema, prin instituirea a nouă săptămâni de practică comasată nu interesează pe nimeni la ce agenți economici sau dacă au această disponibilitate”,
Asta pentru că, în acest moment, la nivel naţional sunt incluși pe filiera tehnologică și învățământul profesional aproximativ 41% dintre elevi. „Ținta Ministerului Educației ar fi ca în următorii ani această pondere să fie de 60% din numărul total de elevi. Ne aflăm în fața unei erori fundamentale în ceea ce privește abordarea față de elevii din zona învățământului tehnic și profesional. Trebuie spus că marea majoritate a acestora ajung în clasa IX-a nu pentru că și-au dorit profilul sau liceul respectiv, ci pentru că repartiția computerizată și mediul socio-economic i-au adus acolo. Știm cu toții că o bună parte dintre elevi provin din zone și familii defavorizate unde nu a existat posibilitatea susținerii prin meditații sau alte forme de pregătire. Unii dintre acești copii au fost forțați de statul român să parcurgă învățământul simultan în clasele primare, dar și în școala gimnazială uneori”, spune Lăcustă.
Într-un astfel de context, liderului USLIP Iaşi i se pare ciudată proiecția actuală a planului cadru pe filiera tehnologică. „Propunem elevilor un traseu rigid din care pot evada spre un alt parcurs cu foarte mare greutate. La clasele a XI-a și a XII-a sunt tăiate discipline fundamentale din trunchiul comun precum: istoria românilor, geografia României, matematică, fizică, chimie, biologie, adică exact acele materii care le-ar putea oferi colacul de salvare pentru a putea urma un alt parcurs profesional. Planul cadru agravează și mai mult problema, prin instituirea a nouă săptămâni de practică comasată nu interesează pe nimeni la ce agenți economici sau dacă au această disponibilitate”, spune Laviniu Lăcustă.
Liderul USLIP Iaşi vrea ca Ministerul Educației să dea dovadă de transparență și să precizeze cine au fost cei care au elaborat aceste documente și expertiza pe care aceștia o au în spate. „Vorbim de destinul a milioane de elevi, care nu pot face obiectul unei noi experiențe nereușite în domeniul Educației. Tot în aceeași ordine de idei ar trebui să știm dacă există studii care au vizat actualul plan cadru și ce nu a funcționat pe formatul prezent. În acest context este foarte greu să faci propuneri pe filiera tehnologică din cauza abordării strategice greșite, care pleacă de la niște fundamente false. Considerăm că planul cadru pe filiera tehnologică ar trebui retras și reanalizat în totalitate”, mai spune Lăcustă.
Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau