USR: „Consiliul Județean Iași e mai mult un Sfat Popular de Partid”
Dimensiune font:
Consilierii Etienne Ignat, Adrian Slabu, Marius Ciobanu, Răzvan Socolov, Mihail Bogdan, Daniel Dîscă spun, la unison, că marea lor realizare în Consiliul Județean Iași o reprezintă presiunea pusă pe executiv pentru diminuarea risipei fondurilor publice
Consilierii judeţeni ai USR Iaşi au prezentat ieri bilanţul unui an de mandat. Un an la finele căruia toţi cei şase aleşi sunt animaţi de dorinţa de a-ţi continua proiectele, cu toate piedicile întâmpina. „Susținem în continuare transparența în instituțiile publice și credem că ieșenii trebuie să știe ce am făcut în acest an, unde mai avem de lucrat și ce proiecte avem pentru perioada următoare. Cert este că nu am stat indiferenți, însă multe dintre inițiativele noastre, ale USR, rămân blocate sau la nivel de solicitare, pentru că, de multe ori, Consiliul Județean e mai mult un Sfat Popular de Partid, unde, ieșenii sunt pe locul doi. În primele 12 luni am pus presiune pe executiv să diminueze risipa și cheltuiala inutilă a fondurilor publice, în primul rând pentru că ni s-a prezentat un buget lipsit de viziune și, în al doilea rând, tot în acest sens, am solicitat reducerea numărului de angajați din CJ și entitățile subordonate. Din păcate, la un an de la preluarea mandatului, singurele vești în acest sens sunt cele pe care le aduce DNA care verifică modul suspicios de a face aceste angajări”, spun aceştia.
Fără apă meteorică facturată populaţiei
La capitolul realizări sunt trecute cele 181 de intervenții prin luările de cuvânt, întrebări sau amendamentele propuse înm cadrul şedinţelor CJ Iaşi, la care se adaugă 183 de ședinte de comisii de specialitate. „Avem o prezență de 95% din totalul ședintelor convocate, în care am luat decizia de a vota doar proiectele privind modernizarea de drumuri care au prevăzute piste de bicicletă și trotuare”, mai spun cei din USR Iaşi.
Tot aceştia au solicitat eliminarea taxei pe apa meteorică, sau, așa cum o știm cu toții, apa de ploaie, facturată lună de lună de ApaVital către persoanele juridice și asociațiile de propietari.
Tot la capitolul realizări apare proiectul privind bugetarea participativă, moment unic în istoria județului Iași, proiect prin care se oferă oportunitatea ieșenilor de a dezbate și vota ce idei să se implementeze din bugetul județului în limita a un milion de euro.
Evident, nu puteau lipsi proiectele vizând pandemia de CODID-19. Astfel, au fost depuse amendamente și făcute interpelări legate de raportul periodic privind vaccinarea în județul Iași, alocarea de fonduri pentru echipamente la spitalul de copii. Un alt proiect se referă la o finanțare nerambursabilă la centrele medicale de permanență din județul Iași și alocarea sumei de un milion euro pentru dotarea lor cu echipamente. Preluarea de către CJ a imobilului din strada Lt. Stoicescu nr. 6, renovarea Muzeului Casa Pogor şi realizarea internshipul Consiliului Județean sunt alte trei proiectele trecute în acest bilanţ.
Amendamente neacceptate
La capitolul nerealizări sunt menţionate 13 amendamente care nu au fost neacceptate la bugetul pe 2021. Este vorba de caravana cu medici, digitalizarea și integrarea informațiilor pacienților din spitalele ieșene, SF pentru Autogara Iași, suplimentarea cu credite de angajament în valoare de 1.3 milioane de lei, pentru Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” Iași, înființarea unor centre locale de sacrificare a animalelor, înființarea unor Parcuri Agroindustriale, creșterea accesului la serviciile de medicină dentară elementară pentru copiii din județul Iași prin operaționalizarea unui cabinet de medicină dentară mobilă şi demararea unor măsuri privind înființarea unei infrastructuri pentru mijloacele de transport alimentate cu hidrogen. Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau