Val de tentative de suicid, la Iași
Dimensiune font:
* de Crăciun, depresia i-a împins pe mulți ieșeni să încerce să-şi pună capăt zilelor * medicii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași spun că s-au confruntat cu multe astfel de cazuri, iar că singurătatea în preajma Sărbătorilor predispune la sinucidere
Crăciunul nu reprezintă un moment de fericire și bucurie pentru toată lumea. Mare parte din cei singuri ori cei cu depresie instalată deja ajung în preajma Sărbătorilor la situații limită. Astfel, nu puțini sunt cei care încercarcă prin tot felul de metode să-și pună capăt zilelor. Medicii din cadrul Institutului de Psihiatrie „„Socola” Iași spun că a crescut mult numărul cazurilor de tentative de suicid, atât în contextul pandemiei, dar mai ales al sărbătorilor. „Atât în context pandemic, cât și în contextul sărbătorilor de iarnă s-a observat o creștere a cazurilor prezentate în urgență, la Camera de gardă, a tentativelor suicidare, cu aproximativ 20% față de luna anterioară. Vârstele pacienților cu tentative suicidare variază între 21 și 78 de ani, preponderența cazurilor înregistrându-se la sexul feminin. Metodele utilizate sunt ingestia polimedicamentoasă, venosecția și chiar tentativa prin spânzurare”, a declarat dr. Raluca Prepeliță, medic primar psihiatru în cadrul Institutului Socola.
Medicul a mai spus că cele mai multe tentative de suicid au fost în rândul femeilor și că acestea survin, de cele mai multe ori, la persoane care suferă de depresie și cărora această perioadă a Sărbătorilor le accentuează starea și suferința. „Pacienții cu tentative suicidare prezintă de cele mai multe ori o simptomatologie depresivă cu sau fără simptome psihotice cu stare deprimată, insomnii, apatie, scăderea randamentului personal sau a elanului vital, sentimente de inutilitate, ideație sumbră, demobilizatoare. La unii pacienți tentativele suicidare survin ca și agravare a simptomatologiei depresive pentru care deja aceștia primesc tratament medicamentos și psihoterapic”, a mai declarat dr. Raluca Prepeliță.
Salvată de mai multe ori
Printre cazurile ajunse în această perioadă la Institutul de psihiatrie „Socola” se numără și o femeie de doar 38 de ani care a fost salvată după ce a vrut să-și pună capăt zilelor cu un pumn de medicamente. Aceasta a mai fost salvată odată în luna iulie când a mai avut o astfel de tentativă. Medicii spun că pacienta suferă de depresie de mai multă vreme și că în loc să anunțe că i s-au agravat simptomele, aceasta a decis să-și încheie socotelile cu viața. „Pacienta se află la prima adresabilitate la Camera de gardă a Institutului, dar în evidență psihiatrică ambulatorie de aproximativ un an pentru un episod depresiv sever fără simptome psihotice. Aceasta s-a prezentat în urgență psihiatrică trimisă din UPU Sf. Spiridon pentru o tentativă suicidară prin ingestie polimedicamentoasă cu medicație din tratamentul psihiatric. Anamneza relevă faptul că pacienta prezintă ideație suicidară de aproximativ 6 luni, cu o tentativă anterioară nereușită în iulie 2021. Pacienta declară că nu a comunicat medicului psihiatru din ambulatoriu despre agravarea simptomatologiei de frică să nu-i adauge medicație în tratament”, a mai povestit medicul psihiatru Raluca Prepeliță precizând, totodată, că pacienta a refuzat internarea, la fel și familia acesteia. A doua zi însă, au înțeles riscurile la care se expun și pacienta s-a întors în spital fiind și acum internată și în supraveghere pentru tratament de specialitate.
În această perioadă, și nu numai, specialiștii recomandă plimbările, sportul și activitățile cu cei dragi pentru a menține starea de bine. De asemenea, aceștia spun că trebuie acordată o atenție deosebită personelor care suferă de depresie întrucât această perioadă este favorabilă agravării simptomelor. Oana POPA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau