Vechile cinematografe ale Iașului, readuse la viață
Dimensiune font:
Rând pe rând, vechile cinematografe de stat ale Iașului sunt reabilitate. De joi au început, oficial, lucrările la Cinema Dacia. Povestea tristă a cinematografului cu un destin scurt, de doar 7 ani, a început în 1987 și s-a terminat în 1994, când s-a pus lacătul pe ușă.
De atunci, spațiul cu 500 de locuri a fost folosit cel mult ca depozit de materiale de construcții.
După îndelungi lupte în instanță, Cinema Dacia a intrat din nou în posesia autorităților locale, iar prin fonduri împrumutate de primărie intră acum și în reabilitare. „Un obiectiv cultural cu o poveste tristă, însă, în spate și cu un istoric scurt și trist. Este un istoric scurt 7 ani de funcționare, din 1987 până în 1994. Acum sperăm să facem această poveste mai frumoasă și să îl redăm comunității, să il dăm acestui cartier impresionant, atât ca număr de locuitori, dar mai ales ca număr de locuitori tineri și scopul nostru pentru această acest imobil este să-l transformăm, bineînțeles, în Ateneul copiilor, pentru că eu cred că este cea mai mare densitate de copii din tot municipiul Iași. Și atunci venim în întâmpinarea lor să le aducem bucuria aici la ei, în Cartierul Alexandru cel bun”, a explicat Gheorghiță Piersic, director Interimar Ateneul Național Iași.
Lucrările vor dura 18 luni
Cinematograful Dacia a intrat în reabilitare și ar urma să fie gata peste un an și jumătate, conform proiectului. „Sperăm noi ca după ce se termină lucrările, cât mai curând, într-un an jumătate, să îl putem reda comunității. Noi vedem că e într-o stare deplorabilă, nu mai poate fi salvat nimic de aici. Practic, doar spațiul.
Dar și acesta va fi modificat, pentru că, fiind gândit ca un cinematograf, nu mai poate funcționa strict ca cinematograf și vrem să-l transformăm în sală multifuncțională, adică să avem și scenă pe care să jucăm și piese de teatru sau să oferim recitaluri sau concerte”, a mai spus directorul de la Ateneu.
În noul spațiu reabilitat din Dacia vor exista 400 de locuri, iar de lucrare se ocupă o firmă de construcții de renume din Azerbaidjan, firmă care a reabilitat, de-a lungul timpului, clădiri dintre cele mai complexe.
Și celelalte cinematografe de stat din Iași revin la viața
Din fericire, nu doar la Cinema Dacia se fac lucrări. În zona zero a Iașului, la Cinema Victoria, lucrările sunt aproape gata și există planuri și pentru celelalte două cinematografe. „Când, iată, nimeni nu mai credea să se întâmple asta, totuși plecăm la drum. Este cel de al 2-lea cinematograf în care, concret, plecăm la drum. După fostul Cinema Victoria, actualmente Sala Unirii, acolo unde deja de un an de zile facem evenimente culturale și care a devenit cea mai mare sală de spectacole și concerte, iată că venim în cartierul cu cea mai mare densitate de tineri, de copii, pentru a transforma ceea ce a fost. A trebuit să avem răbdare sau, din păcate, au trecut 30 de ani peste această clădire, 30 de ani în care am fi putut să o folosim și nu am folosit-o, dar iată că, totuși, într-un final s-au găsit variantele necesare și fondurile necesare, mai ales pentru a începe acest proiect”, a spus Andrei Apreotesei, Director Interimar Complexul Muzeal Moldova.
Acum, însă, se lucrează și la cel de al 3-lea cinematograf, respectiv Cinematografului Tineretului (Trianon), de pe strada Lăpuşneanu. De luni, acesta a intrat la licitație. „Așteptăm validarea și sperăm ca la începutul săptămânii viitoare, atunci când vom primi decizia finală de la București, să putem spune start licitației și orice constructor care dorește să se înscrie la acel proiect, un proiect destul de generos din punct de vedere financiar de 3,5 3,7 milioane de euro, dar foarte ofertant din punct de vedere al arhitecturii, fiindcă îl vom reface după amprentă arhitecturală a colosseumului bragadiru, celebra clădire din perioada interbelică. Îi mulțumesc domnului arhitect oancea P pe această cale că am reușit să ajungem la un acord comun acolo va fi o sală de spectacole și concerte la liber. Ce înseamnă liber înseamnă că nu vor fi scaune fixe, dar în schimb bucuria mea este că am reușit să identificăm și să o rezolvăm și problema cinematografului fiind că vom face o sală tip multiplex acolo, așa cum găsim în mai toate mall urile pentru a servi și publicul iubitor de film de artă. Si ne mai rămâne ultimul și poate cel mai greu dintre toate, respectiv fostul cinema Republica, așa cum îi spunem acum, care este și cel mai mare și va fi cu siguranță și cel mai costisitor dintre toate.” a mai spus Andrei Apreotesei, director Interimar Complexul Muzeal Moldova. Maria STANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau