Victima n-a formulat plângere întrucât este în comă
Dimensiune font:
* în curând se fac doi ani de când un cetăţean din judeţul Neamţ a fost victima unui grav accident rutier, iar şoferul vinovat încă nu a fost trimis în judecată * nu există o plângere penală împotriva acestuia * victima e, în continuare, în comă * vor mai trece măcar trei ani până la rezolvarea întregii situaţii
Până în acea nefericită dimineaţă de iunie a anului 2018, viaţa domnului D. fusese una liniştită, prozaică, cu satisfacţii şi unele reuşite. Erau zorii zilei, el a coborât din bloc pentru unele cumpărături, a dat să traverseze pe la trecerea din faţa scării, a făcut câţiva paşi şi totul s-a rupt. Un Volkswagen Lupo l-a luat din plin, l-a proiectat în aer mai bine de 20 metri, aruncându-l peste o maşină parcată. Traumatisme multiple, la cap, torace, braţe şi picioare. La venirea ambulanţei era deja în comă, dar trăia.
În lunile ce au urmat, domnul D. a fost mutat de la un spital la altul. Mai întâi, la Piatra Neamţ. De aici, la Târgu Mureş, apoi la Iaşi şi după aceea la Cluj. Sănătatea i s-a ameliorat oarecum, dar medicii români n-au reuşit să-l scoată din starea vegetativă. Raportul medico-legal de la sfârşitul acelui an pronosticase că-i vor fi necesare 110-120 zile de îngrijiri medicale. Au trecut şi astea, dar tot nimic.
Disperată, soţia a făcut mari eforturi financiare şi l-a transferat într-o clinică din Italia, unde se află şi acum. Tot în comă.
Autorul accidentului stă liniştit, nu poate fi tras la răspundere în niciun fel, ancheta penală s-a blocat, neajungând în instanţă. Asta, deoarece nu există la dosar o plângere penală formulată de victimă!!
Singura şansă a familiei de a obţine despăgubirile cuvenite şi de a-l trimite pe făptaş în faţa instanţei (evident, în afara variantei ca victima să-şi recapete cunoştinţa) rămăsese aceea ca soţia să obţină calitatea de curator, ca să-l poată reprezenta pe domnul D. în relaţiile cu instituţiile publice. Acest lucru s-a materializat luna trecută, după o decizie a unui tribunal din Italia. Femeia a tradus şi legalizat actul, dar acest lucru nu este suficient pentru ca să poată produce efecte.
"In acest caz se va face un proces de recunoaştere a hotărârii judecătoreşti prin care s-a instituit în Italia tutela pentru victima accidentată în România şi aflată în prezent în stare vegetativă, internată într-un spital din Italia", a comentat avocata Gianina Poroşnicu această situaţie anormală. Ea a mai adăugat că există o problemă reală şi majoră legată de protejarea adulţilor în astfel de situaţii, procedurile de reprezentare fiind mult mai complicate decât în cazul victimelor minore. Întrebată cam în cât timp estimează că va fi rezolvată în totalitate chestiunea, avocata Poroşnicu a răspuns, fără nicio ezitare: "Un proces de felul acesta va dura pe teritoriul României în jur de trei ani". Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau