VIDEO Cerşetorii au emigrat în intersecţiile din oraş
Dimensiune font:
În zona Dumitru Mangeron - Sf. Lazăr, de exemplu, pot fi văzute trei perechi de cerşetori femeie-copil care apelează la mila şoferilor care opresc la semafor * intersecţia a fost aleasă întrucât oferă vizibilitate în ceea ce priveşte prezenţa maşinilor de poliţie * comercianţii din zonă au remarcat şi faptul că milogii sunt bine îmbrăcaţi şi au telefoane de ultimă generaţie, semn că cerşetoria încă rămâne o afacere profitabilă
În vara acestui an, la Iaşi, a fost lansată oficial o amplă campanie care are ca scop diminuarea fenomenului cerșetoriei în municipiul Iași. Potrivit iniţiatorilor, aceasta va urmări identificarea persoanelor care cerșesc, evaluarea situaţiei acestora şi informarea lor cu privire la serviciile și beneficiile pe care le pot accesa la nivel local, precum și conștientizarea şi responsabilizarea ieșenilor privind consecințele încurajării cerșetoriei.
„Cerșetoria, însoțită de marginalizarea socială, dar și de abandon școlar, sunt probleme pe care le urmăresc cu maximă atenție în activitatea mea de primar. Combaterea acestor flageluri este deosebit de importantă pentru comunitatea ieșeană pentru că acestea au consecințe nocive și pe termen lung. Criza economică și socială generată de pandemia de COVID – 19 a accentuat prezența cerșetorilor la Iași. Trebuie să intervenim repede și cu toate mijloacele! Nu vorbim despre combaterea altruismului și a grijii pe care un om trebuie să o aibă pentru cel de alături, dar nici nu putem lăsa ca acest fenomen să devină necontrolabil!”, a declarat primarul Mihai Chirica, în cuvântul adresat participanţilor la evenimentul de lansare a campaniei.
Raiul cerşetorilor s-a mutat la semaforul de la Facultatea de Construcţii
Între timp, zona centrală pare a fi fost curăţată de cei care, într-un fel sau altul, scot bani din buzunarele trecătorilor. Problema, însă, constă în faptul că cerşetorii s-au „mutat” în zone ferite de ochii oamenilor legii sau care le oferă avantajul de remarca prezenţa Poliţiei Locale. O astfel de zonă este şi intersecţia dintre Dumitru Mangeron şi Sf. Lazăr. Zilnic, aici pot fi văzute trei perechi de cerşetori femeie-copil care apelează la mila şoferilor care opresc la semafor. „Apariţia lor e relativ recentă, cam de o lună. Trec şi echipaje de poliţie numai că zona le conferă vizibilitate, iar atunci când remarca prezenţa oamenilor legii se fac nevăzuţi. Uneori, sunt însoţi de un bărbat care, cum se spune, ţine de şase. Curios este faptul că sunt bine îmbrăcaţi, au iphon-uri, iar despre una dintre femei se spune că ar avea mii de euro într-un cont la BRD”, povesteşte unul dintre comercianţii din zonă.
Cifre îngrijorătoare
Amploarea pe care fenomenul de cerșetorie o manifestă la Iași este redată statistic de către reprezentanții Poliției Locale prin cifre relevante.
Spre exemplu, în perioada 1 ianuarie 2021 – 31 iulie 2021 au fost constatate 677 de cazuri de cerșetorie și persoane fără adăpost. Apoi, la nivelul Dispeceratului Poliției Locale Iași s-au înregistrat un număr de 262 sesizări pe linie de cerșetorie și prezența persoanelor fără adăpost, iar prin aplicația City Report au fost înregistrate un număr de 115 sesizări având aceleași subiect, în total 377 de cazuri.
În același interval de referință polițiștii locali au întocmit 19.290 procese verbale de constatare a contravenției, 677 (3,509%) fiind întocmite în materie de apelare în mod repetat la mila publicului (conform Legii nr. 61/1991) pe raza municipiului Iași. Diferența (300) existentă între numărul total de constatări (677) și numărul sesizărilor (377) reprezintă activitatea de constatare a contravențiilor din oficiu a polițiștilor locali.
Din totalul de 206 de contravenienți sancționați pentru cerșetorie, 25 sunt din municipiul Iași, nu mai puțin de 181 provenind din alte localități: Ciurea, Girov, Dancu, Holboca, Piatra Neamț, Dolhasca, Botoșani, Belcești, Bivolari, Podu Iloaiei, Tg. Frumos, Războieni, Comarna, Voinești, Stolniceni Prăjescu, Pașcani, Ceplenița ș.a.
De remarcat este faptul că în rândul cerșetorilor identificați de polițiști se află și șase minori cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani. Lor li se alătură 200 de adulți (80 de femei și 120 de bărbați). Lucian STATE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau