Viitura de pe Prut a intrat în România şi s-a calmat
Dimensiune font:
* ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că maximul viiturii va fi înregistrat la Botoșani pe râul Put în această seară, dar populația trebuie să stea liniștită pentru că Barajul de la Stânca – Costești este pregătit să mai primească 500 de milioane de metri cubi de apă față de nivelul actual * specialiștii de la Administrația Națională „Apele Române” au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe Prut
Ieri dimineaţă, pe râul Prut, la stația hidrometrică Oroftiana, cota de pericol a fost depășită cu 176 cm, începând cu acea oră nivelurile fiind în ușoară scădere, (+178 cm a fost valoarea maximă înregistrată), la stația hidrometrică Rădăuți Prut s-a depășit cu 50 cm cota de pericol, iar la staţia hidrologică aval Stânca Costești cu 42 cm.
Specialiștii de la Administrația Națională „Apele Române” și de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad estimează că unda de viitură va ajunge astăzi, prin propagare, la Rădăuți-Prut. ,,Populația din zonele afectate a fost în permanență informată prin Ro-Alert. Riscul cel mai ridicat este pe Prut. Avem o cantitate impresionantă de apă care provine din Ucraina sub forma unei viituri, cu un maxim mâine seară. La barajul de la Stânca-Costești au fost deja evacuate cantități mari de apă pentru a face față viiturii. Populația trebuie liniștită. Barajul este pregătit să mai primească 500 de milioane de metri cubi de apă. Localitățile aval de Stânca-Costești nu vor fi puse în pericol. Cu siguranță vom interveni dacă va fi cazul”, a dat asigurări ministrul Mediului.
Costel Alexe va ajunge mâine la Rădăuți-Prut, iar tot acolo poate ajunge, în orice moment, și ministrul de Interne, Marcel Vela.
Situaţia din teren, monitorizată în permanenţă
Pentru a diminua pagubele viiturii de pe Prut, produsă în Ucraina, ministrul Mediului a precizat că au fost luate toate măsurile necesare pentru evacuarea apei.
Echipele formate din personal tehnic de specialitate, personal deservent utilaje și muncitor de la Sistemele de Gospodărire a Apelor Botoșani și Iași și de la Centrul de Intervenție Rapidă al ABA Prut-Bârlad sunt pregătite să intervină pentru apărarea împotriva inundațiilor în localitățile Oroftiana, Baranca și Rădăuți-Prut, cu amplasarea liniilor de apărare în caz de nevoie (diguri de apărare din panouri mobile, saci cu nisip) pentru protejarea populației din zonele potențial inundabile.
Specialiștii de la Administrația Națională „Apele Române” au pregătit acumularea Stânca-Costești pentru a prelua unda de viitură de pe râul Prut.
În acest sens angajații Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Iași, Vaslui și Galați monitorizează tranzitarea viiturii de pe cursul de apă Prut și supraveghează nivelurile şi debitele pe toate cursurile de apă şi la toate construcţiile hidrotehnice cu rol de apărare din administrare şi se monitorizeză în permanenţă situaţia din teren.
Reamintim că este încă în vigoare Codul roşu hidrologic emis de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor până astăzi, 26 iunie, la ora 24, pe cursul de apă Prut – sector amonte Acumularea Stânca-Costeşti (judeţul Botoşani). Până ieri la amiază fuseseră emise două avertizări hidrologice de fenomene imediate de Cod roşu cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinele hidrografice: Volovăț, Bașeu – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, județul Botoșani și pe râurile din bazinele hidrografice: Jijia – afluenții aferenți sectorului aval confluență cu râul Putreda – amonte S.H. Dângeni, Sitna – afluenții aferenți sectorului aval acumularea Cătămărăști - amonte S.H. Dracșani, Miletin – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Nicolae Bălcescu – S.H. Șipote, Bahlui – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Hârlău – amonte S.H. Podu Iloaiei. Nicolae DRUMEA
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau