Vin vremuri grele pentru asistaţii social!
Dimensiune font:
* cei 13.529 de asistaţii social ieşeni au încasat, în septembrie, aproape 3 milioane de lei, cea mai mare parte a ajutoarelor ajungând în comuna Lungani – peste 130 mii lei * după ce, anul trecut, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a 2.063 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus, Ministrul Muncii a anunţat că intenţionează să modifice legislaţia în domeniul ocupării forţei de muncă
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că intenţionează să modifice legislaţia în domeniul ocupării forţei de muncă, dând astfel posibilitatea persoanele cu 4 clase să participe la mai multe cursuri de formare pentru a-şi găsi astfel mai uşor un loc de muncă.
Decizia ministrului vine ca urmare a faptului că, anul trecut, din aproximativ 170.000 de dosare de ajutor social, în cazul a 2.063 a fost încetată plata, persoanele refuzând un loc de muncă propus. „Am cerut să mă văd cu aceşti oameni care refuză locul de muncă. Funcţie de concluzii, mă gândesc la noi soluţii de sprijin. Este mult de muncă şi aici”, a precizat Violeta Alexandru.
Aceasta susţine că perioada în care persoana primeşte o indemnizaţie de şomaj trebuie să fie cât mai scurtă, iar oamenii trebuie ajutaţi să îşi găsească cât mai repede un loc de muncă. „Sunt convinsă că sindicatele care sunt de ani de zile în CA-ul ANOFM mă vor sprijini pentru a avea români activi pe piaţa muncii”, menţionează Violeta Alexandru.
Ea a arătat că trebuie văzut cât de uşor este să fie găsite anunţurile privind locurile de muncă arătând că sunt români care au revenit în ţară şi cărora ar trebui să le fie uşor să îşi găsească un loc de muncă. „Din păcate, puţini apelează la AJOFM-uri. Instituţia nu este astăzi un actor important în această piaţă. Ar merita. Voi face şi eu o simulare”, subliniază ministrul de resort.
Ea aminteşte că refuzul unui loc de muncă sau al participări la cursuri de formare profesională oferite de AJOFM-uri încetează dreptul la ajutor social, iar o nouă cerere de ajutor social se poate transmite după 12 luni. „Sunt însă judeţe în care principiul stabilit în lege nu funcţionează astfel încât oamenii se obişnuiesc să fie dependenţi de ajutorul social şi nu depun eforturi pentru a muncii”, a mai menţionat Violeta Alexandru.
AJOFM-urile nu se străduiesc suficient
Aceasta a precizat că una dintre explicaţiile pentru această situaţie ar fi aceea că procesul de comunicare între instituţiile implicate presupune un schimb greoi de documente: cererile pentru ajutor social se depun la primărie, care declanşează ancheta socială şi stabileşte eligibilitatea pentru acordarea ajutorului social. AJPIS-urile fac plata ajutorului social şi trimit lunar, în format electronic, în termen de 5 zile de la primirea situaţiilor de la primar, la AJOFM şi la ITM lista persoanelor apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social. În termen de 5 zile, AJOFM şi ITM trimit înapoi la AJPIS situaţia nominală cu persoanele din familiile beneficiare de ajutor social care s-au încadrat în muncă, inclusiv cu cele care au plecat cu contract de muncă în străinătate/au refuzat un loc de muncă oferit/participarea la cursuri de formare profesională.
Pe de altă parte, o altă explicaţie ar fi, în opinia ministrului, faptul că AJOFM-urile nu se străduiesc suficient ca să găsească locuri de muncă acestor persoane care, în proporţie de peste 80% au 4 clase. „Sau se ascund după explicaţia că persoanele nu vin la AJOFM atunci când sunt chemate pentru a li se oferi loc de muncă/cursuri de formare. Nu se încearcă înţelegerea motivului pentru fiecare caz în parte. Şi un om apt dacă îl pierdem de pe piaţa muncii, e grav”, a subliniat Violeta Alexandru.
La Iaşi, cei mai mulţi asistaţi social provin din comuna Lungani
În judeţul Iaşi, numărul asistaţilor social a crescut în septembrie, în comparaţie cu luna precedentă. Astfel, numărul ieşenilor care încasează ajutorul social (Legea privind venitul minim garantat) a ajuns la 5.903, faţă de 5.856, în august, aceştia încasând, luna trecută, 1,59 milioane lei. Cei mai mulţi beneficiari provin din comuna Lungani - 411, municipiul Iaşi – 285, comunele Ţibăneşti – 209, Mironeasa – 201, şi Răducăneni – 175, iar cei mai puţini din comunele Vlădeni – 2, Roşcani -4, şi Plugari – 5, existând şi 2 comune care nu mai au în plată acest tip de ajutor social - Andrieşeni şi Ţuţora.
În ceea ce priveşte numărul persoanelor care încasează alocaţie pentru susţinerea familiei şi aici numărul beneficiarilor este în creştere – 7.590 în august, 7.626 în septembrie, lună în care au încasat 1,39 milioane lei. Recordmanii se regăsesc în comunele Deleni – 353, Lungani – 322, şi Răducăneni – 235. În total, doar la aceste două categorii, cei 13.529 de asistaţii social ieşeni au încasat, în septembrie, aproape 3 milioane de lei, cea mai mare parte a ajutoarelor ajungând în comuna Lungani – peste 130 mii lei. Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau