Violența, motivul principal al divorțurilor, la Iași
Dimensiune font:
Deși la Iași numărul divorțurilor a mai scăzut în ultima perioadă, există încă multe familii care decid să pună punct căsniciei din diverse motive. Violența, fie verbală sau fizică, infidelitatea sau lipsa sincerității sunt doar câteva motive care duc la separarea dintre soți.
În prima lună din noul an, în județul Iași s-au înregistrat doar 49 de divorțuri. În afară de luna ianuarie a anului 2022, când doar 34 de familii din Iași au decis să se destrame, în celelalte luni din an s-au înregistrat chiar și peste 100 de divorțuri, deci dublu față de prima lună a anului 2023.
Motivele care duc la destrămarea familiei
În cursul anului trecut, pe rolul instanţelor din judeţul Iaşi au fost înregistrate 2.688 dosare având ca obiect disputele conjugale. De cele mai multe ori, agresiunile din familie s-au soldat cu despărțirea părinților. După cum susțin psihoterapeuții ieșeni, violența fizică sau verbală între cei doi soți, infidelitatea în relație, lipsa sincerității sunt doar câteva dintre motivele care duc la separare. „Din păcate, oamenii își fac jurăminte pe care nu le pot îndeplini. Cauzele divorțului pot fi diverse, dar cele mai întâlnite sunt: violența verbală sau fizică, lipsa sincerității și a autenticității, diminuarea atracției dintre soți, infidelitatea, lipsa de implicare, teama și fuga de responsabilitate, indisponibilitatea de a mai avea o relație stabilă atunci când există numeroase opțiuni, la îndemână, faptul ca soții nu mai au obiective comune, iar evoluția fiecărui soț se poate realiza mai facil pe cont propriu și nu împreună. Dacă o căsătorie ajunge la divorț, cu siguranță fiecare partener are lecțiile lui de învățat, lecții care îi ajută pe ambii să-și adreseze câteva întrebări și să evolueze, iar aceasta poate fi partea bună a divorțului. Consider că, nu toate relațiile merită să fie salvate, cu orice preț”, ne-a spus psihoterapeutul Andra Drăgan.
Sute de căsătorii în fiecare lună
Lunar, sute de căsătorii sunt oficializate, la Iași. În ianuarie 2023, 222 cupluri au decis să își unească jurămintele. Lunile în care au fost înregistrate cele mai multe căsătorii anul trecut au fost: iulie (946), august (960) și septembrie (780). „O căsătorie sănătoasă se bazează încă de la început pe intimitate, care implică o prietenie trainică, apoi pasiunea este ingredientul esențial al atracției și nu în ultimul rând angajamentul sau responsabilitatea față de relație și față de partener”, ne spune Andra Drăgan, psihoterapeut. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau