Zeci de dosare penale pentru schingiuirea animalelor, la Iaşi
Dimensiune font:
În cursul anului 2021, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor Iași au organizat mai multe acțiuni la nivelul județului. Oamenii legii au soluţionat 149 de petiţii primite de la cetățeni care au semnalat agresiuni asupra animalelor. În urma celor constatate, polițiștii au întocmit 33 de dosare penale şi au aplicat 125 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 11.070 de lei.
„Din cele 33 de dosare penale întocmite de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, nouă au fost pentru uciderea animalelor, cu intenție, fără drept; șase au fost pentru rănirea sau schingiuirea animalelor, iar restul pentru alte infracțiuni”, a transmis agent de poliție Ioana Bîlea, purtător de cuvânt IPJ Iași.
Unul dintre cazurile care s-au soldat cu dosar penal a fost cel al unor pui de pisică, care au fost puși într-o pungă și aruncați la un tomberon din Piața Unirii din Iași. Norocul celor patru pisoi a fost o femeie care i-a auzit că mieunau din pubele. După ce i-a salvat, aceasta a sunat la 112 pentru a alerta Poliția Animalelor Iași. La scurt timp, oamenii legii au luat pisicile și le-au dus la Padocul din Tomești. „Cazurile de la nivelul județului sunt foarte multe și acum nu vorbim doar despre câini și pisici. Sunt și animalele de fermă, vaci, cai, porci care ajung să fie victimele agresiunilor stăpânilor. Multe animale au fost găsite bătute, schingiuite pe câmpuri și nu s-a putut identifica autorul. Este bine că se iau măsuri dar mai avem mult de muncă când vine vorba despre asigurarea protecției animalelor”, Simona Mantescu, voluntar la Adăpostul Tomești.
Legea animalelor trebuie înăsprită
Legea nr. 205/2004 privind protecţia animalelor spune că „poliţiştii din cadrul Poliţiei Române care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că un animal se află într-o situaţie de pericol emit, de îndată, ordin de plasare a animalului în adăpost pentru o perioadă de 45 de zile”.
Cei care comit următoarele infracțiuni pot fi pedepsiți cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă: uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive, organizarea de lupte între animale sau cu animale, rănirea sau schingiuirea animalelor sau folosirea lor, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare. Pentru a stopa aceste fenomene, asociațiile care apără drepturile animalelor au creat diferite articole și clipuri prin care îi învață pe cetățeni cum să raporteze un abuz. Ruxandra CAȘU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau