Zeci de mii de nevoiași, o singură cantină socială!
Dimensiune font:
De mai bine de 22 de ani, doar cantina administrată de Direcţia de Asistenţă Socială se îngrijeşte de hrana nevoiaşilor din oraş * prețul unui meniu este de 12 lei, iar într-o lună, prețul meniurilor oferite unui beneficiar se ridică la suma de 360 de lei * ieşenii spun că nu doar entităţile cu atribuţii în protecţia socială ar trebui să se îngrijească de acest lucru, ci şi reprezentanţii Bisericii sau patronii cu dare de mână
Poate părea paradoxal dar într-un oraş cu peste 400.000 de suflete și zeci de mii de persoane aflate la limita subzitenței funcţionează o singură cantină de ajutor social. Cea administrată de Direcţia de Asistenţă Socială din proximitatea Liceului Economic nr. 2. Şi nu de ieri. De mai bine de 17 ani, cifra a rămas neschimbată mergându-se probabil pe considerentul că numărul nevoiaşilor nu impune crearea a încă unui loc unde aceştia să poată lua poate singura masă din acea zi.
În scriptele Direcţiei Judeţene de Statistică, începând cu 2005 şi până în prezent, Iaşul apare cu o singură cantină socială. Singurele cifre care au suferit modificări sunt cele din dreptul capacităţii acesteia (de la 300 la 250 de persoane) şi al persoanelor care îi trec pragul: în jur de 300 de persoane până în 2005, apoi maxim 200 în perioada 2008-2017, maxim 150 în prezent. „La Cantina de Ajutor Social Iași mânâncă zilnic 135 de ieșeni. În mare, aceștia provin din familii nevoiașe, dar pot beneficia de acest serviciu și persoanele vârstnice sau cu dizabilități. Pe lângă persoanele nevoiașe, vârstnicii și persoanele cu dizabilități care au un venit mai mare pot beneficia, de asemenea, de hrană de la cantina de ajutor social. Însă trebuie să plătească o taxă lunară de 30 la sută din venitul lor, dar nu mai mult de 260 de lei”, spun oficialii DAS Iaşi. Alte categorii eligibile sunt tinerii care urmează cursuri de zi la instituțiile de învățământ ce funcționează în condițiile legii și au mai puțin de 25 de ani, respectiv 26 de ani în cazul celor care urmează studii superioare cu o durată mai mare de 5 ani şi de persoanele care au împlinit vârsta de pensionare, care sunt izolate social, nu au susținători legali sau sunt lipsite de venituri pot beneficia de hrană de la stat. Totodată, și orice persoană care, temporar, nu realizează venituri pe o perioadă de cel mult 90 de zile pe an.
Meniu de 12 lei
Alte cifre „îngheţate” sunt cele ale costurilor unui meniu. Şi La Iaşi, prețul unui meniu este de 12 lei, iar într-o lună, prețul meniurilor oferite unui beneficiar se ridică la suma de 360 de lei. Meniul include două feluri principale și un supliment pentru masa de seară. În timpul săptămânii se servește mâncare caldă, iar în weekend – hrană rece. De obicei, aceștia au ciorbe la felul 1 și o mâncare mai consistentă la felul 2. Însă cei mulţi îşi iau mâncarea la pachet întrucât, acasă, au multe guri de hrănit. „Au recipiente cu care vin la noi, semnează, după care primesc mâncarea. Trei feluri de mâncare zilnic, meniul fiind diferit în fiecare zi a săptămânii”, mai spun spun cei implicaţi în activitatea cantinei.
Cantina funcţionează neîntrerupt încă din perioada 1993-1994. Prin 2018, s-a vehiculat variante închiderii ei pe considerente legate de costuri, întreaga activitate urmând a fi trecută în sarcina unei organizaţii neguvernamentale. Între timp se pare că s-a renunţat la idee, iar beneficiarii sunt cât se poate de mulţumiţi. Dan CONSTANTINESCU
* * *
Ieşenii de rând spun că numărul cantinelor sociale ar trebuie să fie mai mare. „Doar una singură în Iaşi? Mi se pare foarte puţin. Trebuie implicată şi Biserica sau patronii restaurantelor profitabile să asigure hrana pentru cei cu mai puţin noroc”, ne-a declarat un pensionar.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau