Zimbrii, din nou la porţile Cetăţii Neamţului! Anul acesta s-a născut primul pui de zimbru în libertate
Dimensiune font:
* din acest motiv, animalele sunt ținute sub atenta observație a specialiștilor * arealul zimbrilor în libertate a crescut treptat, ajungând până la mai peste 70.000 de ha * în premieră, doi masculi s-au îndepărtat mult de masivul forestier în care au fost eliberați, migrând către un alt trup de pădure, trecând prin terenurile agricole din județul Neamț * Administrația Parcului Natural Vânători Neamț a pus în libertate, în ultimii ani, un număr de 30 de zimbri
De la o vreme au început să circule în mediul online tot mai multe imagini cu şi despre mici turme de zimbri defilând agale pe drumurile forestiere din Munţii Neamţului. Iniţial, impresia generală a fost aceea de fake-news. Zimbrul, simbolul Moldovei medievale a dispărut total din peisaj pe la mijlocul secolul XIX, în urma vânării excesive.
Povestea a început, timid, în 1958, când au fost aduse din Polonia primele două exemplare şi ţinute apoi într-o rezervaţie din Haţeg. Apoi, până în 1999, cei de-aici s-au descurcat cum au putut. Atunci, autorităţile române au obţinut sprijinul Uniunii Europene şi al Băncii Mondiale pentru implementarea unui proiect temerar. Repopularea pădurilor noastre cu impresionantele mamifere (cele mai mari din Europa, pot ajunge la o tonă în greutate şi o înălţime de peste doi metri).
Au trecut mai bine de două decenii de-atunci şi, spre bucuria naturaliştilor, rezultatele încep să apară. Ultimul recensământ arată că, la nivelul ţării, există acum 213 exemplare, dintre care doar 62 mai trăiesc în captivitate. Restul zburdă liber prin pădurile patriei. Iar în Munţii Neamţului vieţuiesc o treime din numărul total de zimbri din România
Adevărați exploratori
Zi de zi, zimbrii sunt monitorizați de către specialiști pentru a vedea care este evoluția lor în libertate. Anul acesta, s-a născut primul pui de zimbru în libertate, la Neamț, motiv pentru care animalele sunt atent observate. „Monitorizarea vițeilor se realizează prin observații directe, dacă apare ceva deosebit este contactat medicul veterinar. Monitorizarea animalelor în libertate se realizează cu ajutorul unor Colare GPS de la care se primește zilnic localizarea acestora la un interval de 2 ore. Un efectiv de zimbri cu pui este mai precaut la interacțiunea cu omul. De regulă intervine instinctul matern, femela mamă se interpune între om și vițel; când apare un pericol, exemplarele adulte se adună în jurul vițelului, asigurându-i acestuia protecția și camuflarea necesară. Este recomandată păstrarea unei distante de minim 50 metri între om și zimbrii aflați în libertate”, a detaliat Sebastian Cătănoiu, director la Administrația Parcului Natural Vânători Neamț.
Administrația Parcului Natural Vânători Neamț a pus în libertate, începând cu primăvara 2012 un număr de 30 de zimbri. „Animalele sunt aduse în zona de reintroducere de la Chitele, o zona sălbatică cu impact antropic redus și ținute pentru aclimatizare o perioadă de câteva săptămâni, după care sunt puse în libertate”, a mai spus Sebastian Cătănoiu.
Nu de puține ori, zimbrii au fost surprinși foarte aproape de gospodăriile oamenilor din zonă. Ei consumă iarbă, mărăcini, puieți și arbuști și au un rol deosebit de important asupra vegetației. „Zimbrii explorează mereu noi teritorii în căutarea resurselor de hrană. Zona de punere în libertate este una retrasă, aflată la distanță de așezările umane, situată într-un masiv forestier compact, dar, cum este firesc, arealul zimbrilor în libertate a crescut treptat, ajungând până la mai peste 70.000 de ha. Până acum, animalele au fost cantonate doar în pădure sau pe pășunile aflate în apropierea acesteia. Anul acesta există, într-adevăr, premiera că doi masculi s-au îndepărtat mult de masivul forestier în care au fost eliberați, migrând către un alt trup de pădure, trecând prin terenurile agricole”, au mai spus specialiștii.
Fiind animale de talie mare, având nevoie de multă hrană, sunt oportuniste, profitând de locațiile unde găsesc hrana cu ușurință. Acest fenomen se petrece în apropierea sezonului rece, când hrana din pădure se împuținează și este mai dificil de procurat. Nu-i departe clipa când vor ajunge să bată cu coarnele la porţile Cetăţii Neamţului. Corina ISTRATI
***
Concursul „Se caută un nume”, inițiat în august de Administrația Parcului Natural Vânători Neamț, a avut un succes extraordinar. Mai bine de 200 de iubitori ai naturii au trimis propunerile lor privind numele care s-ar potrivi puiuțului de zimbru fătat în anul 2020. Alegerea a fot una dificilă, autoritățile Parcului hotărându-se, în final, asupra numelui ROBORN, propus și justificat de Vasile Babotă, din Rona de Sus, Maramureș.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau