Ziua Națională a României - sărbătorită alături de vizitatori la Palatul Culturii
Dimensiune font:
Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași sărbătorește Ziua Națională a României, 1 Decembrie, prin intermediul întâlnirii cu publicul, invitând vizatorii în spațiile expoziționale de la Palatul Culturii. Accesul va fi gratuit, iar intrarea se va face respectând normele de siguranță sanitară impuse în această perioadă: păstrarea distanței de aproximativ 2 metri între vizitatori, purtarea măștii, termoscanarea, folosirea dezinfectantului pus la dispoziție la intrarea în Palat.
Muzeul de Artă
Pe simezele Muzeului de Artă, noutatea acestui sezon o constituie expoziția „Gravura, atribut feminin” (3 noiembrie – 6 decembrie), ce reunește numeroase lucrări din Colecția de stampe a Muzeului. Tot la Muzeul de Artă, publicul poate (re)vedea lucrări semnate de importanți artiști români, în expozițiile: „Maeștrii picturii românești în patrimoniul Muzeului de Artă Iași” - SIMAP (Gheorghe Panaiteanu-Bardasare, C.D. Stahi, Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Theodor Pallady, Ștefan Dimitrescu, N.N. Tonitza etc.) și „Maeștrii artei interbelice românești în colecțiile Muzeului de Artă Iași” (Octav Băncilă, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Gheorghe Anghel, Dimitrie Paciurea, Corneliu Medrea, Ştefan Popescu, Samuel Müntzer, Otto Briese, Nutzi Acontz etc.).
Muzeul Etnografic al Moldovei
„Datini și obiceiuri de iarnă” debutează pe 1 Decembrie, reunind măști tradiționale, recuzită din alaiurile specifice sărbătorilor de iarnă și lucrări de artă naivă, care ilustrează acest anotimp. Expoziția poate fi vizitată până pe 24 ianuarie. Publicul este invitat, de asemenea, să admirați expozițiile „Sărbătoarea în sat. Spiritualitate și artă” și „Cotidianul țărănesc. Inventivitate și pragmatism”, care surprind cele două coordonate fundamentale din viața civilizației arhaice românești, sărbătorescul și cotidianul, precum și expoziţia de textile de interior „Grindare, păretare, scoarţe. Poveşti ţesute”, rezultatul unui demers prin care specialiștii și-au propus să valorifice bogatul patrimoniu al Muzeului Etnografic al Moldovei şi, în același timp, să celebreze măiestria femeilor care, prin talentul lor, au ridicat țesutul la rang de artă.
Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”
Expoziția „Instrumente de muzică mecanică din patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu»” continuă să fascineze vizitatorii, prin etalarea unei variate game de automate muzicale (cutii și ceasuri muzicale, simfonioane și polifoane, piane mecanice, patefoane și gramofoane), care se fac remarcate prin mecanisme muzicale ingenioase, evidențiind multitudinea de modele și suporturi de înregistrare (cilindru cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonita, discuri de vinil). Toate acestea pot fi admirate alături de „RetroTehnica”, expoziție ce reunește obiecte de patrimoniu din diverse domenii ale tehnicii: orologerie, fotografie și cinematografie, electricitate, telegrafie, telefonie, radio și calculatoare.
În Holul de Onoare al Palatului Culturii este deschisă o expoziție de fotografie, concepută pentru a atrage atenția asupra pericolului social al bullying-ului și, totodată, pentru a ilustra importanța promovării valorilor culturale în demersul de a motiva tinerii să se implice activ în societate: „Capturi culturale pentru atitudini sociale” (21 noiembrie – 5 decembrie). Expoziția este organizată în parteneriat cu Asociația „Kasta Morrely” și Primăria, în cadrul proiectului „Educația culturală, soluție anti-bullying în rândul tinerilor”.
Programul de vizitare va fi cel obișnuit, 10.00 - 17.00 (ora 16.30, ultimul vizitator), cu o pauză pentru dezinfectarea suprafețelor și aerisirea spațiilor expoziționale: orele 12.30 - 13.00, la Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”; orele 13.00 - 13.30, la Muzeul de Artă și Muzeul Etnografic al Moldovei.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau