Ziua Tătăraşului, 2 iunie, pe Esplanada Oancea
Dimensiune font:
După luni de consultări şi sfătuiri, un mare cartier, Tătăraşul, al Iaşului şi-a ales ziua. De acum înainte, sărbătoarea va fi pe 2 iunie. Tătăraşi, un cartier ale cărui graniţe nu sunt clare nici acum, fiind destule polemici pe tema asta. În linii mari, Tătăraşi înseamnă zona cuprinsă între Podul de Fier, la sud de strada Eternitate, limita estică a municipiului, cu Ciricul, Abatorul, Dispecerul, Ciurchiul, Metalurgia, şi Ciurchiul Vechi, pâna la limita cu Campusul Tudor Vladimirescu.
Un cartier al cărui blocuri clasice au fost construite în perioada 1965 (F-urile) - 1980 (Metalurgia). Un deceniu întreg, bună parte din teritoriu a fost un imens şantier. Acolo au copilărit, s-au jucat, s-au bătut, s-au murdărit şi au făcut pozne, zeci de mii ce copii. Că "decreţeii" acolo s-au născut. La Generală 4 sau la Generală 10, numerotarea claselor începea de la A şi ajungea până pe la Q...
Copiii de militari (o bună parte), de muncitori şi de intelectuali care, privind retrospectiv, putem spune că au trăit fericiţi acea perioadă. Români, ţigani, evrei, nemţi, niciodată n-a contat asta. Şi nici "cine este tata". Fii de somităţi (erau destule, Tătăraşi a fost un concurent serios pentru aristocraticul Copou) se bălăceau prin cele bălţi ori băteau mingea pe "Maidan" laolaltă cu progeniturile militarilor şi a muncitorilor din industrie fără s-i pune vreo întrebare. Nici părinţii nu se complicau, cheia legată cu şnur, după gât şi hai afară.
În anii aceia, cartierul ajunsese la aproximativ 65.000 de suflete. Copiii au crescut, s-au maturizat, de-acum încep să îmbătrânească...
Dar ar trebui să ştie şi să fie mândri de locul naşterii/primei copilării. Tătăraşul n-a apărut în anii '60, e mult mai vechi: "Conform datelor păstrate până astăzi, teologul grec Grigorie Ţamblac, cel care a însoţit moaştele Sfântului Ioan cel Nou de la Cetatea Albă la Suceava, a trecut prin Iaşi în iunie 1402. Sfintele moaşte au fost întâmpinate de către domnitorul Alexandru cel Bun şi de către mitropolitul Iosif, la Poiana Vlădicii. Pe acel loc a fost construita o bisericuţă de lemn. Mai tarziu Domnitorul Miron Barnovschi a dăruit terenul de pe coasa estică a Iaşului unor călugării care au construit case, un han şi o moară. Pe locul bisericuţei de lemn, hatmanul Nicoară Baltag şi soția sa, Teodosia, in anul 1626 au ctitorit o biserică de zid închinată Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Naşterea cartierului Tătăraşi este strâns legată de ctitoria hatmanului Nicoară Baltag. Construirea bisericii Nicoriţă are o poveste foarte interesantă şi frumoasă, protagonistii principali fiind domnitorul Barnovschi şi hatmanul Nicoriţă Baltag. Este foarte interesant faptul că pe colina Tătăraşilor, de cel puţin şase secol exista un lăcaş care sfideaza timpul.
Apele de la Ciric au fost dăruite de către domnitorul Miron Barnovschi, călugărilor de la biserica Nicoriţă pentru creştere de peşte şi autogospodarire", povesteşte un pasionat cercetător al istoriei cartierului în care s-a născut, unde a ajuns la majorat şi unde s-a reîntors de câţiva ani.
Un grup de Facebook ce creşte frumos, aproape 7.000 de membri în doar câţiva ani
După '89, tătărăşenii s-au răspândit în toate colţurile lumii. În Africa de Sud, Canada, SUA, Australia, Germania, Belgia, Franţa, Olanda, Norvegia, Spania, Italia, Israel etc. Pomelnicul geografic e imens. Dar nu uită locul de baştină, locul unde au petrecut frumoşii ani ai copilării, adolescenţei şi primei tinereţi. Prieteni vechi, care pierduseră legătura, au ajuns să se regăsească, după ani şi ani, graţie acestui grup de Facebook, numit simplu "Tătăraşi". Un grup creat destul de recent, pe 5 noiembrie 2016. Un grup de inițiativă care în virtutea unor gânduri nostalgice şi-a dorit şi a reuşit să reunească prietenii din copilărie într-un format privat. În scurt timp tot mai mulți tătăraşeni au accesat pagina postând fotografii din copilărie în care apăreau învățători, profesori, colegi, prieteni şi vecini. La ora actuală grupul este în continuă creştere de membri şi se bucură de faptul că din comunitatea fanilor acestei platforme fac parte şi mulți membri marcanți ai oraşului Iaşi. Este de remarcat faptul că pagina grupului TĂTĂRAŞI de pe Facebook se bucură şi de o bogată susținere din partea unor istorici, poeți ori fotografi care reuşesc să să surprindă zilnic cu postări originale. Acum sunt 6.803 membri, din care 156 nou veniţi în ultima săptămână.
Pentru ei, dar şi pentru toţi ceilalţi tătărăşeni, grupul de iniţiativă a venit cu propunerea unei întâlniri, miercuri, 2 iunie 2021, pe Esplanada Oancea. Ne întâlnim, ne îmbrăţişăm, vorbim şi vedem unde continuăm. Ar fi timpul unei petreceri pe "Maidan". Marcel FLUERARU, Robert OPREA, Gică JALBĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau