7 ZILE ÎN ROMÂNIA - unde prostia nu e niciodată în vacanță
Dimensiune font:
Duminică, nou alesul președinte al USR, Cătălin Drulă, a afirmat că sondajele de opinie pe care partidul le are arată că „românii îşi pun speranţa în USR”, care ar fi demonstrat că ştie să guverneze. Sperăm că nu se referă la administrația locală din Sectorul 1, București sau Timișoara. Însă a mai făcut o declarație absolut corectă referitoare la AUR: „Cu două sloganuri de galerie şi trei live-uri nu poţi guverna România”. Ceea ce a omis „ministrul-rangă” să spună este că nici arsenalul propriu al USR, incluzând alimentarea valului de ură, plăcuțele suedeze sau hărțuirea adversarilor, nu oferă multe perspective de profesionalism instituțional. În aceeași zi s-au simțit reverberațiile unui interviu acordat de Mircea Geoană, în care actualul Secretar general adjunct al NATO nu a exclus o eventuală candidatură la președinția României, însă a refuzat orice asumare fermă înaintea încheierii mandatului său
Luni, indicele ROBOR a atins un maxim istoric al ultimilor 10 ani și o valoare dublă față de începutul acestui an, continuând afectarea severă a celor cu credite ipotecare, dar și încetinind puternic piața construcțiilor și a finanțărilor în domeniu. În prima zi a săptămânii, Parchetul Militar din România s-a autosesizat și a deschis un dosar privind invazia rusă în Ucraina și impactul asupra ucrainenilor care dețin și cetățenia română. Instituțional și procedural, demersul este corect, legitim și binevenit. Întrebarea este dacă, în lumina experienței nefaste cu cei 32 de ani pierduți în Dosarul Revoluției, se pot aștepta alte rezultate ale acestei anchete.
Marți a fost ziua comicilor vestiți de la PNL să ne descrețească frunțile. Demnii „urmași ai Brătienilor”, în fond, majoritar foștii argați ai lui Traian Băsescu și ai Elenei Udrea, adăpostiți azi sub umbrela unui prestigios blazon istoric, dar transformați în ultimii (prea mulți) ani în cascadori ai râsului, au ținut capul de afiș al știrilor cu două situații remarcabile: un dosar penal a fost deschis la Porumbacu de Jos pentru furtul unui excavator, suspecții fiind doi consilieri locali ai PNL, iar organizația de tineret din Capitală și-a ales drept președinte, pe modelul lui Superman, o tânără speranță despre care presa scrie că a avut un dosar de posesie de droguri și unul pentru conducere fără permis. Toate astea în prezența lui Nicolae Ciucă și Lucian Bode. Atât s-a putut.
Miercuri am aflat de la ministrul de Interne că la Consiliul JAI din octombrie, România va solicita aderarea la spațiul Schengen, cu speranța aprobării până la finalul anului 2022. Deși țara noastră întrunește de ani de zile criteriile tehnice în acest sens, poate că situația conflictuală din regiune va debloca decizia politică ce ne ține pe loc. Tot din domeniul „Justiției” a venit și afirmația speranței tefeliștilor din toate zările, Procurorul european Laura Kovesi negând în manieră de poliglot o eventuală candidatură la prezidențiale în 2024: „Răspunsul meu este 'Nu', 'No', 'Nein', 'Nie'”. Rămâne de văzut dacă „poporul #rezist” nu o va convinge să salveze din nou România. În fine, confruntarea dintre ciufulita caricatură de la PMB și Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a continuat: „Atribuţia lui asta este - să se respecte legea în Bucureşti şi nu a făcut nimic [...] Aşa, să dăm opinii despre cum arată oraşul poate oricine” s-a obrăznicit pseudo-edilul care ne promitea apă caldă încă de acum doi ani.
Joi primarul PNL al Iașilor, Mihai Chirică, a fost trimis în judecată de către DNA, iar dosarul pe numele fostului ministru PSD al Sănătății, Sorina Pintea, a fost trimis înapoi la DNA București de către Tribunalul Cluj, ca efect al înlăturării mai multor mijloace de probă adminsitrate și a actelor de urmărire penală efectuate în dosar. Tot din sfera ordinii și justiției, șeful milițienilor, Lucian Bode, a trimis încă o echipă de anchetă la Târgovişte, unde participanţii la înmormântarea unei fetițe ucise de un șofer lăsat liber de autorități au agresat cinci poliţişti. Întreaga situație întregește tabloul unei Românii normale și educate. Probabil că singura veste bună a săptămânii este anunțul Generalului Ciucă, cel care a anunțat, cu ocazia primirii delegației General Dynamics European Land System Romania (GDELS), parteneriatul firmei americane cu Uzina Mecanică București, alături de care a început producția de vehicule blindate Piranha 5.
Vineri, singura știre care merită amintită este prima lansare a anului electoral 2024. Această ispravă aparține Partidului Umanist Social Liberal, care, probabil pe principiul „porcul nu se îngrașă în ajun”, a anunțat în ședința Biroului Executiv de la Galați, atât lansarea noului website, cât și o rebranduire imagologică, sub sloganul FAPTE, NU VORBE. Momentan, formațiunea fondată acum 30 de ani, și singura având conducere colegială și o ideologie coerentă pe scena politică de azi, se află la limita pragului electoral. Dacă obiectivele principiale propuse de umaniști, vizând pacea socială, demolată în ultimii 18 ani de locatarii de la Cotroceni, precum și atragerea și promovarea celor mai buni specialiști pe domenii, rămase un vis pentru toți românii dezamăgiți de nepotisme și mediocritate în funcțiile publice, vor fi bine comunicate, este posibil ca acest partid să exploateze declinul USR și AUR, dar și erodarea PNL și PSD, pentru a deveni surpriza din 2024.
CONSTATAREA SĂPTĂMÂNII este pe cât de ridicolă, pe atât de tristă. Săptămâna aceasta s-au vehiculat 2 candidaturi la prezidențiale și o eventuală scurtare a actualului mandat. Pentru Cotroceni, sursele dau șanse Laurei Codruța Kovesi de a intra în cursă, în vreme ce pe Klaus Iohannis îl propulsează la NATO încă dinaintea finalizării mandatului. Toate aceste discuții au loc pe fondul scandalului din Târgoviște, unde familia îndurerată a unei copile ucise într-un accident auto a agresat mai mulți polițiști, acuzându-i de provocări, după ce oamenii le-au reproșat mușamalizarea cazului. Imaginile au arătat nu doar statul eșuat, ci și cât de gravă este disoluția autorității, cât de incapabile sunt instituțiile să genereze încredere în rândul oamenilor, dar și să dialogheze cu aceștia. La 2 ani de la oribila dispariție de la Caracal, rămân ascunse dedesubturile poveștii, iar România este primul furnizor de carne vie pe piețele occidentale. La un an de la execuția cu bombă de la Arad, nu avem nici măcar suspecți. La doi ani de când fostul ministru de Interne silabisea cu greu comunicate în miez de noapte, vopsea mașinile Miliției în culorile partidului și ne punea imnul la megafoane, toate hoțiile pandemiei par ignorate de autoritățile „statului de drept”, în ciuda prejudiciilor de miliarde. In lumina acestei scurte recapitulări, devin futile dezbaterile despre viitorul loc de muncă al cunoscutului jucător de golf sau despre opțiunile politice ale celei care a distrus la comandă atâtea destine.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau