Deputatul PSD de Iași, prof. dr. Camelia Gavrilă: Guvernul Orban nu pare interesat de siguranța cetățenilor

download (20)

Dimensiune font:

| 16-06-2020 11:06

 Deputatul PSD de Iași, prof. dr. Camelia GAVRILĂ, susține, într-un comunicat de presă, că Executivul Orban nu pare interesat de siguranța cetățenilor, dat fiind gravele sincope în activitatea poliției rurale.

 „Cele mai frecvente tipuri de infracțiuni cu care se confruntă polițiștii din mediul rural sunt cele comise prin violență – agresiuni, loviri, vătămări, dar și infracțiuni de tipul tâlhărie sau viol, ce apar pe fondul consumului de alcool, în familie, în baruri sau discoteci.

Dincolo de faptul că aceste situații grave sunt generate de lipsa educației, datoria polițiștilor este nu doar să intervină cu promptitudine, să identifice autorii, ci și să prevină astfel de evenimente. Dacă adăugăm la acest șir de activități intervențiile determinate de apelurile la 112, soluționarea de dosare și petiții sau activități de constatare a încălcării normelor rutiere, activități de verificare a respectării legislației în domeniul comerțului sau pe linia pazei bunurilor și valorilor, constatăm astfel că există o gamă largă și foarte diversă de atribuții și activități ce nu pot fi asigurate în totalitate, în condițiile în care există în prezent un deficit de lucrători în cadrul poliției, mai ales la posturile rurale.

Acest aspect înseamnă dificultăți sporite, o multitudine de activități solicitante, presiune la locul de muncă și, de multe ori, o întârziere nedorită atunci când trebuie să se răspundă problemelor și solicitărilor cetățenilor.

Dificultățile domeniului sunt accentuate de faptul că în multiple situații o singură patrulă asigură intervenția pe raza mai multor comune, acoperind distanțe mari și o paletă complexă de evenimente. În plus, de multe ori se constată o apelare excesivă și nejustificată a numărului de urgență 112, fără ca evenimentele sesizate să reprezinte o urgență. Numai în județul Iași, în 2019, au fost înregistrate 79.173 apeluri la 112, ceea ce reprezintă 5,05% din totalul apelurilor la nivel naţional, date prin care Iașul ocupă locul al II-lea în țară, după municipiul București, la mare diferență față de următorul județ.

Este adevărat că județul Iași reprezintă o structură teritorială amplă, cu probleme complexe, în acord cu populația și cu numărul de unități administrativ teritoriale. Este greu să deslușim, totuși, care este situația la nivel național, în condițiile în care pagina web a Ministerului de Interne ne oferă date statistice privind numărul și tipologia intervențiilor serviciilor profesioniste în situații de urgență doar din primele nouă luni ale anului 2013… - comunicare deficitară, statistici incomplete, absența analizelor de specialitate, cu toate consecințele implicate!

Deși pe durata pandemiei, datorită măsurilor restrictive de circulație a cetățenilor impuse de ordonanțele militare date de Guvern, a scăzut numărul de infracțiuni, nu trebuie să considerăm problemele rezolvate, să plasăm siguranța cetățenilor în plan secund și să ignorăm statisticile alarmante din perioadele de normalitate. Datele oferite de Poliția Română arată, de exemplu, că în martie anul acesta numărul infracțiunilor sesizate a fost cu 14,6% mai mic față de valorile înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut, așa cum o scădere importantă există și în privința furturilor - aproape 20%, procent înregistrat și în cazul tâlhăriilor. În mod firesc, infracțiunile stradale au fost cu aproape 27% mai puține. Revenirea la starea de normalitate poate aduce un alt val de infracțiuni, pentru care avem nevoie de polițiști pregătiți și intervenții prompte.

Poliția se confruntă, însă, cu probleme stringente, printre care schema subdimensionată de personal, datorată și pensionărilor excesive din ultimii ani, cu plecări din sistem ce nu au fost compensate decât parțial cu alte încadrări, dar și cu lipsa de experiență a celor intrați de curând în sistem.Ținând cont de situațiile care mi-au fost relatate de către primari, de specialiști în domeniul securității persoanelor, de cetățeni veniți în audiență la cabinetul parlamentar, considerând relevante și alte informații desprinse din dialogurile și dezbaterile la nivelul instituțiilor de specialitate, se impun următoarele măsuri posibile, cerute de logica activităților și de responsabilitățile Ministerului Afacerilor Interne:

- Urgența unor analize obiective și temeinice la nivelul ministerului de resort, cu evaluarea tuturor parametrilor și criteriilor privind derularea activităților specifice poliției rurale;

- Încadrarea urgentă de personal, până la completarea schemelor existente;

- Acordarea unor salarii adecvate responsabilităților și riscurilor la care sunt expuși zilnic polițiștii;

- Modificarea legislației în sensul susținerii efective a activităților specifice, conferind autoritate polițistului, dar și responsabilități și proceduri clare

- Modernizarea mijloacelor tehnice specifice de investigare;

- Pregătirea adecvată a personalului angajat din sursă externă (măsură aplicabilă cu precădere pentru personalul care nu provine din școlile de poliție);

- Asigurarea fondurilor necesare pentru amenajarea/renovarea sediilor în care funcționează posturile de poliție rurală, ținând cont că sunt necesare lucrări de anvergură;

- Achiziția de autovehicule - din datele statistice prezentate de I.P.J. Iași pentru anul 2019 rezultă că gradul de asigurare cu autovehicule este de doar 64,85 %;

Pentru a amplifica măsurile ce pot fi luate în vederea protecției cetățenilor, cu siguranță este utilă și Legea nr. 155/2010, care permite primăriilor să înființeze poliția locală la nivel de comună, măsură care ar putea veni în ajutorul cetățenilor, deși insuficiența fondurilor în cazul comunelor mai mici, cu bugete modeste reprezintă un impediment. Un exemplu de bună practică în acest sens se regăsește în comunele Holboca, Tomești sau Miroslava din județul Iași, unde funcționează deja, de câțiva ani, poliția locală a comunei.

Activitatea lucrătorilor de poliție rurală este deosebit de importantă, căci polițistul – obiectiv, imparțial, profesionist, bine pregătit – joacă un rol primordial în aplanarea și prevenirea conflictelor, în protecția drepturilor omului, cu respect pentru lege, pentru ordinea publică, cu respect pentru cetățean.

Numai la nivelul județului Iași vorbim despre 9 secții de poliție rurală, ce coordonează 93 de posturi de poliţie comunală. Deci structurile-cadru sunt bine conturate, dar nevoia de personal suficient, motivat, bine plătit, cu pregătire inițială și continuă relevantă, se impune ca o condiție esențială pentru eficiența și calitatea activităților din unitățile menționate.

Dacă nu le vom asigura condiții decente pentru desfășurarea activităților, dacă nu va fi personal suficient pentru multiplele provocări, dacă posturile de poliție nu vor avea dotările necesare, dacă nu se vor parcurge stagii de pregătire, polițiștii riscă să se îndepărteze de toate aceste responsabilități de care societatea are nevoie, iar comunitățile sigure pe care le dorim vor rămâne doar la stadiul declarativ sau simple formulări ale unor obiective iluzorii”, se arată într-un comunicat al social-democratei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:03

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Negrescu crede că instituțiile statului ar trebui reduse cu cel puțin 40%. 'Cheltuieli uriașe cu aparate publice în care pilele partidelor sunt în prim plan'
15/01/2025 09:36

Economistul Adrian Negrescu a vorbit despre necesitatea urgentă a reformei aparatului bugetar din Romania. Potrivit acestuia, numărul institutiilor statului ar trebui redus cu cel putin 40%, intrucat multe di ...

Călin Georgescu, liber spre o nouă candidatură? Concluzia lui Tudorel Toader după articolele din Reuters și Politico
15/01/2025 09:34

Eu cred că va putea sau ar trebui să poată candida, a spus Tudorel Toader, marti seară, la Antena3 CNN, despre o nouă candidatură a lui Călin Georgescu la alegerile prezidentiale. El a admis, insă, că ...

Ce primește Elena Lasconi în schimbul retragerii din cursa pentru Palatul Cotroceni. Dezvăluirile Lavinei Șandru: Urmează zile interesante
15/01/2025 09:30

Elena Lasconi ar putea să se retragă din cursa pentru Cotroceni, insă această mutare ar avea un pret destul de important. Potrivit Laviniei Sandru, coordonator comunicare PUSL, au existat discutii intre Ele ...

Primul sondaj în Groenlanda, după interesul lui Trump - Majoritatea locuitorilor doresc aderarea la SUA
14/01/2025 13:07

Un nou sondaj a arătat că majoritatea respondentilor din Groenlanda sustin aderarea la Statele Unite. Potrivit unui sondaj realizat de Patriot Polling si publicat duminică, 57,3 % dintre respondenti sunt de ...

Fostul purtător de cuvânt al lui Băsescu, opinie despre protestul AUR: Își vor țara înapoi golanii, cei care au chiulit întreaga școală, analfabeții funcționali
14/01/2025 08:49

Fostul purtător de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, critică, intr-o postare pe Facebook, protestele organizate de partidul AUR, duminică, si sustine golanii isi vor tara inapoi. „Foar ...

Biden, în ultimul său discurs de politică externă: 'America domină competiţia internaţională'
14/01/2025 08:44

Preşedintele SUA Joe Biden a declarat luni că, datorită activităţii administraţiei sale din ultimii patru ani, Statele Unite sunt in prezent lider in "competiţia internaţională". Liderul american susti ...

Ilie Bolojan, reacție la 'gluma proastă' făcută de Marcel Ciolacu pe TikTok: 'Uneori și glumele pot costa'
14/01/2025 08:38

Presedintele PNL Ilie Bolojan a fost invitat luni, la Digi24, să comenteze schimbul de replici dintre Marcel Ciolacu si Alfred Simonis de pe TikTok privind voturile PSD care s-au dus la George Simion. „Uneor ...

Ilie Bolojan spune că finanțele României sunt 'la limita de suportabilitate' și Guvernul va plăti dobânzi din ce în ce mai mari
13/01/2025 22:06

Presedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni seară, la Digi24, că situatia economică a tării este una „la limita suportabilitătii” si că alegerile prezidentiale vor avea astfel o insemnătate si ma ...

Bolojan pune punctul pe 'i' despre demisia lui Iohannis: 'A avut critici în PNL / va fi judecat de istorie'
13/01/2025 21:59

După ce unele voci din PNL au cerut, luni, in sedinta de Birou Politic National, sustinerea unei declaratii politice prin care să solicite demisia lui Klaus Iohannis din functia de Presedinte al Romaniei, lid ...

Ilie Bolojan, reacție după protestul AUR: 'Aceste nemulțumiri sunt fundamentate' / Ce spune despre revenirea la turul 2
13/01/2025 21:49

Preşedintele PNL, Ilie Bolojan, a declarat luni, după protestul AUR de duminică (12 ianuarie), că „există nemultumiri serioase vizavi de lumea politică”, iar pe de altă parte „este evident că sunt ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei