Dragoș Damian, mesaj pentru Ciucă și Ciolacu: Șapte idei care ar schimba complet mersul României
Dimensiune font:
În contextul discuțiilor despre problemele de colectare a veniturilor bugetare și despre nevoia aplicării unor măsuri de austeritate, Dragoș Damian, director general Terapia Cluj și director executiv PRIMER (Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România) le transmite liderilor coaliției de guvernare un nou mesaj. Acesta prezintă șapte idei care ar schimba din temelii mersul economiei românești.
Mesajul lui Dragoș Damian:
Domnule Nicolae Ciucă, Domnule Marcel Ciolacu - nu trebuie dați oameni afară, tăiate cheltuieli publice, aplicate suprataxari sau introduse cote progresive.
Iată șapte inițiative, într-un fel sau altul deja vehiculate în spațiul public, care vor avea un efect foarte bun în reducerea cheltuielilor publice și colectarea la buget. Puteți spune că este ușor să le pui pe hârtie, că vor deranja grupuri de interese sau că, deocamdată, niciun politician nu va avea curaj să le implementeze.
Totuși, gândiți-vă la ele, pot schimba complet mersul României.
1. Cota unică 10%
Profit, venit, TVA. Imposibil să nu stimuleze conformarea voluntară.
Dar chiar să fie unică, fără excepții, derogări, facilități etc. România devine paradis fiscal, evaziunea fiscală și munca la negru nu vor mai avea sens și vor întra în țară miliarde de euro din capitaluri private. Ce spuneți de 7% sau chiar 5%?
2. Contribuție obligatorie la „fondul de calificare”
O companie cu peste 50 de angajați care nu pregătește cel puțin echivalentul a 10% dintre angajați într-o formă de învățământ va plăti o contribuție – după modelul contribuției la fondul de handicap.
Angajatorii, care se plâng încontinuu de criza din piață muncii, vor trebui astfel să investească în pregătirea profesională în parteneriat cu sistemul de educație.
3. Salariul minim brut = 4000 lei
Va reduce semnificativ orice formă de evaziune fiscală și muncă la negru. Este mincinoasă panică creată cum că unele companii nu își pot permite cheltuiala și vor trece la restructurări. Dar chiar și așa, la criza de personal din piață muncii, persoanele restructurate vor fi imediat absorbite de alți angajatori
4. Stoparea oricăror facilități în taxarea muncii
Nu aduc valoare pe termen lung, sunt discriminatorii, au condus la abuzuri și au generat distorsiuni între diverse sectoare economice
Întâi să revină taxarea muncii la echitate și numai după aceea să fie introduse alte stimulente în funcție de nevoile dezvoltării unor sectoare economice strategice.
5. Stoparea oricăror forme de ajutor de stat
În lipsa unor strategii macro-economice, cele două sisteme de ajutor din prezent creează distorsiuni absurde și situații ridicole. În plus, pentru industria de prelucrare, care trebuie să fie cheia de boltă a politicilor economice, este mult mai benefic un sistem de facilități fiscale post-investiție.
6. Stoparea oricăror forme de intervenție în piața liberă
Scutirile, reducerile, voucherele, ajutoarele și altele la fel acordate unor sectoare economice au creat distorsiuni, inegalități, false așteptări, abuzuri și deteriorări în principiul fundamental al pieței libere, legea cererii și ofertei. Ajutoarele trebuie să fie acordate doar persoanelor vulnerabile și doar pentru produsele absolut necesare.
7. Închiderea imediată a tuturor companiilor de stat care au înregistrat pierderi în fiecare dintre ultimii 5 ani
Nu mai este nimic de spus aici. Doar că vom sărbători sfârșitul unei ere de pierderi și sinecuri . Vor fi restructurări, dar la cererea de forță de muncă din România numai cine nu vrea să muncească nu găsește un job.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau