François Hollande: „Vladimir Putin nu este nebun”. De cine se teme fostul președinte că ar putea fi mediatorii conflictului
Dimensiune font:
François Hollande avertizează că Turcia și China vor încerca să acționeze ca mediatori în războiul din Ucraina.
Vladimir Putin este un lider „radical rațional” care mizează pe faptul că țările occidentale vor obosi să susțină Ucraina și vor conveni asupra unui final negociat al conflictului, care va fi favorabil Rusiei, a declarat fostul președinte francez François Hollande pentru POLITICO.
François Hollande, care a fost în funcție din 2012 până în 2017, are o mulțime de experiență directă cu Putin. El a condus negocierile cu liderul rus, împreună cu fostul cancelar german Angela Merkel, în cadrul așa-numitului format Normandia, în 2014, după ce Moscova a anexat Crimeea de la Ucraina și a sprijinit separatiștii pro-ruși din regiunea Donbass.
Dar acele eforturi de dialog s-au dovedit a fi zadarnice, expunându-l pe Putin ca pe un lider care înțelege doar puterea și punând la îndoială toate încercările ulterioare de discuții – inclusiv un controversat efort individual condus de actualul președinte francez Emmanuel Macron, a declarat Hollande într-un interviu la biroul său din Paris.
„El [Putin] este o persoană radical rațională, sau o persoană radicală din punct de vedere rațional, după cum doriți”, a spus fostul lider francez, întrebat dacă Putin ar putea căuta să extindă conflictul dincolo de Ucraina. „El are propriul raționament și, în acest cadru, este gata să folosească forța. El este capabil să înțeleagă doar dinamica [de putere] pe care noi suntem capabili să o stabilim împotriva lui”.
PLANUL LUI VLADIMIR PUTIN
Înaintea aniversării unui an de la invazia totală a Rusiei în Ucraina, la 24 februarie, Hollande a adăugat că Putin va încerca „să-și consolideze câștigurile pentru a stabiliza conflictul, sperând că opinia publică va obosi și că europenii se vor teme de escaladare pentru a aduce în acel stadiu perspectiva unei negocieri”.
Dar, spre deosebire de perioada în care era la putere și Parisul și Berlinul conduceau discuțiile cu Putin, de data aceasta sarcina de mediere va reveni probabil Turciei sau Chinei – „ceea ce nu va fi liniștitor pentru nimeni”, a spus Hollande.
Macron, care a fost ministrul economiei al lui Hollande înainte de a părăsi guvernul acestuia și de a câștiga președinția în 2017, și-a încercat propria mână în diplomația cu Rusia, purtând numeroase convorbiri individuale cu Putin atât înainte, cât și după invazia sa în Ucraina.
Dar această apropiere nu a avut rezultate clare, provocând critici din partea Ucrainei și a est-europenilor, care au obiectat și la faptul că Macron a spus că Rusia va cere „garanții de securitate” după ce războiul se va încheia.
Hollande s-a abținut de la a-l critica pe succesorul său în legătură cu apropierea de Putin. Era logic să vorbească cu Putin înainte de invazie pentru „a-l lipsi de orice argumente sau pretexte”, a spus el. Dar, după o „scurtă perioadă de incertitudine” în urma invaziei, „întrebarea [privind utilitatea dialogului] a fost din păcate rezolvată”.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau